Μενού Ροή
MYTILINEOS
Metlen: Στα "σκαριά" νέες επενδυτικές κινήσεις - Η μεταλλουργία, οι κρίσιμες πρώτες ύλες και το Sometra Project

Σε μια διεθνή συγκυρία, όπου οι κρίσιμες πρώτες ύλες και ο έλεγχος της παραγωγής τους διασφαλίζει σημαντικό πλεονέκτημα η  Metlen Energy and Metals, προχωρά σταθερά στην υλοποίηση ενός πλάνου για το οποίο εδώ και καιρό έχει δώσει “σήμα” ο επικεφαλής της Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε μία στρατηγική επένδυση ύψους 295,5 εκατομμυρίων ευρώ που ενισχύει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά, καθώς εξασφαλίζονται οι κρίσιμες πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη σύγχρονη βιομηχανία, όπως ο βωξίτης, η αλουμίνα και το γάλλιο.

Επίσης, με βάση πληροφορίες δρομολογεί και νέες με στόχο τη διεθνή αγορά, αλλά και με πρόθεση αυτές, εφόσον, υπάρξει θετικό μομέντουμ, να γίνουν με “βατήρα” την Ελλάδα, είτε τις εγκαταστάσεις του Αλουμινίου της Ελλάδος είτε άλλες “βάσεις” της εταιρείας. 

‘Ήδη, στη Βοιωτία η εταιρεία έχει βάλει πλώρη για ετήσια δυνατότητα επεξεργασίας πάνω από 2 εκατ. βωξίτη αλλά και παραγωγή 1,25 εκατομμυρίων τόνων αλουμίνας, κατατάσσοντας την Ελλάδα ανάμεσα στους 12 μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως.  

Το γάλλιο

Ταυτόχρονα, με βάση τη δυνατότητα που παρέχει αυτή η διαδικασία επεξεργασίας βωξίτη και παραγωγή αλουμίνας, σε ειδική χωροθέτηση στο Ενεργειακό και Μεταλλευτικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, σε οείταντα 3-4 ετών, το γάλλιο θα παραχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της βιομηχανίας στην περιοχή (50 τόνοι ετησίως), καλύπτοντας την ανάγκη της Ευρώπης για την ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας, δεδομένων των περιορισμών στις εξαγωγές που επέβαλε η Κίνα.

Στις εγκαταστάσεις απασχολούνται ήδη 1.700 εργαζόμενοι και με τη νέα επένδυση αναμένεται να δημιουργηθεί σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας.

Όπως, μάλιστα, σημείωσε, κατά την επίσκεψή του την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος, “η επένδυση που ανακοινώθηκε, περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενισχύει πολύ σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο και στον ευρωπαϊκό βιομηχανικό χάρτη, καθώς η παρασκευή του γαλλίου δίνει την δυνατότητα να διασφαλιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η αυτάρκεια της Ευρώπης για σημαντικά προϊόντα νέας τεχνολογίας, για την αμυντική της βιομηχανία και για προϊόντα που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση όπως είναι τα φωτοβολταϊκά. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η Κυβέρνησή μας στηρίζει πάντοτε επενδύσεις όπως αυτή που έχει στρατηγικό, εμβληματικό χαρακτήρα, γιατί ενισχύει σε καθοριστικό βαθμό την θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα”.

Το μήνυμα

Ο κ. Μυτιληναίος αφού ανέφερε, από την πλευρά του ότι η μονάδα παραγωγής γαλλίου είναι “μια μεγάλη επένδυση που βάζει την Ελλάδα στο χάρτη των κρίσιμων πρώτων υλών. Στον χάρτη της αλουμίνας που είναι πολύ σπάνιο στον κόσμο” έσπευσε να στείλει το μήνυμα για τη σημασία διαμόρφωσης από την πολιτεία κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη δράσεων αιχμής στον κλάδο μεταλλουργίας στην Ελλάδα. “Αισθάνομαι υπερήφανος γι’ αυτή την επένδυση και πάρα πολύ καλά που έχουμε την πολιτεία μαζί μας, όπως αυτή εκφράζεται από την παρουσία του Υπουργού. Για τους χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται εδώ, είναι καλό να αισθάνονται ότι έχουμε δίπλα μας την πολιτεία” τόνισε με έμφαση.

Να σημειωθεί ότι περαιώνοντας την επίσκεψη στον Ενεργειακό και Μεταλλευτικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας ο κ. Θεοδωρικάκος, ερωτηθείς σχετικά, με το πλάνο στήριξης της πολιτείας στην επένδυση γαλλίου, σημείωσε ότι όλα θα εξεταστούν και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις στη “ώρα τους”

Νέες κινήσεις

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ανακοίνωση για το Γάλλιο είναι ένα “ορεκτικό” για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης με κινήσεις που θα δημοσιοποιηθούν  σε ένα μήνα περίπου. Επίσης, πολλά από τα καινούρια επιχειρηματικά πλάνα αναμένεται να ξεκινήσουν  μέσα στο τρέχον έτος έχοντας ως βασική εστίαση τον Τομέα της Μεταλλουργίας της εταιρείας, με στόχο πάντα τις διεθνείς αγορές, όπου, πλέον, η Metlen είναι σταθερά προσανατολισμένη. Άλλωστε τα νέα δεδομένα που επιφέρει η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, με μια ενδεχόμενη αναθεώρηση της πράσινης μετάβασης, ο κλάδος των μετάλλων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο φόντο και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Ήδη, πάντως, η Metlen Energy & Metals έχει αναπτύξει ισχυρή διεθνή παρουσία στις αγορές και των πέντε ηπείρων, σε περισσότερες από 30 χώρες, με περισσότερους από 5.442 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Λειτουργεί την μοναδική στην ΕΕ καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις και την μεγαλύτερη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο του ανακυκλωμένου αλουμινίου και ανακύκλωσης ψευδαργύρου μόλυβδου. Στη νέα δομή του κλάδου υπάγονται οι Δελφοί-Δίστομο για την παραγωγή βωξίτη, το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 190.000 τόνους σε αλουμίνιο και τους 860.000 τόνους σε αλουμίνα, η ΕΠΑΛΜΕ που αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ανακυκλωμένου (δευτερόχυτου) αλουμινίου, το εργοστάσιο του Βόλου για βαριές και σύνθετες μεταλλικές κατασκευές και το Εργοστάσιο Μεταλλουργίας ψευδαργύρου και μολύβδου, Sometra. Ένα πιλοτικό πλάνο, που βέβαια μπορεί να οδηγήσει σε μια επένδυση κλίμακας με αιχμή τεχνολογίες ανάκτησης κρίσιμων μετάλλων.

Το Sometra Project

Πάντως ένα από τα πλάνα που αναπτύσσει η Metlen έχει να κάνει με την ανάκτηση κρίσιμων πρώτων υλών από “σκραπ”. Ουσιαστικά είναι ένα καινοτομικό σχέδιο κυκλικής οικονομίας, που ανάλογα της εξέλιξης θα μπορεί να εξελιχθεί σε μια δραστηριότητα “κλίμακας”.

Όπως ανέφεραν κατά την επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης στον ‘Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, τόσο ο Ευάγγελος Χρυσάφης, β’ αντιπρόεδρος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Metlen, οσο και Γρηγόρης Πασχάλης Δ/ντής καινοτομίας το  Sometra Project ήδη αξιοποιεί κατάλοιπα από το ομώνυμο  εργοστάσιο στη Ρουμανία,  με στόχο την ανάκτηση ψευδάργυρου μολύβδου.  “Είχαμε παρουσία στη Ρουμανία με το εργοστάσιο. Πήραμε από εκεί κατάλοιπα για να ανακτήσουμε μέταλλα μέσα από ήπιες εκμεταλλεύσεις.  Από επιτυχία αυτού του σχεδίου θα εξαρτηθεί εάν πάμε σε βιομηχανική χρήση” τόνισε ο κ. Χρυσάφης.

Να σημειωθεί ότι η Sometra S.A. Copșa Mică είναι μια βιομηχανική εταιρεία που βρίσκεται στο κέντρο της Ρουμανίας. Η εταιρεία εξειδικεύεται στη μη σιδηρούχα μεταλλουργία, συγκεκριμένα στα οξείδια ψευδαργύρου (οξείδια Waelz - σε μορφή σκόνης) και το κλίνκερ Waelz (σκωρία Waelz - κοκκοποιημένη). Τα οξείδια Waelz είναι πρώτη ύλη πολύ υψηλής ποιότητας για τη βιομηχανία παραγωγής μετάλλων ψευδαργύρου και μολύβδου, ενώ το κλίνκερ Waelz είναι υλικό πλούσιο σε σίδηρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της οδοποιίας.

“Με υπεύθυνη προσέγγιση, η Sometra αλλάζει σήμερα την όψη της Copșa Mică. Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον και θέλουμε να συμβάλουμε στην τοπική και εθνική οικονομία, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες διαθέσιμες τεχνολογίες. Η ανάπτυξη και η επιχειρηματική αριστεία της εταιρείας μας καθοδηγούνται από ηθικές αρχές και αξίες που διατηρούν τη συμμαχία μας με την κοινωνία, τους ανθρώπους μας και το περιβάλλον. Στόχος μας είναι να γίνουμε παράδειγμα για όλες τις εταιρείες στη Ρουμανία και την περιοχή, μέσω μιας στρατηγικής που βασίζεται στην σταδιακή ανακύκλωση των αποθηκευμένων αποβλήτων, χρησιμοποιώντας κορυφαίες τεχνολογίες, με μηδενικό αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, σε ευθυγράμμιση με τις οδηγίες της ΕΕ” αναφέρει στον ιστότοπό της η Melten για το εν λόγω πλάνο.

Ο βωξίτης

Πάντως συνολικά “φουλάρει” μηχανές με στόχο τον κλάδο μετάλλων η εταιρεία. Όπως είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της τελευταίας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε  με κεντρικό θέμα, μεταξύ άλλων, τη μετονομασία της  MYTILINEOS Energy & Metals τόνισε ότι η εταιρεία Metlen είναι στην αιχμή της προσπάθειας για τη διασφάλιση τροφοδοσίας της ΕΕ με τρεις από τις χαρακτηρισμένες από την Κομισιόν ως κρίσιμες πρώτες ύλες, το βωξίτη, το γάλλιο και την αλουμίνα από  τον κανονισμό  CRITICAL RAW MATERIALS ACT

“Αν μας συνδράμει η Κομισιόν θα το δούμε” τόνισε σημειώνοντας ότι μόνο η επένδυση στο Γάλλιο είναι ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ. “Θα δούμε εάν ήταν για καλό που την κάναμε εδώ την επένδυση και όχι στην Αμερική” τόνισε “δείχνοντας” προς τις Βρυξέλλες και τη νέα ηγεσία της ΕΕ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η εταιρεία έχει συστήσει ένα ερευνητικό (R&D) τμήμα “που μας βοηθά σε θέματα αποβλήτων νέων συνθετικών υλικών”. “Θα πάμε σε παραγωγή με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά ψάχνουμε να μειώσουμε με εναλλακτικό τρόπο το κόστος παραγωγής” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στο σχέδιο που τρέχει για το Γάλλιο. Να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες στα ορυχεία του Βωξίτη τρέχει μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση με αιχμή την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών εξόρυξης με χρήση των τελευταίων τεχνολογικών μεθόδων. Πάντως, η μείωση του κόστους παραγωγής θα είναι εκείνη που θα ανοίξει το δρόμο και για την κατασκευή ημιαγωγών “made in Greece” καθώς το Γάλλιο είναι η κρίσιμη πρώτη ύλη με βάση όσα ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Το αλουμίνιο

Άλλη μια κρίσιμη πρώτη ύλη όπου εστίασε στην τελευταία Γ.Σ. ο κ. Μυτιληναίος είναι ο βωξίτης, η παραγόμενη εξ αυτού αλουμίνα και βέβαια το αλουμίνιο, που είναι υλικό “πυλώνας” για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Μάλιστα, ο κ. Μυτιληναίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αλουμίνιο, τον “αγαπημένο” του κλάδο, τονίζοντας ότι θα έχει μια πολύ καλή χρονιά και θα συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο διάστημα η άνοδος των τιμών. 

Όπως εξήγησε, η τιμή του αλουμινίου διεθνώς ανεβαίνει επειδή ήδη διαφαίνεται το πρόβλημα της έλλειψης βωξίτη, κάτι που κρύβεται πίσω από την απόφαση της -πλέον- Metlen να εξαγοράσει την Imerys και να επενδύσει στη Γκάνα.Το πρόβλημα ξεκινά από την υπερεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κίνας όπου η παραγωγή αλουμινίου εκτοξεύθηκε από 5 σε 45 εκατ. τόνους ετησίως, 

Όπως τόνισε η υπερεκμετάλλευση έχει οδηγήσει σε φτωχότερη περιεκτικότητα σε αλούμινα (της τάξεως του 13%) και συνεπώς μεγαλύτερη ανάγκη για βωξίτη. Το γεγονός ότι η Κίνα εισάγει το 74% του βωξίτη που χρειάζεται από την γεωπολιτικά ασταθέστατη αφρικανική Γουινέα, εξηγεί την στρα-τηγική πίσω από την απόφαση της Metlen να «μπει» στην εξόρυξη του μεταλλεύματος στη γειτονική Γκάνα. 

Η Γκάνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχεδιασμό της Metlen ιδιαίτερη θέση επέχει ο βωξίτης αλλά και η πρόθεση της ΕΕ να χτίσει μια σχετική αυτονομία σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Έτσι, σημαντική υποστήριξη από το Global Gateway της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει, ήδη, λάβει η επένδυση της METLEN Energy & Metals στη Γκάνα για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη, καθώς περιλαμβάνεται στον κατάλογο εμβληματικών έργων για το έτος 2025. Όπως έχει αναφέρει η εταιρεία, η αναγνώριση αυτή αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία του έργου, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τον ρόλο της METLEN ως καταλύτη για την προώθηση διεθνών συνεργασιών και βιώσιμων επενδύσεων, αλλά και για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες.

Σημειώνεται, ότι το Global Gateway υποστηρίζει επενδύσεις με τη συμμετοχή Ευρωπαϊκών εταιρειών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της υγείας και της εκπαίδευσης, με προτεραιότητα για το 2025 την Αφρική και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στα εμβληματικά έργα του Global Gateway περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές επενδύσεις που προωθούν την ανταγωνιστικότητα, ενισχύουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και συμβάλλουν στην "πράσινη" μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας.

Έτσι, όπως έχει αναφερθεί, η επένδυση της METLEN συγκαταλέγεται στα 46 έργα του καταλόγου για το 2025, τα οποία συνδυάζουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τρίτες χώρες, με στόχο την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs). Το "Ολοκληρωμένο Έργο Βωξίτη και Αλουμινίου στη Γκάνα" εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες και στην εξασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την τρέχουσα περίοδο οι διεθνείς αγορές βιώνουν έντονη πίεση στον κλάδο του βωξίτη και της αλουμίνας, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά.

Το έργο της METLEN στη Γκάνα επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων βωξίτη στην περιοχή Ninayhin – Mpasaaso, όπου έχουν εκτιμηθεί γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνων. Αυτήν την περίοδο, η METLEN διεξάγει μελέτες σκοπιμότητας για την ανάπτυξη του έργου και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτές θα ολοκληρωθούν το 2025, όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης.

Ο ΣΜΕ

Στο μεταξύ, στη σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών για την ευρωπαϊκή οικονομία έχει αναφερθεί σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή προς τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές, κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων θέτοντας το ζήτημα της παραγωγής τόσο πρώτων υλών όσο και μεταποίησης επί ευρωπαϊκού εδάφους.

«Η Ελληνική εξορυκτική βιομηχανία κρίνει ως καταλυτικό για το μέλλον της Ένωσης το να υπάρχει παραγωγή τόσο πρώτων υλών όσο και μεταποίηση επί ευρωπαϊκού εδάφους.  Εάν κάτι τέτοιο είναι στις προτεραιότητές των πολιτικών μας, απαιτούνται ουσιαστικά βήματα για  να επανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητα μας, όπως αυτή ορίζεται από τις αγορές» αναφέρει επιστολή προς  τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές  ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων 

«Παρότι φαίνεται κοινότυπο, οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι όντως κρίσιμες αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΜΕ  κ Κ Γιαζιτζόγλου επισημαίνοντας ότι το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον είναι σαφώς διαφορετικό ότι ήταν πριν από 5 ή 10 χρόνια. Οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η ενδυνάμωση της ομάδας BRICS, η επεκτεινόμενη κλιματική κρίση καθώς και μια ενδεχόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν μόνο μερικούς  παράγοντες αβεβαιότητας που απαιτούν εγρήγορση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η αλλαγή τεχνολογικού μοντέλου στην παραγωγή ενέργειας, οδηγεί σε ριζικές διαφοροποιήσεις τόσο στην ποικιλία όσο και στις ποσότητες των ορυκτών πρώτων υλών που απαιτούνται, για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

Η κρισιμότητα  της αυτάρκειας σε πρώτες ύλες είναι πλέον αναγνωρισμένη σε ανώτατο επίπεδο μέσα από την πρόσφατη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον κανονισμό  CRITICAL RAW MATERIALS ACT. Παρ όλα αυτά, τόσο ως σύνδεσμος όσο και ως μέλη της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας Euromines, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα χρειαστεί να γίνουν πάρα πολλά πράγματα ακόμη για να μην βρισκόμαστε σε πλήρη εξάρτηση από  συγκεκριμένες τρίτες χώρες, οι οποίες δεν έχουν κρύψει τη διάθεσή τους να αξιοποιήσουν αυτή τη γεωπολιτική ισχύ.

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων πιστεύει ότι η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή στην Ευρώπη είναι μη ανταγωνιστική και ως αποτέλεσμα αυτού φθίνει συνεχώς. Δεν είναι τυχαίο ότι στη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών η παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά το 1/3 όταν την ίδια περίοδο οι εισαγωγές αγαθών από τρίτες χώρες έχουν τετραπλασιαστεί .

Η διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων πρώτων υλών από μόνη της δεν αρκεί. Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει στηριχτεί εδώ και πολλά χρόνια στη διαθεσιμότητα πληθώρας αγαθών σε πολύ χαμηλές τιμές. Μια ουσιαστική αλλαγή στο κόστος παραγωγής - λόγω του κόστους των πρώτων υλών - θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Επενδύσεις σε κρίσιμες πρώτες ύλες (ΚΠΥ): οδηγός για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Χρήστος Μπαλάσκας (Ελληνικός Χρυσός) από το τελευταίο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέδειξε τη σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών αλλά και το ρόλο της  Ελλάδας, όπου όπως είπε καταγράφεται σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας, με ανεξερεύνητο ορυκτό πλούτο που αποτιμάται στα 72 δισ. ευρώ, μπορεί να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Βάσει της ανάπτυξης τεχνολογιών εξόρυξης και επεξεργασίας, η Ελλάδα έχει δείξει τη δυναμική της στο μεταλλευτικό τομέα εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, όπως τονίζεται, μέσα από την αξιοποίηση κρίσιμων πρώτων υλών και στρατηγικών μετάλλων έχει τη δυνατότητα να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της ενεργειακής και ψηφιακής μετάβασης, ειδικά σε μια εποχή έντονων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Συγκεκριμένα, οι δυσχέρειες που έχουν αναδειχθεί στην ομαλή ροή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμων πρώτων υλών, εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, του μαινόμενου πολέμου στο Ισραήλ αλλά και της πρόσφατης εύφλεκτης κατάστασης στη Μέση Ανατολή μετά το μπαράζ των Ιρανών επιθέσεων κατά του Ισραήλ, δεν μπορεί παρά να βάλουν την ΕΕ σε εντονότερες σκέψεις σχετικά με τα σημεία επαρκούς προμήθειας των κρίσιμων πρώτων υλών και ορυκτών, προκειμένου η πράσινη μετάβαση να είναι εφικτή και όχι απλά ευχολόγιο.

Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorado Gold Ελλάδος, κ. Χρήστος Μπαλάσκας, με τη συμμετοχή του σε δύο πάνελ συζητήσεων, αναφορικά με τη συνεισφορά του μεταλλευτικού κλάδου στην ενεργειακή μετάβαση και τον πρωτεύοντα ρόλο των κρίσιμων πρώτων υλών (Critical Raw Materials, CRMs) για την επίτευξη της μετάβασης αυτής, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη της Ευρώπης να υλοποιήσει επενδύσεις στον μεταλλευτικό κλάδο, προκειμένου να διασφαλίσει μια σημαντική ποσότητα κρίσιμων μετάλλων, όπως νικέλιο, κοβάλτιο, αλουμίνιο, σπάνια γαιώδη στοιχεία και χαλκό, σε αντίθεση με ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή της αυτονομία έναντι άλλων χωρών, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας