Μενού Ροή
ΑΝΑΚΕΜ: Ποιος είναι ο φορέας που ανακυκλώνει οικοδομικά μπάζα και «σκεπάζει» λατομεία  

Σε μια χώρα που έχει τεράστιο πρόβλημα με τα οικοδομικά απόβλητα πάσης φύσεως (μπάζα), καθώς περίπου το 80% των υλικών κατεδαφίσεων, γκρεμισμάτων, ανακαινίσεων και πάσης φύσεως οικοδομικών και άλλων αποβλήτων καταλήγουν σε ρέματα, δάση, ακτές και θάλασσες, η λειτουργία ενός φορέα που είναι εντεταλμένος με την ανακύκλωση αυτών των υλικών, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Μολονότι τα προβλήματα στα οικοδομικά απόβλητα είναι τεράστια και δεν λύνονται μέσα σε λίγα χρόνια καθώς απαιτείται ολιστική αλλαγή κουλτούρας συμπεριφοράς των πολιτών, υπευθυνότητα των εργολάβων, αλλά και καλύτερη λειτουργία των κρατικών φορέων που έχουν επωμιστεί με το έργο της συλλογής, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα ωφέλιμης αξιοποίησης των οικοδομικών αποβλήτων.

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. είναι ένα Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και εμβέλεια σε 13 Περιφέρειες και 43 Νομούς, ενώ ιδρύθηκε το 2012.

Είναι ένα από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευαστών και Κατεδαφίσεων, με μετόχους τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ πλέον συνεργάζεται με φορείς και αναδόχους περισσότερων των 6.000 δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, αριθμός που αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο.

Ανακύκλωση έως και 95% των υλικών

Συνεργάζεται με διαχειριστές ΑΕΚΚ (εργολάβους ιδιωτικών και δημοσίων έργων), με Μονάδες Επεξεργασίας και με Εταιρείες Συλλογής και Μεταφοράς ΑΕΚΚ, για την αποτελεσματική διαχείριση, ανακύκλωση και αξιοποίηση των αποβλήτων. Μάλιστα, τα απόβλητα ανακυκλώνονται στις μονάδες σε ποσοστό έως και 95% και στη συνέχεια αξιοποιούνται σε έργα υποδομής και ως υλικά επίχωσης, κάτι που εντάσσει τη δραστηριότητα στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας.

Την περίοδο 2013 – 2021 η ΑΝΑΚΕΜ έχει διαχειριστεί ποσότητα ΑΕΚΚ που ξεπερνά τους 6.500.000 τόνους, με μέσο ποσοστό ετήσιας αύξησης 74%. Μετά την επεξεργασία των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευαστών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), διατέθηκαν 3.000.000 τόνοι δευτερογενών προϊόντων για την κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων υποδομών και ως υλικά επίχωσης.

Το 2021 υπογράφηκαν συμβάσεις με 10.314 υπόχρεους – διαχειριστές. Το ποσοστό αύξησης των συμβάσεων ιδιωτικών έργων ήταν της τάξης του 75%, ενώ των δημοσίων έργων 40%.

Λατομεία

Παράλληλα, η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. από το 2020 δραστηριοποιείται στον τομέα της αποκατάστασης ανενεργών δημόσιων λατομείων, ένας τομέας που επίσης έχει πολλές ανοικτές πληγές στη χώρα μας, η οποία είναι προικισμένη σε μάρμαρα και άλλα ορυκτά που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, όμως δεκάδες λατομεία έχουν μείνει εκτεθειμένα – παρατημένα. Η δραστηριοποίηση της ΑΝΑΚΕΜ στα ανενεργά λατομεία ξεκίνησε το 2019 και είναι ένας νέος σχετικά τομέας δράσης.

Στόχος του φορέα είναι η δημιουργία, η διατήρηση και η αποτελεσματική λειτουργία ενός πυκνού δικτύου μονάδων επεξεργασίας ΑΕΚΚ σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά. Όσο πιο «πυκνό» είναι το δίκτυο της ΑΝΑΚΕΜ, τόσο περισσότερο μειώνονται οι αποστάσεις μεταφοράς των αποβλήτων και κατά συνέπεια μειώνεται και το κόστος διαχείρισης σ’ όλη την «αλυσίδα» συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας.

Συνεργασίες και συμβάσεις σε όλη τη χώρα

Υπό την αιγίδα της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. λειτουργούν σήμερα 139 μονάδες ανακύκλωσης ΑΕΚΚ σε 13 Περιφέρειες και 60 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, εννέα εκ των οποίων βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις αποστάσεις μεταφοράς των αποβλήτων και κατά συνέπεια και το κόστος της διαχείρισής τους. Συνολικά καλύπτει περί το 85% της χώρας.

Όπως προαναφέρθηκε, υπό την αιγίδα της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. λειτουργούν πλέον 139 μονάδες ανακύκλωσης στους νομούς: Αττικής (10), Θεσσαλονίκης (16), Σερρών (4), Ημαθίας (1), Πέλλας (3), Πιερίας (1), Χαλκιδικής (11), Κιλκίς (1), Έβρου (3), Ξάνθης (1),  Δράμας (3), Καβάλας (3 εκ των οποίων 1 στη Θάσο),  Ροδόπης (2), Κοζάνης (3), Φλώρινας (1), Καστοριάς (1), Γρεβενών (1), Ιωαννίνων (2), Πρεβέζης (1), Θεσπρωτίας (2), Αχαΐας (2), Αιτωλοακαρνανίας (9), Ηλείας (3), Λαρίσης (5), Εύβοιας (3), Φωκίδας (2), Ευρυτανίας (2), Λέσβου (4 εκ των οποίων 1 στη Λήμνο), Χίου (1), Κυκλάδων (14) , Δωδεκανήσου (2) , Ηρακλείου (2), Χανίων (3), Ρεθύμνου (5), Λασιθίου (3), Κέρκυρας (3), Κεφαλληνίας (2), Ζακύνθου (1), Αργολίδος (2), Λακωνίας (1).

Πιστοποιήσεις

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. έχει πιστοποιηθεί και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001 και Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ΙSO 14001.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας