Η τελευταία μέτρηση για την αποδοχή του αιτήματος Κασσελάκη για παραίτηση Μητσοτάκη και πρόωρες εκλογές έφερε ευθυμία στην Κουμουνδούρου, όμως το χαμόγελα παγώνουν από τις συστηματικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα που στήνει το Ινστιτούτο με γοργούς ρυθμούς.
«Δεν παίρνουν τα μυαλά μας αέρα» ήταν το κλίμα που μετέφερε στους διαπιστευμένους συντάκτες η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κατά τη άτυπη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του ΣΥΡΙΖΑ χθες το μεσημέρι.
Είναι μαραθώνιος είπε η Βούλα Κεχαγιά η πορεία για την ανάκτηση των ποσοστών των εθνικών εκλογών του 2023 και απαιτείται σοβαρότητα για να είμαστε παγιωμένα το δεύτερο κόμμα όπως είπε.
Αγωνία για το branding του προέδρου
Κομματικές πηγές την ίδια στιγμή δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το ποιοτικό στοιχείο της μέτρησης σε σχέση με την αποδοχή του αιτήματος Κασσελάκη κατά την έξοδό του το δεύτερο σαββατοκύριακο της παραμονής του στρατό.
Στο ερώτημα της pulse «πώς αντιμετωπίζετε την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για την διενέργεια πρόωρων Εθνικών Εκλογών», σίγουρα και μάλλον θετικά απάντησαν το 35% των ερωτηθέντων.
Η αποδοχή της πρότασης Κασσελάκη και μάλιστα με προσωπική αναφορά στο ερώτημα θεωρείται μεγάλη από τους συνεργάτες του και όπως σχολίαζαν και προσωπική ταύτιση και για τους λόγους για τους οποίους το απεύθυνε.
Κομματικός παράγοντας πάντως σχολιάζοντας το συγκεκριμένο εύρημα της pulse δεν απέφυγε τον πειρασμό να κάνει και τη σύγκριση με το αντίστοιχο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα στα μέσα της θητείας της πρώτη κυβέρνησης Μητσοτάκη λέγοντας ότι τότε το αίτημα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έτυχε τις ίδιας αποδοχής και μάλιστα δεν ήταν και προσωπικό στις τότε δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών από το βήμα της Βουλής στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία αυτή της συζήτησης του προϋπολογισμού. Ήταν λίγο μετά την αποκάλυψη της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα με την οποία ενημέρωναν το Μέγαρο Μαξίμου για τους νεκρούς της πανδημίας που φεύγουν εκτός ΜΕΘ. Μια μελέτη που εξελίχθηκε σε σκάνδαλο για την τότε αξιωματική αντιπολίτευση καθώς είχε μείνει στα συρτάρια κάποιου γραφείου και τον κ. Μητσοτάκη να καλεί την αντιπολίτευση να του φέρει μια μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι νεκροί από κορωνοϊό αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο λόγω έλλειψης μονάδων εντατικής θεραπείας.
Έξι ημέρες μετά τη συζήτηση τότε στη Βουλή και συγκεκριμένα στις 24 Δεκεμβρίου του 2021 η prorata έθετε πανομοιότυπα το ίδιο ερώτημα και προσωποποιημένο στον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προκήρυξη εκλογών;»
Συμφωνώ, το έκανε την κατάλληλη στιγμή απάντησε το 24% και ένα 20% ακόμη των ερωτηθέντων ότι έπρεπε μάλιστα να το είχε κάνει και νωρίτερα. Δηλαδή το 44% τότε ήταν υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, δέκα σχεδόν μονάδες πάνω από το 35% συμφωνεί σήμερα με τον κ. Κασσελάκη.
Το φάντασμα του Τσίπρα
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αποστασιοποιηθεί πάντως από τη σημερινή ηγεσία αλλά ενόψει ευρωεκλογών για ευνόητους λόγους και λόγους κομματικού πατριωτισμού μιλούν πλέον για έκδηλο άγχος και ανησυχία της ηγετικής ομάδας για τις κινήσεις και το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα.
Ένα ακόμη παράδειγμα για αυτή την ανησυχία τους είναι το γεγονός ότι με κάθε ευκαιρία επιχειρείται να χρεωθεί κάθε κακοδαιμονία του κόμματος στην τρέχουσα περίοδο στην περίοδο Τσίπρα, δέκα μήνες μετά την παραίτησή του.
Αρνητικά σχόλια και μεγάλη ενόχληση προκάλεσε η δήλωση του Νίκου Παππά την περασμένη Τετάρτη όταν αναφερόμενος στην ολική ανατροπή την οποία υπόσχεται ο πρόεδρος του κόμματος στις επερχόμενες κάλπες.
«Κληρονομούμε ένα σκηνικό τεράστιας διαφοράς του πρώτου με το δεύτερο κόμμα» είπε ο «νικητής» του Συνεδρίου που απέτρεψε τις αναβάπτιση Κασσελάκη από τη βάση με τους συντρόφους του να σημειώνουν ότι ο Νίκος Παππάς δεν ήταν αμέτοχος της ήττας καθώς παραμονές των εκλογών είχε καταδικαστεί με 13-0 από το ειδικό δικαστήριο.
Μάλιστα πλέον δεν εξαιρούν και τον κ. Κασσελάκη από την ευθύνη της ήττας καθώς και εκείνος μετείχε στην περίφημη εκλογική επιτροπή που είχε συστήσει ο κ. Τσίπρας μεταξύ πρώτου δεύτερου γύρου και επομένως έχει και εκείνος το δικό μερίδιο ευθύνης για την απόσταση των 23 μονάδων από τη ΝΔ.
Το κλίμα ευθυμίας πάντως για την δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και το 15% που του έδωσε η δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ το ανέτρεψε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος πολύ σύντομα δεν αποκλείεται να μπει στη Βουλή.
«Με αυτά τα ποσοστά και με την πολιτική κατάσταση που έχουμε σήμερα, δεν υπάρχει κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης που μπορεί να αποτελεί τον εναλλακτικό προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης» είπε ο πρώην υπουργός μεταφορών.
Μάλιστα στηλίτευσε και τη λογική του υπερ-ώριμου φρούτου που όπως άφησε να εννοηθεί καλλιεργείται στην ηγεσία με «λογική πότε πρέπει να πέσει η Νέα Δημοκρατία» για να επανέλθει ακόμη πιο δυναμικά στην πρότασή του για τη συγκρότηση «μεγάλης προοδευτικής παράταξης, με προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων του προοδευτικού κέντρου. Δηλαδή, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και όποιος άλλος».
Το Ινστιτούτο Τσίπρα
Στο παρασκήνιο πάντως ήδη πολλοί μιλούν για την επαναδραστηριοποίηση του Αλέξη Τσίπρα με όρους σκληρά πολιτικούς πολλαπλασιάζοντας την προσμονή στην παραδοσιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ για την επάνοδό του στην πολιτική σκηνή.
Η τοποθέτηση μάλιστα του Ανδρέα Μπούσιου ως υπεύθυνου Τύπου του Ινστιτούτου που θα εγκαινιάσει τις εργασίες του μετά τις ευρωεκλογές δεν πέρασε επίσης απαρατήρητη και πολλοί συνδέουν τις έμμεσες και άμεσες μπηχτές και διαφοροποιήσεις στελεχών όπως ο Νίκος Παππάς ακριβώς με αυτές κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση ο πρώην εργαζόμενος του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο Τύπου του κόμματος και από τους αρθρογράφους της Αυγής είναι μια μετακίνηση με ιδιαίτερη αξία.
Μάλιστα το γεγονός ότι δεν συστήθηκε και γραφείο Τύπου στο Ίδρυμα έγινε προφανώς για να αποφευχθούν περίεργοι συνειρμοί που από κάποιους μπορεί να έφταναν σε αυτή ή σε επόμενη φάση μεσοπρόθεσμα σε κομματική λειτουργία.