Μενού Ροή
DBRS: To mega story της αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες – Κίνδυνος για όσες εταιρείες κοινής ωφέλειας μείνουν πίσω

Η ραγδαία επέκταση της αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου μετασχηματίζει τον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, λόγω της επείγουσας ώθησης για εκσυγχρονισμό των παλαιών υποδομών, ώστε να διευκολυνθεί η μεγαλύτερη παραγωγή και ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Η μείωση του κόστους, οι τεχνολογικές εξελίξεις και τα εξελισσόμενα ρυθμιστικά πλαίσια συμβάλλουν στην περαιτέρω ώθηση της ζήτησης για αυτήν την πρωτοποριακή τεχνολογία, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες κοινής ωφέλειας να μετριάσουν την ασυνεχή ροή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, να ενισχύσουν την αξιοπιστία του δικτύου και να ξεκλειδώσουν νέες ροές εσόδων.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που μπορούν να αναπτύξουν στρατηγικά την αποθήκευση ενέργειας έχουν ευκαιρίες να βελτιώσουν την επιχειρησιακή τους αποδοτικότητα, να μειώσουν τις χρεώσεις της ζήτησης στις περιόδους αιχμής και να υποστηρίξουν τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τονίζει ο οίκος.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει, οι Συμφωνίες Αγοράς Ενέργειας (PPA) που συνδέονται με Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας Μπαταρίας (BESS) αναδύονται ως ένα βασικό εμπορικό μοντέλο, παρέχοντας μακροπρόθεσμη ορατότητα εσόδων και βοηθώντας στον μετριασμό του κινδύνου.

Εκτός από τις PPA, οι ροές εσόδων των BESS μπορούν να διαφοροποιηθούν περαιτέρω μέσω της συμμετοχής σε αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. ευκαιρίες arbitrage), ρύθμιση συχνότητας, περιστρεφόμενη εφεδρεία και αγορές χωρητικότητας. Ορισμένα συστήματα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν έσοδα παρέχοντας υπηρεσίες που βασίζονται σε εμπορικούς ή βιομηχανικούς πελάτες, όπως η μείωση των χρεώσεων ζήτησης ή οι λύσεις ανθεκτικότητας. Ωστόσο, η υιοθέτηση της αποθήκευσης σε κλίμακα δικτύου πρέπει να διαχειρίζεται προσεκτικά, καθώς η τεχνολογία παρουσιάζει προκλήσεις για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κόστους κεφαλαίου, της ρυθμιστικής αβεβαιότητας και των τεχνικών πολυπλοκοτήτων.

Η αγορά αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου επεκτείνεται με εντυπωσιακό ρυθμό, όπως σημειώνει η DBRS. Η αξία της σε παγκόσμιο επίπεδο διαμορφώθηκε σε 10,7 δισ. δολάρια το 2024 και αναμένεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 27% από το 2025 έως το 2030.

Η ταχεία ανάπτυξη της αποθήκευσης σε μπαταρίες σε κλίμακα δικτύου παρουσιάζει τόσο υποστηρικτικούς όσο και απαιτητικούς παράγοντες για την πιστοληπτική ικανότητα των ρυθμιζόμενων εταιρειών κοινής ωφέλειας. Από τη θετική πλευρά, η αποθήκευση σε μπαταρίες θα μπορούσε να βελτιώσει την αξιοπιστία του δικτύου και να ενισχύσει τη σταθερότητα των εσόδων, υποστηρίζοντας τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ισχύ. Ωστόσο, η ρυθμιστική αβεβαιότητα, οι υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες και οι πιθανοί κίνδυνοι για την ασφάλεια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οικονομικές πιέσεις, ιδίως εάν οι μηχανισμοί ανάκτησης κόστους παραμένουν ασαφείς, τονίζει η DBRS. Οι προοπτικές εξαρτώνται από το πώς οι ρυθμιστικές αρχές προσαρμόζονται στις εξελισσόμενες τεχνολογίες αποθήκευσης.

Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας που ενσωματώνουν με επιτυχία την αποθήκευση σε ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο θα επωφεληθούν από την ενισχυμένη λειτουργική ανθεκτικότητα και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενώ εκείνες που αντιμετωπίζουν ρυθμιστικούς περιορισμούς και περιορισμούς συμμετοχής στην αγορά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους, επηρεάζοντας αρνητικά το πιστωτικό τους προφίλ, προειδοποιεί ο οίκος.

Η άνοδος της αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου τροφοδοτείται από μια σειρά παραγόντων, όπως τονίζει η DBRS: την επείγουσα ανάγκη απαλλαγής του τομέα της ενέργειας από τις εκπομπές άνθρακα, τις εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών, τα υποστηρικτικά ρυθμιστικά πλαίσια και την αυξανόμενη οικονομική βιωσιμότητα των λύσεων αποθήκευσης. Η παγκόσμια χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας των utilities σε μπαταρίες προβλέπεται να αυξηθεί σε 1.001 GW έως το 2030 από 54 GW το 2023, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσει η αποθήκευση στο μέλλον των ενεργειακών συστημάτων.

Οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την αποθήκευση ενέργειας σε δίκτυα

Η ταχεία υιοθέτηση της αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου είναι το αποτέλεσμα πολλών αλληλένδετων παραγόντων που έχουν συγκλίνει για να δημιουργήσουν μια τέλεια καταιγίδα ευκαιριών και αναγκαιότητας, τονίζει η DBRS, τους εξής:

1. Στόχοι ενσωμάτωσης ΑΠΕ και απαλλαγής από τον άνθρακα. Η παγκόσμια ώθηση για την απαλλαγή του τομέα της ενέργειας από τον άνθρακα έχει οδηγήσει σε μια αύξηση των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια να ηγούνται της τάσης. Ωστόσο, η διαλείπουσα φύση αυτών των πηγών ενέργειας δημιουργεί προκλήσεις για τη σταθερότητα του δικτύου, καθώς η προσφορά δεν ευθυγραμμίζεται πάντα με τη ζήτηση. Η αποθήκευση ενέργειας σε κλίμακα δικτύου παρέχει μια κρίσιμη λύση αποθηκεύοντας την πλεονάζουσα ενέργεια κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής παραγωγής και απελευθερώνοντάς την όταν χρειάζεται, εξασφαλίζοντας μια αξιόπιστη και συνεπή παροχή ενέργειας. Αυτή η δυνατότητα είναι απαραίτητη για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα που έχουν θέσει πολλές χώρες.

2. Τεχνολογικές εξελίξεις και μείωση του κόστους. Το κόστος αποθήκευσης ενέργειας, ιδίως των μπαταριών ιόντων λιθίου, έχει μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα έργα σε κλίμακα δικτύου πιο οικονομικά βιώσιμα. Σύμφωνα με το BloombergNEF, το κόστος των μπαταριών ιόντων λιθίου έχει μειωθεί κατά 84% την τελευταία δεκαετία, σε μόλις 115 δολάρια ανά kWh το 2024 από 715 δολάρια ανά kWh το 2014. Αυτή η δραματική μείωση του κόστους οφείλεται σε οικονομίες κλίμακας, βελτιώσεις στις διαδικασίες παραγωγής και καινοτομίες στην κατασκευή των μπαταριών. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ενέργειας (IPPs) επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε έργα αποθήκευσης για να συμπληρώσουν τα χαρτοφυλάκια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

3. Υποστήριξη ρυθμιστικών αρχών και πολιτικής. Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικοί φορείς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της υιοθέτησης της αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου. Στις ΗΠΑ, η Διάταξη 841 της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ρυθμιστικής Ενέργειας (FERC) έχει αλλάξει τα δεδομένα, απαιτώντας από τους περιφερειακούς οργανισμούς μεταφοράς και τους ανεξάρτητους διαχειριστές συστημάτων να επιτρέψουν στους πόρους αποθήκευσης ενέργειας να συμμετέχουν στις αγορές χονδρικής. Αυτό έχει ανοίξει νέες ροές εσόδων για έργα αποθήκευσης, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Οι πολιτικές, όπως η εντολή της Καλιφόρνια για την ανάπτυξη 1,3 GW αποθήκευσης ενέργειας έως το 2024, οδηγούν περαιτέρω στην ανάπτυξη του τομέα.

dbrs2
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας