«Καλή η φιλοδοξία της ΕΕ να μειώσει κατά 90% τις εκπομπές αερίου θερμοκηπίου έως το 2040, όμως πρέπει να συνοδεύεται και από ένα εξίσου φιλόδοξο σχέδιο που θα θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την προμήθεια των κρίσιμων πρώτων υλών που χρειάζεται». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Eurometaux σε συνέχεια των αποκαλυπτηρίων του νέου κλιματικού στόχου της ΕΕ για το 2040, ζητώντας -σε όλους τους τόνους- «περισσότερα καρότα και….λιγότερα μαστίγια».
Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος των εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων (στο ΔΣ του οποίου προεδρεύει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος), οι Πράξεις Critical Raw Materials and Net Zero Industry θέτουν ευπρόσδεκτους στόχους για το πώς η Ευρώπη θα αυξήσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες των μετάλλων της τα επόμενα χρόνια για να στηρίξει καθαρές τεχνολογίες. Πλην όμως, η υφιστάμενη παραγωγή της Ηπείρου υφίσταται καταστροφική διαρροή άνθρακα και επενδύσεων που οδήγησε σε μείωση 50% της δυναμικότητας αλουμινίου, ψευδαργύρου και σιλικόνης την τελευταία διετία. Και οι νέες επενδύσεις άρχισαν να επανακατευθύνονται στις ΗΠΑ, όπου η Inflation Reduction Act προσφέρει ισχυρά κίνητρα, απλές διαδικασίες και βεβαιότητα που η Ευρώπη δεν μπορεί ακόμη να ανταγωνιστεί. Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες με υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα αυξάνουν τη δική τους παραγωγή για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για κρίσιμες πρώτες ύλες.
Όπως σχολίασε ο κ. Μυτιληναίος, «Μετά από τέσσερα χρόνια γεωπολιτικών προκλήσεων χωρίς προηγούμενο, ο δρόμος μπροστά μας φαίνεται να επιφυλάσσει εξίσου μεγάλες αναταράξεις. Η διασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών που χρειάζεται η Ευρώπη αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε τώρα για να τοποθετήσουμε την ανθεκτικότητα και την οικονομική ασφάλεια στο κέντρο των κλιματικών στόχων του 2030 και του 2040 και γι αυτό χρειαζόμαστε πραγματικά κίνητρα που πηγαίνουν πέρα από την μέχρι σήμερα προσέγγιση των στόχων και των οικονομικών βαρών που προκύπτουν από το ρυθμιστικό πλαίσιο. Ειδάλλως, κάθε τόνος μετάλλου που η Ευρώπη θα σταματήσει να παράγει στο έδαφός της θα αντικατασταθεί από εισαγωγές υψηλότερου ανθρακικού αποτυπώματος από τρίτες χώρες».
Solar Europe
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Solar Europe που εκπροσωπεί τον κλάδο των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, με την αντίδρασή της να επικεντρώνεται στην έγκριση του Net Zero Industry Act, την οποία χαρακτηρίζει «κρίσιμο ορόσημο στο αφήγημα της καθαρής βιομηχανία της Ευρώπης», σημειώνοντας ότι κατά τις δημόσιες προμήθειες και τις ανταγωνιστικές διαδικασίες οι χώρες της ΕΕ αποκτούν τώρα τη δυνατότητα να επιβραβεύσουν εταιρείες στη βάση μη χρηματοοικονομικών κριτηρίων, όπως η αειφορία και η ανθεκτικότητα. Η Solar Europe ζητά την ταχεία θέσπιση της Εξουσιοδοτικής Πράξης που θα εξειδικεύσει τους κανόνες σε τεχνικό επίπεδο, επαναλαμβάνοντας -σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αιολική βιομηχανία που εκπροσωπείται από την Wind Europe- ότι οι εν λόγω κανόνες όπως και ο οδικός χάρτης των μελλοντικών δημοπρασιών θα πρέπει να διαφοροποιούνται ανά τεχνολογία λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό σημείο εκκίνησης των εφοδιαστικών αλυσίδων για τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά. «Ας είμαστε όμως ξεκάθαροι: Αν και η υιοθέτηση του Net Zero Industry Act στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών στην ΕΕ, δεν αίρει την ανάγκη επείγουσας στήριξης του κλάδου, που αντιμετωπίζει κίνδυνο επιβίωσης».
Eurelectric
“Grids for speed” είναι το μήνυμα που στέλνει η Eurelectric, ο σύνδεσμος των καθετοποιημένων ηλεκτροπαραγωγών της ΕΕ (αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσση), παραπέμποντας στην αύξηση και επιτάχυνση των επενδύσεων σε δίκτυα ηλεκτρισμού προκειμένου να επιταχυνθεί ο εξηλεκτρισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας, η απανθρακοποίησή της και κατ’ επέκταση η επίτευξη του κλιματικού στόχου για το 2040. «Καλούμε τους αξιωματούχους να παρουσιάσουν ένα Σχέδιο Δράσης για τον εξηλεκτρισμό 100 μέρες μετά την έναρξη της νέας θητείας», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, αναφερόμενος στο ορόσημο των ευρωεκλογών του Μαΐου και στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.