Μενού Ροή
Κυριαρχία της Enaon EDA στα νέα δίκτυα διανομής - Συνεισφορά 10% του συνόλου στα προσαρμοσμένα EBITDA της Italgas

Συνεισφορά της τάξης του 10% είχαν οι ελληνικές δραστηριότητες της Italgas (Enaon) στα προσαρμοσμένα EBITDA και τον κύκλο εργασιών του μητρικού ιταλικού ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χθες το απόγευμα, η Enaon συνεισέφερε στα προσαρμοσμένα EBITDA της Italgas 60,6 εκατ. ευρώ στα συνολικά EBITDA των 671,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 10% του συνόλου. Όσον αφορά στον κύκλο εργασιών της Italgas για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024 που διαμορφώθηκε στα 872,3 εκατ. ευρώ (από 931,8 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν), το μερίδιο της Enaon είναι επίσης 10% και πιο συγκεκριμένα 87,3 εκατ. ευρώ.

Όπως σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas Πάολο Γκάλο, η συνεισφορά των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα στις επιδόσεις του μητρικού ομίλου κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα που ήταν και πέρυσι. Ο ίδιος μετέφερε την προσδοκία της διοίκησης της Italgas για βελτιωμένες επιδόσεις κατά το τρέχον εξάμηνο και του 2025 λόγω του αναμενόμενου περιορισμού έκτακτων δαπανών που επηρέασαν τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου. Αυτό προϊδεάζει για βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής θυγατρικής κατά το τρέχον εξάμηνο.

Κατά την παρουσίαση επισημάνθηκε ότι η Enaon EDA, η ενιαία εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ελλαδα συνεισέφερε το μεγαλύτερο μέρος στα νέα δίκτυα φυσικού αερίου. Και τούτο διότι  από τα 354 χιλιόμετρα νέων αγωγών μέσης και χαμηλής πίεσης που κατασκεύασε η Italgas σε Ελλάδα και Ιταλία, τα 200 χλμ. αφορούσαν στην Ελλάδα.

Ο κ. Γκάλο τόνισε ότι η Italgas εργάζεται εντατικά ώστε η αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα να φτάσει εκείνη των δραστηριοτήτων στην Ιταλία», που παραμένουν ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας του Ομίλου.  Αναφορικά με την επικαιροποιημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική τόσο για την Ιταλία όσο και την Ελλάδα, ο ίδιος είπε ότι τα νεότερα αναμένονται μέσα στο φθινόπωρο και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence) της 2i Rete Gas που έχει προτείνει να εξαγοράσει η Italgas.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν, η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε το πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Enaon EDA για την περίοδο 2024-2028. Το επόμενο ρυθμιστικό «μέτωπο» που πρέπει να διευθετηθεί είναι το ενιαίο τιμολόγιο για τις χρεώσεις του δικτύου διανομής που θα εφαρμοστεί στο σύνολο του δικτύου της Enaon EDA.

Σημειώνεται τέλος ότι στην επίσημη δήλωση που συνόδευε τα αποτελέσματα εξαμήνου  της Italgas, ο κ. Gallo υπογράμμισε ότι αυτά  «επιβεβαιώνουν τις σταθερές επιδόσεις του Ομίλου και το σαφές όραμα για τη μελλοντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας. (…) Πραγματοποιώντας επενδύσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ, ενισχύεται η ανάπτυξη των δικτύων και εγκαταστάσεων που θα διατεθούν για τη βιώσιμη, ασφαλή και ανταγωνιστική οικολογική μετάβαση της Ιταλίας και της Ελλάδας. Το μερίδιο αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τις επενδύσεις να αυξάνονται με υψηλότερους ρυθμούς».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας