Μενού Ροή
alfa wood
Εγκαινιάστηκε η νέα γραμμή παραγωγής της Alfa Wood – Τρεις μονάδες βιομάζας έχει ο όμιλος

Τη νέα γραμμή παραγωγής μελαμίνης και MDF που ανεβάζει κατά πολύ τη δυναμικότητα του εργοστασίου και θα δώσει ισχυρή ώθηση στις πωλήσεις στην Ελλάδα αλλά κυρίως θα αναβαθμίσει το momentum στις εξαγωγές εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο 5 Οκτωβρίου ο όμιλος Alfa Wood Group στις εγκαταστάσεις του στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας.

Το EnergyMag.gr ξεναγήθηκε σε όλες τις μονάδες, παλαιές και καινούριες της Alfa Wood Group στη Λάρισα, καθώς επίσης στη σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, η οποία αξιοποιεί τα απόβλητα των εργοστασίων της, αλλά και απόβλητα τρίτων, μετατρέποντάς τα σε ενέργεια. Η Alfa Wood έχει ισχυρή παρουσία στην κυκλική οικονομία μέσω τριών μονάδων παραγωγής βιομάζας φέρνοντας 4 MW από απόβλητα, ενώ έχει και φωτοβολταϊκά που φέρνει άλλα 4 MW καλύπτοντας όλες τις ανάγκες της.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαίοι επιχειρηματίες της Λάρισας και των πέριξ περιοχών, ενώ το παρών έδωσε τόσο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, που ως υπουργός Ανάπτυξης είχε συμβάλει στο ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων της Alfa Wood από το 2019, όσο και ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας επένδυσης 8 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ένα κομμάτι των συνολικών επενδύσεων έως 40 εκατ. ευρώ που υλοποιεί από το 2021 ο όμιλος με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026 με νέες γραμμές παραγωγής ξυλείας, είσοδο σε νέα προϊόντα που αφορούν τη διακόσμηση σπιτιού κ.α.

Ο όμιλος Alfa Wood Group είναι ηγέτης στο χώρο της βιομηχανικής και επεξεργασμένης ξυλείας στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια, έχοντας «καθαρίσει» από μια σειρά πλειστηριασμών και άλλων δυσκολιών τα προηγούμενα χρόνια πλέον βρίσκεται σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά, με πολύ καλά μεγέθη και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Πλέον η Alfa Wood έχει τέσσερις εργοστασιακές μονάδες, κάνει κύκλο εργασιών άνω των 80 εκατ. ευρώ, απασχολεί 480 εργαζόμενους που σύντομα μετά τη νέα επένδυση θα φτάσουν τους 540, ενώ εξάγει το 40% της παραγωγής της σε 40 χώρες.

Όπως τονίζει στο EnergyMag.gr ο κ. Γιώργος Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Alfa Wood Group, ο όμιλος αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τα 80 – 85 εκατ. από πλευράς κύκλου εργασιών, ενώ η διαρκής άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις και στην Ελλάδα, την ώρα που οι εξαγωγές διατηρούν εξαιρετική δυναμική. Στη χρήση του 2023 ο τζίρος ήταν στα 83,1 εκατ. ευρώ, όσο περίπου και το 2022, ενώ το 2021 οι πωλήσεις ήταν στα 70,14 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία διατηρεί υποκατάστημα στην Κύπρο καθώς και εμπορικό τμήμα στην Ιταλία, η οποία αποτελεί μία δυναμική αγορά για τον όμιλο Alfa Wood. Τον Ιανουάριο του 2024 η εταιρεία προχώρησε σε τροποποίηση καταστατικού, «απλώνοντας» πλέον τις δραστηριότητες και τη γκάμα προϊόντων της πέρα από τον τομέα της αμιγούς ξυλείας, καθώς μαζί με τα πάνελ μοριοσανίδας, τις μελαμίνες, τους πάγκους κουζίνας και τα δάπεδα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, πλέον έχει επεκταθεί στον τομέα των επίπλων για κατοικίες μέσω της alfaset αλλά και μέσω της Alfa Wood Home.

Οι δύο νέες γραμμές

Η πρώτη γραμμή παραγωγής που εγκαινιάστηκε το Σάββατο, αφορά την παραγωγή πάνελ μελαμίνης αιχμής (Synchro) σε κτιριακή επέκταση 3.000 m2, ενώ το σύνολο αυτής της επένδυσης έφτασε τα 5,7 εκατ. ευρώ. Η νέα γραμμή παραγωγής (Synchro) ενσωματώνει την προηγμένη τεχνολογία ΕIR Technology (Embossed In Register), προσδίδοντας στις διακοσμητικές επιφάνειες μία αυθεντική όψη και αίσθηση φυσικού ξύλου, καθώς το ανάγλυφο ακολουθεί τα νερά της επιφάνειας του ξύλου.

Η δεύτερη γραμμή αφορά την παραγωγή πάνελ με επίστρωση Pet, σε κτιριακή έκταση 2.000m2, με το σύνολο της επένδυσης να φτάνει τα 2,3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η εταιρεία εξασφάλισε για τις ανάγκες της βιομηχανικής της παραγωγής άλλα 6.000 m2 αποθηκευτικής δυνατότητας υπαίθριων αναγκών του ομίλου. Συνολικά δηλαδή 11.000 m2 νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για τις νέες επενδύσεις.

alfa wood

Οι δύο νέες γραμμές, όπως σημειώνει ο κ. Αδαμόπουλος, δεν στοχεύουν μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά έχουν και έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς η εταιρεία στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της.

Άδ. Γεωργιάδης: Οι επενδύσεις στην επαρχία είναι πολύ κρίσιμες

«Είναι υπερηφάνεια να έχουμε μια εταιρεία που κάνει 50 εκατομμύρια ευρώ εξαγωγές ετησίως, που δίνει θέσεις εργασίας και αξία στον τόπο. Δείχνει ότι η Ελλάδα έχει και παραγωγή, όχι μόνο τουρισμό. Τέτοιου είδους επενδύσεις που δίνουν δουλειά στην επαρχία, που κρατούν ανθρώπους στον τόπο τούς έχουν πολύ μεγάλη αξία».

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, τονίζοντας πως «τα τέσσερα χρόνια που είχα την τιμή να είμαι Υπουργός Ανάπτυξης της χώρας, κάναμε και πάρα πολλά πράγματα μαζί με τη διοίκηση της Alfa Wood, την οικογένεια του κ. Αντώνη Αδαμόπουλου. Ένα από αυτά ήταν η προσπάθεια να ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής που σήμερα εγκαινιάζουμε. Χαιρετίζω όλες τις επενδύσεις της οικογένειας, που σε μια συγκυρία κρίσιμη για την ελληνική επαρχία, δίνουν αναπτυξιακό προφίλ, κάνουν μεγάλες εξαγωγές και κρατούν τους ανθρώπους στον τόπο τους».

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην πολύ καίρια επένδυση που έκανε η Alfa Wood το 2023 όταν απέκτησε μέσω πλειστηριασμού το χρεοκοπημένο εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή, «μια ιδιαίτερα νευραλγική περιοχή», τονίζοντας ότι ήταν κίνηση και με πατριωτικά χαρακτηριστικά, καθώς η μονάδα θα μπορούσε να περάσει σε… ετερόκλητα χέρια, με ό,τι μπορεί να συνεπάγονταν αυτό.

Από την πλευρά του, ο εκ των ιδρυτών και κύριων μετόχων της Alfa Wood κ. Αντώνης Αδαμόπουλος, επισήμανε ότι «είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παράγουμε MDF, έχοντας τέσσερις μονάδες. Παράγουμε νοβοπάν και μελαμίνες. Οι νέες γραμμές παραγωγής είναι μοναδικές στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχες. Έως σήμερα εισάγαμε τα συγκεκριμένα προϊόντα, τώρα πλέον θα τα παράγουμε εδώ, με ελληνικά χέρια και ελληνικό ξύλο».

Στην κυκλική οικονομία μέσω παραγωγής βιομάζας

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Alfa Wood έχει μπει στο χώρο της κυκλικής οικονομίας, μέσω παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, αξιοποιώντας τα απόβλητα των εργοστασίων της, αλλά και απόβλητα τρίτων. Η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017, ενώ η δεύτερη μονάδα με έδρα τη ΒΙΠΕ Λάρισας ξεκίνησε το 2020.

Το 2021 ξεκίνησε την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα το εργοστάσιο που βρίσκεται στους Μαυραναίους Γρεβενών και ήταν μια επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ. Έτσι, η ηλεκτρική ισχύς του εργοστασίου ανέρχεται στο 1 MW και η συνολική ισχύς όλων των εργοστασίων του ομίλου στα 4 ΜW, φέρνοντάς τον ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.

alfa wood

Η νέα αυτή βιομηχανική μονάδα καταλαμβάνει μια έκταση 10.000 τ.μ. και αποτελείται από βιομηχανικούς χώρους, γραφεία και αποθήκες, είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και οργανωμένη με τα πλέον σύγχρονα συστήματα παραγωγής.

Με την έναρξη της λειτουργίας της 3ης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, διευρύνθηκε ο κύκλος λειτουργίας των μονάδων του Alfa Wood Group ως παραγωγός «πράσινης» ενέργειας, καθιστώντας τον όμιλο έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στον ελλαδικό χώρο, στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (βιομάζα).

Μέσω των τριών αυτών μονάδων ο όμιλος αξιοποιεί τα υπολείμματα ξύλου που προκύπτουν από την παραγωγική διεργασία των βιομηχανιών επεξεργασίας του, η αξιοποίηση των υπολειμμάτων ξύλου που ανευρίσκονται στη φύση, καθώς και αυτών που απορρίπτονται από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Μέσω αυτών των διαδικασιών παράγεται ηλεκτρική ενέργεια ικανή για την κάλυψη των ετησίων αναγκών ηλεκτροδότησης περίπου 6.000 ελληνικών νοικοκυριών. Έτσι επιτυγχάνεται η μείωση των εκπομπών του CO2 κατά 12.000 τόνους ετησίως, σε σχέση με το αργό πετρέλαιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας