Μενού Ροή
Πρόεδρος Κύπρου: Υπέρ της διασύνδεσης με Ελλάδα «αλλά να δούμε τα οικονομικά δεδομένα» - Το συζήτησα με ειλικρίνεια με τον Κ. Μητσοτάκη-Αιχμές κατά Μ. Μανουσάκη για τις δηλώσεις του

Ένθερμος υποστηρικτής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, καθιστά σαφές, όμως, ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί «βάσει των οικονομικών δεδομένων».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκαλύπτει στην πρώτη δημόσια αναφορά του στο θέμα μετά την απόφαση της ΡΑΕ Κύπρου ότι συζήτησε για την διασύνδεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνου Μανουσάκη, ένα 24ωρο πριν τη συνάντηση της ΡΑΕΚ με τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ στη Λευκωσία.

«Οι δημόσιες δηλώσεις από κάποιους για το συγκεκριμένο θέμα, που ορισμένες φορές προκαλούν και αρνητικές αναφορές για την Κύπρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν βοηθούν στην παρούσα συγκυρία», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης προαναγγέλλει ότι «σίγουρα θα έχουμε σύντομα τελικό αποτέλεσμα» και αποσαφηνίζει την θέση της Κυπριακής κυβέρνησης λέγοντας: «Φυσικά, είμαστε υπέρ της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο και με άλλα κράτη της περιοχής, καθώς υπάρχει και η πολύ σημαντική διάσταση του Ισραήλ. Από γεωπολιτικής, πολιτικής και ενεργειακής άποψης, είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της διασύνδεσης. Αναμένουμε τη σχετική μελέτη που αφορά την οικονομική διάσταση του έργου για να πάρουμε την τελική απόφαση σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου».

Ερωτηθείς για το αν κινδυνεύει η χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει:  «έχουμε μεταφέρει τα μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το έργο έχει ενταχθεί στα έργα κοινής ωφέλειας της ΕΕ. Ωστόσο, για να είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση απέναντι στον κυπριακό λαό που μας επέλεξε, πρέπει να έχουμε ενώπιόν μας τα οικονομικά δεδομένα. Είναι κάτι που συζήτησα και με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ειλικρίνειας που πρέπει να χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας. Η τελική απόφαση θα  ληφθεί βάσει των οικονομικών δεδομένων που οφείλουμε, όπως κάθε χώρα, να λαμβάνουμε υπόψη προτού πάρουμε αποφάσεις».

Ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης, αφού υπενθυμίζει ότι η Κύπρος «είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι  ενεργειακά απομονωμένο», χαρακτηρίζει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου ως «καθοριστικής σημασίας» για να επιτύχει η Κυπριακή κυβέρνηση έναν από τους βασικούς στόχους της: τη μείωση της τιμής  του ηλεκτρισμού.  «Οι τιμές στην Κύπρο, λόγω και της ενεργειακής απομόνωσης, είναι σαφώς υψηλότερες σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας