Μενού Ροή
JP Morgan: Έρχεται sell-off στο αλουμίνιο το επόμενο διάστημα – Πού θα φτάσουν οι τιμές, πότε θα ανακάμψουν

Με ώθηση και από την εναλλαγή των τοποθετήσεων των επενδυτών (rotation) από τον χαλκό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι τιμές του αλουμινίου παρέμειναν σχετικά ανθεκτικές κοντά στα 2.700 δολάρια ανά μετρικό τόνο, παρά την ισχυρή διόρθωση στις τιμές του χαλκού. Η JP Morgan είναι εδώ και αρκετό διάστημα επιφυλακτική για τον χαλκό βραχυπρόθεσμα και θεωρεί ότι η τάση και στο αλουμίνιο είναι ανάλογη. Εκτιμά ότι οι τιμές του αλουμινίου οδεύουν προς σημαντική διόρθωση το επόμενο διάστημα καθώς πλέον διαμορφώνονται σε υπερβολικά επίπεδα σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι τιμές του χαλκού δέχθηκαν πιέσεις ρευστοποιήσεων από την πρόσφατη κορύφωση των 11.000 δολ./mt, σημειώθηκε μια σημαντική στροφή στο ενδιαφέρον των επενδυτών προς το αλουμίνιο. Η JP Morgan πιστεύει ότι αυτή η μετατόπιση βοηθά σε κάποιο βαθμό στην εξήγηση της υπεραπόδοσης του αλουμινίου παρά την απότομη υποχώρηση του χαλκού. Ωστόσο, τα μικροοικονομικά θεμελιώδη στην Κίνα έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα και αυτό σηματοδοτεί διόρθωση στην αγορά βραχυπρόθεσμα.

«Μέχρι στιγμής, οι τιμές του αλουμινίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% στο τρίμηνο, υπεραποδίδοντας ελαφρώς του χαλκού. Όμως, οι τρέχουσες τιμές του αλουμινίου θα μπορούσαν να είναι επιρρεπείς σε πιέσεις βραχυπρόθεσμα», σημειώνει χαρακτηριστικά..

jpm

Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση της Κίνας από τις αρχές του έτους έχει αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από την υψηλότερη προσφορά. Επίσης, η προσφορά εκτός Κίνας και ειδικά στην Ευρώπη «αντιδρά» επίσης. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά αλουμίνιου θα κινηθεί κοντά σε ισορροπία το 2024 με ένα έλλειμμα της τάξης των 150 kmt σε διεθνές επίπεδο.

Ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην σφιχτή αγορά του αλουμινίου και στην ζήτηση λόγω υποκατάστασης του χαλκού, το μικροοικονομικό τοπίο στην Κίνα έχει επιδεινωθεί. Οι αγορές αλουμινίου στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο αναμένεται να γίνουν πιο «σφιχτές» το επόμενο δίμηνο, λόγω των διακοπών στη λειτουργία των διυλιστηρίων και της χαμηλότερης εγχώριας προμήθειας βωξίτη στην Κίνα. Αυτό έχει οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις στις τιμές του αλουμινίου (+110 δολ./mt από τον Μάρτιο ή +30%), αλλά δεν αναμένεται να περιορίσει την παραγωγή των μεταλλουργείων αλουμινίου προτού οι προσθήκες χωρητικότητας χαλαρώσουν την αγορά και πάλι το 2025, όπως επισημαίνει η JP Morgan.

Έτσι, με την κινεζική ζήτηση να δείχνει σημάδια κόπωσης, την ισχυρή κινεζική προσφορά και με την επιτάχυνση της ζήτησης στον υπόλοιπο κόσμο, η JP Morgan εκτιμά πως οι τιμές του αλουμινίου θα σημειώσουν ισχυρό sell-off προς τα 2.450 με 2.500 δολάρια ανά μετρικό τόνο στο αμέσως επόμενο διάστημα, πριν ανακάμψουν και πάλι το 2025 προς τα 2.800 δολάρια.

Το 2025 μια ισχυρότερη ανάκαμψη της ζήτησης εκτός Κίνας αναμένεται να κυριαρχήσει, καθώς η κινεζική ζήτηση πρωτογενούς αλουμινίου θα επιβραδυνθεί λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης του ανακυκλωμένου μετάλλου, διατηρώντας την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης γύρω στο 3% σε ετήσια βάση.

Είναι σημαντικό, επισημαίνει η JP Morgan, ότι η κινεζική προσφορά φαίνεται να κορυφώνεται το 2025. Ενώ η ισχυρότερη αύξηση κατά 5% στην προσφορά εκτός Κίνας μπορεί να καλύψει το κενό το επόμενο έτος, το επόμενο σκέλος της αύξησης της προσφοράς σε αλουμίνιο πέρα από αυτό είναι λιγότερο σαφές αυτή τη στιγμή.

Οι υψηλότερες προβλεπόμενες τιμές του χαλκού το 2025 και τα ανοδικά περιθώρια για τη ζήτηση από την υποκατάσταση χαλκού, αναμένεται ωστόσο να οδηγήσουν το αλουμίνιο στα 2.740 δολ./mt το επόμενο έτος με σημαντικές πιθανότητες για ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας