Μενού Ροή
Ε. Μυτιληναίος: Άσφαιρος ο φόρος άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ και το βάρος της ενεργειακής μετάβασης

Την επανεξέταση της απόφασης της ΕΕ για  επιβολή του φόρου άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ ή αλλιώς αλλαγή του μηχανισμού διασυνοριακής προσαρμογής ρύπων (CBAM) ζήτησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόεδρος της Mytilineos και της Eurometaux μιλώντας στο Platts,

Μάλιστα όπως είπε ο εν λόγω φόρος θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς δεν επιτελεί τον στόχο της, δηλαδή την εξισορρόπηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων σε σχέση αυτά που προέρχονται από τρίτες χώρες με χαμηλότερο κόστος άνθρακα. Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί δυσκολεύονται να προσαρμοστούν εν μέσω χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και ζήτησης.  

Με συνέντευξη του στο Platts ο κ. Μυτιληναίος, επίσης, χαρακτήρισε, “υπαρξιακή” την πρόκληση που θέτει ενεργειακή μετάβαση στον κλάδο του αλουμινίου   Ο Ευ. Μυτιληναίος πρόσθεσε ότι η εταιρεία του ήταν η πρώτη που αντιλήφθηκε τις συνέργειες μεταξύ των τομέων ενέργειας και μετάλλων με αποτέλεσμα να γίνει πιο ανθεκτική. Πρότεινε, δε, η Ευρώπη να αναθεωρήσει την προσέγγιση σε ότι αφορά το CBAM με γνώμονα την αμερικανική νομοθεσία Inflation Reduction Act και τις αντίστοιχες σε άλλες χώρες.  

Σήμερα διαθέτει από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής.  Αν και η Αλουμίνιον επηρεάζεται από την κατάσταση στην αγορά, μπόρεσε να λειτουργήσει τις μονάδες της σε πλήρεις ρυθμούς το 2023.  Ο επικεφαλής της Mytilineos τόνισε επίσης ότι οι ενεργειακές τιμές παραμένουν "αγκάθι" για τον κλάδο, αφού αντιστοιχούν στο 40% του συνολικού κόστους παραγωγής. Τέλος, ο Ευ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι ως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας οι ΑΠΕ θα αντιστοιχούν στο 100% του μείγματος ηλεκτρισμού που καταναλώνει η Αλουμίνιον.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε:

«Η πίεση της ενεργειακής μετάβασης επιβαρύνει την «υπαρξιακή» πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τομέας του αλουμινίου στην Ευρώπη και ο CBAM, δεν είναι κατάλληλος για την προστασία των παραγωγών αλουμινίου της ηπείρου από τον διεθνή ανταγωνισμό. 

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αλουμινίου αγωνίζονται να προσαρμοστούν καθώς είναι  αντιμέτωποι με υποτονικές αγορές, βρίσκονται εν μέσω χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, τη Γερμανία, υψηλών τιμών ενέργειας και αυξανόμενης πίεσης για μείωση των εκπομπών άνθρακα. 

Η «Μυτιληναίος» ήταν από τις πρώτες εταιρίες που κατάλαβε ότι οι συνέργειες μεταξύ των τομέων της ενέργειας και των μετάλλων θα μπορούσαν να την κάνουν πιο ανθεκτική απέναντι στην κοστοβόρα προσπάθεια απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα. Η εταιρία έχει ένα από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής στον κλάδο λόγω των συνεργειών με τον κλάδο της ενέργειας και της θέσης της ως η μεγαλύτερη καθετοποιημένη εταιρία παραγωγής αλουμινίου στην Ε.Ε.

Ως εκ τούτου, η εταιρία αλουμινίου της «Μυτιληναίος», η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» αν και δεν είχε ανοσία στην αδύναμη ζήτηση και τις ασταθείς τιμές, μπόρεσε να λειτουργήσει το εργοστάσιο αλουμίνας και το χυτήριο αλουμινίου σε πλήρη δυναμικότητα το 2023. Η εταιρία παρήγαγε συνολικά 239.000 mt αλουμινίου το 2023, αυξημένο κατά 1% από το 2022, συμπεριλαμβανομένων 183.000 mt πρωτογενούς αλουμινίου και 56.000 mt ανακυκλωμένου. Η παραγωγή αλουμίνας αυξήθηκε επίσης κατά 1% σε ετήσια βάση στα 869.000 mt το 2023.»

Απαιτείται επανεξέταση του CBAM

Αναφερόμενος στην εικόνα της βιομηχανικής παραγωγής στον κλάδο του στην ΕΕ, ο Ευάγγελος  Μυτιληναίος σημείωσε ότι «η ζήτηση για αλουμίνιο είναι πολύ χαμηλή στην Ευρώπη επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πάει καλά» και πρόσθεσε ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν βασική πρόκληση για τον κλάδο καθώς η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού κόστους παραγωγής πρωτογενούς αλουμινίου.

Ο κ. Μυτιληναίος προειδοποίησε επίσης ότι ο CBAM δεν θα επιτύχει αυτό που έχει σχεδιαστεί για να κάνει δηλαδή να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού για τις βιομηχανίες της Ευρώπης, αφού μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα πιο γρήγορα από άλλα μέρη του κόσμου.

«Από την αρχή, υποστηρίξαμε ότι ο CBAM δεν είναι κατάλληλο ή αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της «διαρροής άνθρακα». Είναι μια υποχρέωση στα σύνορα που δεν αντισταθμίζει το καταστροφικό πλήγμα που προκύπτει από το ETS (Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της ΕΕ) στο κόστος παραγωγής των βιομηχανιών της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί θα πιεστούν σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα τους» δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Πρότεινε μάλιστα η ΕΕ σε σχέση με το πλαίσιο  CBAM να ακολουθήσει τις ΗΠΑ και ειδικότερα ό,τι έκανε η άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ και να διαμορφώσει μια συμμαχία για το κλίμα με άλλες χώρες που θα οδηγήσει την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.

«Οι βιομηχανίες που θα δραστηριοποιούνται σε χώρες εντός αυτής της συμμαχίας για το κλίμα θα αντιμετωπίζουν όλες το ίδιο κόστος άνθρακα», είπε ο Μυτιληναίος.

Και ενώ ο κλάδος αλουμίνιου παλεύει με την αναμενόμενη αύξηση του κόστους άνθρακα πέρα από τις τιμές της ενέργειας και τη χλιαρή κατάσταση της ζήτησης, η αγορά του πράσινου αλουμινίου, με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα δεν έχει ακόμη αυξηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η αγορά πρέπει πρώτα να δει τα «υπαρξιακά» της προβλήματα.

Πάντως η «Μυτιληναίος» ως εταιρία αναμένει ότι μακροπρόθεσμα η αγορά θα αναπτυχθεί λόγω των ηλεκτρικών οχημάτων και των ΑΠΕ και επιδιώκει να λειτουργεί κυρίως το μεταλλουργείο της με ΑΠΕ, στοχεύοντας σε εκπομπές 3,4/mt CO2 ανά mt παραγόμενου αλουμινίου έως το 2030, σε σχέση με 11,3 mt CO2 το 2023.

Το μοντέλο

Ο κ. Μυτιληναίος συνέλαβε την ιδέα να διαχωρίσει την κατασκευαστική δραστηριότητα και να επικεντρώσει την εταιρία στην ενέργεια και τα μέταλλα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Χρειάστηκαν δύο ή τρία χρόνια οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας για να συνειδητοποιήσουν ότι το ενεργειακό τοπίο άλλαξε κατά τη διάρκεια της κρίσης των υψηλών τιμών», είπε ο Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι οι μεγάλοι καταναλωτές όπως τα μεταλλουργεία αλουμινίου χρειάζονται «ειδικές συμβουλές» για το πώς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον ενεργειακό τους εφοδιασμό. Δεν μπορεί κάθε ενεργειακή εταιρεία να το κάνει αυτό».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας