Μενού Ροή
cenergy xrimatistirio
Cenergy: Ιστορικό βήμα η επέκταση στις ΗΠΑ

Από τη λεωφόρο Αθηνών επέλεξε να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή για την Cenergy, ο Ceo της εταιρείας Αλέξης Αλεξίου. Ο διευθύνων σύμβουλος κήρυξε την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας το έναυσμα για την επέκταση της εταιρείας στις ΗΑ καθώς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα αποτελέσει το καύσιμο για την κατασκευή του νέου εργοστασίου στη Βαλτιμόρη.

Ο κ. Αλεξίου τόνισε ότι οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στο όραμα του ομίλου να αναπτύσσεται και να καινοτομεί.

Η επέκταση της εταιρείας μας στις ΗΠΑ και η κατασκευή του εργοστασίου στη Βαλτιμόρη, -την οποία θα χρηματοδοτήσει η πρόσφατη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ – αντανακλούν την εμπιστοσύνη των μετόχων μας, τόνισε ο κ. Αλεξίου. Την ίδια ώρα, δεσμεύτηκε για την επόμενη θετική ημέρα της εταιρείας, η οποία θα πρωτοστατήσει στις εξελίξεις του κλάδου.

Ο κ. Αλεξίου σημείωσε ότι «η κατασκευή του νέου εργοστασίου στις ΗΠΑ αποτελεί μια εμβληματική επένδυση που μας επιτρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στις μελλοντικές εξελίξεις της βιομηχανίας μας. Επενδύουμε σταθερά στις παραγωγικές μας μονάδες και αυξάνουμε συνεχώς την παραγωγική μας ικανότητα. Αυτή η σταθερότητα και συνέπεια είναι που δημιούργησαν τη βάση για την επιτυχημένη πορεία μας».

«Μέσω της αύξησης του μετοχικού μας κεφαλαίου (ΑΜΚ), προσφέρουμε μια σημαντική ευκαιρία για την αύξηση της αξίας των μετόχων μας. Δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους και να χτίσουμε το μέλλον της εταιρείας με συνέπεια και αξιοπιστία.

Η σημερινή μέρα αποτελεί τη θεμελίωση ενός νέου κεφαλαίου για την εταιρεία μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, ώστε να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους και να προσφέρουμε διαρκή αξία στους μετόχους και τους συνεργάτες μας», κατέληξε ο κ. Αλεξίου.

Τα έσοδα από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν πρωτίστως για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης της σχεδιαζόμενης κατασκευής μονάδας παραγωγής καλωδίων από τον Όμιλο στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και, στο βαθμό που κρίνεται αναγκαίο από τον Όμιλο, για τη χρηματοδότηση περαιτέρω βελτιώσεων και επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Ομίλου στην Ελλάδα.

Η διασπορά των μετοχών 

Mε βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (book-building) που διεξήχθη από τις 8 Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2024 (η «Περίοδος Προσφοράς») στο πλαίσιο της Θεσμικής Προσφοράς, η Τιμή Διάθεσης καθορίστηκε στο ποσό των €9,00 ανά Νέα Μετοχή.

• Η Τιμή Διάθεσης για τη Βέλγικη Δημόσια Προσφορά, την Ελληνική Δημόσια Προσφορά και την Θεσμική Προσφορά είναι ίδια.

• Εκδόθηκαν 22.222.222 Νέες Μετοχές.

Από αυτές τις νέες μετοχές, το 80% κατανεμήθηκε σε θεσμικούς επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 20% διατέθηκε σε ιδιώτες επενδυτές. Το βιβλίο υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν 3 φορές, με τη συνολική ζήτηση να αντιστοιχεί σε 66 εκατ. μετοχές.

Το εργοστάσιο 

To εργοστάσιο της «Ελληνικά Καλώδια» θυγατρικής της Cenergy Holdings στις ΗΠΑ θα αποτελεί έναν «κλώνο» της αντίστοιχης παραγωγικής μονάδας στη Θίσβη Βοιωτίας σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία.

Η κατασκευή της πρώτης φάσης της σχεδιαζόμενης μονάδας παραγωγής καλωδίων από τον Όμιλο ξεκινά το 2025 και θα διαρκέσει ως το 2027, ενώ τα πραγματικά μεγέθη θα είναι ενισχυμένα από το 2028. Το εργοστάσιο στο Μεριλαντ θα αναπτυχθεί με καθετοποιημένες δραστηριότητες δίπλα σε λιμάνι και η λειτουργία του το 2028 αναμένεται να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες σε χερσαία καλώδια στις ΗΠΑ.

Η μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα της «Ελληνικά Καλώδια» γίνεται στο εργοστάσιο της Κορίνθου (υποβρύχια καλώδια) μία από τις αρτιότερες μονάδες στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Εταιρείες στις ΗΠΑ είναι ήδη πελάτες της «Ελληνικά Καλώδια», ενώ η επέκταση των δραστηριοτήτων του εργοστασίου και στα υποβρύχια καλώδια θα γίνει εφόσον διαπιστωθεί πώς υπάρχει αγορά και περιθώρια κέρδους, σύμφωνα με όσα είπε το διοικητικό δίδυμο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας