Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ από σήμερα, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την κίνηση.
Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, εκ των οποίων το 76% ήταν τουρκικές εξαγωγές.
Η Τουρκία τον περασμένο μήνα περιόρισε τις εξαγωγές προς το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανακοίνωσε τον περιορισμό των εξαγωγών ορισμένων προϊόντων προς το Ισραήλ, έως ότου εφαρμόσει εκεχειρία και επιτρέψει «επαρκή και αδιάκοπη ροή» ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
«Το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αγνοεί τις πολυάριθμες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός και αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Το Τελ Αβίβ πρέπει, «σε πλήρη συνεργασία με τον ΟΗΕ, να επιτρέψει την αδιάλειπτη παροχή όλης της βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών και των υπηρεσιών υγείας που χρειάζονται», πρόσθεσε.
«Η Τουρκία αποφάσισε να περιορίσει την εξαγωγή προϊόντων στο Ισραήλ σύμφωνα με τις ομάδες προϊόντων που καθορίζονται στο παράρτημα, ως πρώτη κίνηση, από τις 9 Απριλίου 2024. Οι απαιτήσεις αυτής της απόφασης θα εφαρμοστούν αμέσως», ανέφερε το υπουργείο. Το παράρτημα απαρίθμησε διάφορους τύπους προϊόντων αλουμινίου και χάλυβα, βαφή, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, καύσιμα και άλλα υλικά.
Το Ισραήλ εισάγει περίπου το 70% των δομικών υλικών από σίδηρο και περίπου το ένα τρίτο των αναγκών του σε τσιμέντο από την Τουρκία, κυρίως για χρήση στην τοπική οικοδομική και οικοδομική βιομηχανία, καθώς και προϊόντα υγιεινής για μπάνια, σύμφωνα με την Ισραηλινή Ένωση Οικοδόμων. Το Ισραήλ είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους προορισμούς χάλυβα της Τουρκίας.
«Αυτή η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτρέψει επαρκή και αδιάλειπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «δεν έχει επιτρέψει την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς στο Ισραήλ» εδώ και πολύ καιρό.
«Στο πλαίσιο της σοβαρής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, η έκκλησή μας προς όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας είναι να κάνουν το χρέος τους για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», επανέλαβε το υπουργείο.
«Ως κράτος και λαός της Δημοκρατίας της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα και να υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη και τον λαό της, όπως κάναμε μέχρι τώρα».