Στην ίδρυση θυγατρικής για τη δραστηριοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη προχώρησε η ΔΕΗ. Η νέα εταιρεία, Olympus AI συστήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 30 Ιουλίου με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ και 100.000 μετοχές. Πρόεδρος στο Δ.Σ. έχει οριστεί ο Αλέξανδρος Πατεράκης και αντιπρόεδροςο Σωτήρης Χατζημιχαήλ.
Η νέα εταιρεία θα δραστηριοποιείται εμπορικά σε τομείς που σχετίζονται με τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αντικείμενό της θα είναι η υλοποίηση εφαρμογών με τεχνητή νοημοσύνη, που προσαρμόζονται στις ανάγκες διαφόρων κλάδων, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση και οι μεταφορές. Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας περιλαμβάνουν έρευνα και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, υποδομές για δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, μάρκετινγκ και πωλήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η θυγατρική θα διεξάγει έρευνες και μελέτες σε διάφορους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής μάθησης, της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, της υπολογιστικής όρασης, της ρομποτικής και της ανάλυσης δεδομένων.
Αυτοί οι τομείς παράγουν ασύλληπτα μεγάλους όγκους δεδομένων, των οποίων η επεξεργασία απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ και μεγάλα data centers, όπως το πρώτο που σχεδιάζει ηΔΕΗ στην Αττική με την εταιρεία Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ΔΕΗ θα χρησιμοποιήσει τα πρώην λιγνιτικά πεδία της Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης επωφελούμενη από την απολιγνιτοποίηση καθώς απελευθερώνονται μεγάλες εκτάσεις γης που μπορούν να βοηθήσουν και στην ανάπτυξη των data centers.
O Ceo της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης είχε ανακοινώσει στο συνέδριο της Euroelectric την επένδυση στα data centers σημειώνοντας ότι ουσιαστικά με τις υποδομές αυτές η ΔΕΗ κάνει άλλο ένα άνοιγμα στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής οικονομίας “Αναπτύσσουμε ένα δίκτυο οπτικών ινών, μπήκαμε στις διεθνείς διασυνδέσεις και ξεκινήσαμε επενδύσεις στα data centers μαζί με την DAMAC και θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στάσσης. “Η ΔΕΗ θα είναι πιο ψηφιακή στο μέλλον”, υπογράμμισε δίνοντας στίγμα στρατηγικής και εξήγησε γιατί η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητοι πυλώνες για να μπορεί μια εταιρεία ενέργειας να λειτουργεί με αποδοτικότητα.