Μενού Ροή
copper
Citi: Η μεγάλη φυγή των επενδυτών από το χαλκό – πόσο πιθανό είναι το ριμπάουντ και ένα νέο ράλι;

Το ράλι του χαλκού στο β’ τρίμηνο ήταν ξεκάθαρα μεγάλο και πολύ γρήγορο, όπως επισημαίνει η Citigroup. Πλέον, οι επενδυτές έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους στο μέταλλο με τις τιμές να κινούνται στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου και γύρω στα 9.000 δολάρια ο τόνος.

Τι άλλαξε; «Πολλά», επισημαίνει η Citi…

Πρώτον, οι προσδοκίες των επενδυτών για την οικονομία και για ανάκαμψη της μεταποίησης δεν έχουν «βγει», με τους PMI των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ευρώπης να εξακολουθούν να συρρικνώνονται, και έχασαν συνεπώς την υπομονή τους.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, οι επενδυτές συνέχισαν την φυγή τους από την αγορά χαλκού με τις καθαρές long θέσεις να είναι αυτή τη στιγμή οι μισές από ότι ήταν τον Μάιο, με την τάση να είναι πτωτική. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει βεβαιότητα» ότι οι PMI θα επιστρέψουν σε ένα διατηρήσιμο υψηλότερο επίπεδο που δείχνει επέκταση και όχι συρρίκνωση της οικονομίας, ώστε να «ξαναχτίσουν» την πεποίθηση των επενδυτών για μια κυκλική ανάκαμψη στην οικονομία ώστε να οδηγήσουν σε ένα ανανεωμένο ράλι του χαλκού στο δ’ τρίμηνο του 2024 και στις αρχές του 2025 (αυτό ισχύει για όλα τα βασικά μέταλλα γενικότερα).

Δεύτερον, η υποτονική ανάπτυξη της Κίνας και η απογοήτευση από την Τρίτη Ολομέλεια - την κορυφαία συνδιάσκεψη σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής της Κίνας η οποία πραγματοποιείται μία φορά ανά πέντε έτη - έχουν επιβαρύνει το κλίμα. Τα ασθενή οικονομικά στοιχεία, είχαν δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες για συγκεκριμένες εξαγγελίες στην Ολομέλεια, οι οποίες δεν ευοδώθηκαν. Παρά την πληθώρα «σημάτων» για εκσυγχρονισμό της Κίνας και ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, δεν υπήρξαν λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Τρίτον, αρνητικά έχουν λειτουργήσει τόσο η εξασθένηση της αισιοδοξίας για την τεχνητή νοημοσύνη καθώς το ευρύτερο ράλι στις μετοχές τεχνολογίας έχει φρενάρει, όσο και η απειλή των πιθανών εμπορικών δασμών Τραμπ και οι πιέσεις υποκατάστασης του χαλκού.

Οι αγορές από τους καταναλωτές θα πρέπει να περιορίσουν την περαιτέρω πτώση της τιμής του χαλκού βραχυπρόθεσμα, αλλά και η βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία φαίνεται επίσης περιορισμένη, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών χρειάζεται περισσότερο χρόνο και ισχυρότερα φυσικά και οικονομικά δεδομένα για να ανακάμψει (π.χ. , ή/και ένα βελτιωμένο σκηνικό ανάπτυξης της Κίνας που οδηγείται από μέτρα τόνωσης της βιομηχανίας των μετάλλων), όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.

Η Citi πιστεύει ωστόσο ότι οι τιμές του χαλκού αν και θα δυσκολευτούν να βρουν κατεύθυνση τις επόμενες εβδομάδες, θα ανακάμψουν στα 9.500 δολ./τόνος εντός τριών μηνών ( από 10.000 δολ. που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της) και θα αγγίξουν τα 11.000 δολ./τόνος ( απλό 12.000 δολ. πριν) μέχρι τις αρχές του 2025, καθώς οι θετικοί άνεμοι των μειώσεων επιτοκίων από την  Fed αναζωογονούν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη της μεταποίησης, ενώ η ισχυρότερη απορρόφηση χαλκού από τους καταναλωτές και η πιο περιορισμένη δευτερογενής παραγωγή θα οδηγήσουν την αγορά σε έλλειμμα το β’ εξάμηνο του έτους.  

Όπως εξηγεί η αμερικάνικη τράπεζα, η ίδια μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις μέσες τιμές του χαλκού για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι η αγορά μπορεί να αποφύγει τα προβλεπόμενα ελλείμματα μέσω υποκατάστασης του μετάλλου και των αυξημένων σκραπ, με λιγότερο ράλι των τιμών.

Τώρα βλέπει τον χαλκό να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 10.500 δολ./τόνος το 2025 και στα 11.000 δολ./τόνος το 2026 (από 12.000 δολ./τόνος πριν, για το 2025-2026). Οι κίνδυνοι υποκατάστασης (π.χ. με το αλουμίνιο) είναι πιθανό να ενταθούν σε υψηλότερες τιμές, ιδιαίτερα εάν επιτραπεί η αλλαγή πολιτικής στην Κίνα. Οι αλλαγές θα μπορούσαν ενδεχομένως να διευκολύνουν τους περιορισμούς των εισαγωγών από την Κίνα για σκραπ χαλκού χαμηλής ποιότητας από το 2025. Η Citi αναγνωρίζει τους κινδύνους για την ανάπτυξη από πιθανούς δασμούς από τον Τραμπ, αλλά πιστεύει ότι η Κίνα θα ενεργούσε αποφασιστικά για να μετριάσει κάπως τον αντίκτυπο, πιθανότατα μέσω ενός σημαντικού κινήτρου που σχετίζεται με την Ενέργεια και τη Μετάβαση.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Citi, η αγορά του χαλκού θα βρεθεί σε μέτριο πλεόνασμα (150 χιλ. τόνοι) το 2024 συνολικά - αν και βλέπει έλλειμμα για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους μετά τη αύξηση των αποθεμάτων του α’ εξαμήνου.

Παράλληλα, εξακολουθεί να βλέπει ελλείμματα ύψους 200 χιλ. τόνων το 2025 και το 2026, υποθέτοντας μια μέτρια ανάκαμψη της ζήτησης. Οι προβλέψεις της βασίζονται στα εξής: αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού το 2024 κατά 1,3%  (από 1,9% πριν) με την Κίνα στο +1,5% και τη ζήτηση εκτός Κίνας στο +1,1% και ισχυρότερη αύξηση της προσφοράς από τα ορυχεία κατά 0,8% (προηγουμένως 0,4%) έναντι της ασθενέστερης αύξησης της χρήσης σκραπ από τα μεταλλουργεία.

Κατά τη Citi, η ισχυρή ανάπτυξη της παραγωγής επεξεργασμένου χαλκού και τα αποθέματα της Κίνας αντανακλούν εν μέρει τη μη βιώσιμη αγορά σκραπ και φυγή των καταναλωτών λόγω των υψηλότερων τιμών τιμές. Όπως εξηγεί, τα αποθέματα χαλκού αυξήθηκαν στις 910 χιλ. τόνους στα μέσα Ιουλίου, με τα αποθέματα της Κίνας να αυξάνονται πάνω από 400 χιλ. τόνους από την αρχή του έτους, 300 χιλ. τόνοι περισσότερο από τον ιστορικό εποχιακό μέσο όρο. Η ισχυρή ανάπτυξη του σκραπ και των εισαγωγών συμπυκνωμάτων χαλκού στήριξαν την ισχυρή ανάπτυξη της παραγωγής διυλισμένου χαλκού της Κίνας  (+9,5% ετησίως Ιαν-Ιούνιος). Ο δισταγμός των καταναλωτών να αγοράσουν σε τιμές που είχαν φτάσει τα υψηλά 18 ετών πιθανότατα συνέβαλε στη δημιουργία αποθεμάτων. Και οι εξαγωγές ρεκόρ ραφιναρισμένου χαλκού της Κίνας ύψους 157 χιλ. τόνων τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου «συμπίπτουν» με τη δημιουργία αποθεμάτων LME.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας