Εντείνει την αγωνία και την αβεβαιότητα για την τύχη ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά project στη χώρα, αυτό της κατασκευής από τον όμιλο Sunlight (μέλος του Olympia Group) Gigafactory κυψελών ιόντων λιθίου στη Δυτική Μακεδονία, εκτιμώμενου προϋπολογισμού τουλάχιστον 1,2 δις ευρώ (το ύψος της επένδυσης μπορεί να ανέλθει και στα 2 δις ευρώ), η έξοδος από τον όμιλο του Διευθυντή Χρηματοδότησης και Θεσμικών Υποθέσεων για το συγκεκριμένο έργο, Νίκου Μαντζούφα.
Ο αποκαλούμενος και «κύριος ΣΔΙΤ», καθώς διετέλεσε επί 11 συναπτά έτη αρχικά ειδικός γραμματέας και στη συνέχεια γενικός γραμματέας για τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, ανακοίνωσε χθες μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι παραιτήθηκε από τον όμιλο Sunlight, ακριβώς ένα χρόνο αφ’ ότου είχε προσληφθεί με βασική αποστολή να συμβάλει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο -πολυσυζητημένο- project.
Ο κ. Μαντζούφας δεν προσδιόρισε τον λόγο της παραίτησης, ωστόσο στον μίνι απολογισμό του δείχνει να διαφοροποιείται από την (επι)κριτική θέση του ομίλου για την ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με την βιομηχανία, η οποία αποτελεί τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την επένδυση -σε συνδυασμό και με την ελληνική γραφειοκρατία, όπως έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει στελέχη του ομίλου,
Προ διμήνου ο CEO του μητρικού ομίλου Olympia, Ανδρέας Αθανασόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο όμιλος «δεν θέλει να γίνει η Northvolt του Νότου» (πρόκειται για εταιρεία παραγωγής μπαταριών της Σουηδίας που χρεοκόπησε), είχε επισημάνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» σχετικά με το εάν θα υλοποιηθεί το Gigafactory:
«Αν δεν απαντηθούν σηµαντικά ερωτήµατα, δεν µπορεί να καταρτιστεί σχέδιο και κατ’ επέκταση να δεσµευτούν πόροι για την υλοποίηση δεύτερου Gigafactory για λίθιο. Θα παράσχει έµπρακτη και µακροχρόνια στήριξη η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ανταγωνιστούµε την Κίνα; Είναι ενδεικτικό ότι µεγάλη κινεζική εταιρεία έχει 20.000 µηχανικούς, ενώ επενδύει 1 δισ. ευρώ τον χρόνο σε έρευνα και ανάπτυξη. Επίσης, θα στηρίξουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες την παραγωγή µε εγγυηµένες µακροχρόνιες συµβάσεις προµήθειας για την εξασφάλιση τραπεζικού δανεισµού; Και σε ποιες τιµές αγοράς; ∆ιότι ναι µεν θέλουν Ευρωπαίους προµηθευτές, αλλά σε τιµές Κίνας – από 30% έως 50% χαµηλότερες συγκριτικά µε τις ευρωπαϊκές».
Αντίθετα, ο κ. Ν. Μαντζούφας αναφέρει στην ανάρτησή του ότι «παρά την κοινά διαδεδομένη κριτική ότι η Ευρώπη είναι γραφειοκρατική και κινείται αργά, η δική μου εμπειρία με το Ταμείο Καινοτομίας και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δείχνει το αντίθετο».
Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύει ως σημαντικότερα επιτεύγματα της 12μηνης θητείας του στον όμιλο την εξασφάλιση χρηματοδότησης 245 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Gigafactory (μένει να φανεί τι θα γίνει η χρηματοδότηση εάν δεν προχωρήσει η επένδυση) αλλά και εκτός ΕΕ, τον συντονισμό των κινήσεων του ομίλου για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τον επενδυτικό νόμο Inflation Reduction Act των ΗΠΑ.
Ο γραμματέας που επιβίωσε τεσσάρων κυβερνήσεων και αντικαταστάθηκε δύο φορές από τον ίδιο υπουργό
Ο Νίκος Μαντζούφας, πολιτικός μηχανικός με καταγωγή από την Πάτρα, έγραψε ιστορία στο ελληνικό οικοσύστημα των ανώτατων κρατικών στελεχών καθώς επιβίωσε τεσσάρων συνεχόμενων κυβερνήσεων και μάλιστα στην εξαιρετικά πολωμένη εποχή των μνημονίων. Τοποθετήθηκε ειδικός γραμματέας για τα ΣΔΙΤ από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 και διατηρήθηκε στην ίδια θέση τόσο από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου όσο και από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Το 2019 μάλιστα αναβαθμίστηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γενικό γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το Σεπτέμβριο του 2020, λίγο αφ’ ότου ο Νίκος Παπαθανάσης ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αρμοδιότητα τις επενδύσεις, ο Ν. Μαντζούφας εξωθήθηκε σε παραίτηση και αντικαταστάθηκε από τον Ορέστη Καβαλάκη, νομικό σύμβουλο και στενό συνεργάτη του Ν. Παπαθανάση.
Στη συνέχεια ο κ. Μαντζούφας διορίστηκε, με εισήγηση του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, (πρώτος) διοικητής της Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Σεπτέμβριο του 2023 όταν αντικαταστάθηκε και πάλι με εισήγηση του Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος μετά τις εκλογές μετακινήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως αναπληρωτής υπουργός διατηρώντας το χαρτοφυλάκιο των ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης και αναλαμβάνοντας επιπρόσθετα τις δημόσιες επενδύσεις και τους ευρωπαϊκούς πόρους.
Για δεύτερη συνεχόμενη φορά διάδοχος του Ν. Μαντζούφα ήταν ο Ορέστης Καβαλάκης, μετακινηθείς από την γενική γραμματεία των ιδιωτικών επενδύσεων στη θέση του διοικητή της Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης όπου και παραμένει.
Τον Ιανουάριο του 2024 ο Νίκος Μαντζούφας προσλήφθηκε στον όμιλο Sunlight και πλέον μετά την παραίτησή του σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στην καριέρα του.