“Δεν περιμένουμε τεράστια μείωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ούτε στο επόμενο τρίμηνο ούτε στο επόμενο εξάμηνο” παρά την όποια ενδεχόμενα μικρή αποκλιμάκωση σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων και πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας χθες το βράδυ στη γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων.
“Δυστυχώς δεν είναι ένα short term crisis είναι ένα long term crisis. Δεν θα φύγει σε 6 μήνες και δυστυχώς είναι μια κρίση που έρχεται καπάκι μετά 10 χρόνια οικονομικής δυσπραγίας στην Ελλάδα, 2,5 χρόνια πανδημίας, κάτι βέβαια που κάπου μας έχει στρεσάρει” προσέθεσε.
“Αυτό που ζούμε σαν ενεργειακή κρίση είναι και ένα αποτέλεσμα της απόφασης που ελήφθη τα τελευταία 15-20 χρόνια να πάμε πιο καθαρό περιβάλλον για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Και είτε το θέλουμε είτε όχι αυτό σημαίνει ότι έχει ένα κόστος, αλλά κι ένα … ξεβόλεμα. Πρέπει να μάθουμε π.χ. να φορτίζουμε το αυτοκίνητο αλλά να αποδεχτούμε ότι και το κόστος θα ανέβει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα γιατί προφανώς το κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι πιο χαμηλό. Αλλά μέχρι να φτάσουμε να καλύψουμε από τις Ανανεώσιμες τις ανάγκες, που έχουμε ως χώρα σε 24ωρη βάση, γιατί όπως ξέρετε το βράδυ τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν, υπάρχει δρόμος” σημείωσε ο επικεφαλής του Ομίλου των ΕΛΠΕ τονίζοντας ότι η αύξηση του κόστους ενέργειας είναι δομικό θέμα και “δεν έχει σχέση ούτε με τις αγορές ούτε με την Ουκρανία.” “Tο φυσικό αέριο έχει πενταπλασιαστεί είναι τα νούμερα θεαματικά, το φυσικό αέριο επηρεάζει σε ένα μεγάλο βαθμό την ηλεκτρική ενέργεια οπότε βλέπουμε μια αντίστοιχη αύξηση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας” τόνισε ο κ. Σιάμισιης
Παράλληλα σημείωσε ότι όσο η χώρα βασίζει την ηλεκτροπαραγωγή της στο φυσικό αέριο υπάρχει ζήτημα καθώς παράλληλα θα αυξάνεται και η ζήτηση.
Η Ρωσία
“Το φυσικό αέριο έρχεται κυρίως από τη Ρωσία. Άρα είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό το τι θα γίνει με την εξέλιξη των σχέσεων Ρωσίας με ΕΕ. Επίσης ένα μεγάλο μέρος έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και το υπόλοιπο με LNG, για αυτό είναι σημαντικό σαν χώρα να αποκτησουμε τις υποδομές να φέρνουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο γιατί είναι θέμα ασφάλειας εφοδιασμού και όχι τόσο τιμής” συμπλήρωσε.
Οι παραγωγοί
Παράλληλα ο κ. Σιάμισιης αντέκρουσε την κριτική ότι οι υψηλές τιμές ευνοούν τις ενεργειακές εταιρείες σημειώνοντας ότι τα βασικά σημεία κόστους είναι η τιμή διεθνώς των ενεργειακών προϊόντων και βέβαια οι φόροι. “Το 10% είναι η συνεισφορά που έχει η εφοδιαστική αλυσίδα με το κόστος το κέρδος και ότι άλλο προκύπτει στη διαμόρφωση της τιμής” σημείωσε με έμφαση αναφερόμενος πχ στο πετρέλαιο κίνησης..
Οι προκλήσεις για την μεταποίηση
Απευθυνόμενος σε ακροατήριο με εκπροσώπους από τις πιο δυναμικές εταιρείες της Ελληνικής μεταποίησης περιέγραψε το “μπουκέτο” των προκλήσεων του βιομηχανικού κλάδου και ειδικά των τροφίμων.
“Η ηλεκτρική ενέργεια επηρεάζει άμεσα τα έξοδα του εργοστασίου. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η παραγωγή είναι οι πρώτες ύλες και η διακίνηση” ανέφερε ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ σημειώνοντας ότι στην αλυσίδα μεταφοράς των προϊόντων είναι πολύ σημαντικό και το κομμάτι του πετρελαίου. “Η μεταφορά περιλαμβάνει το κεφάλαιο φορτηγά, πλοία, οδηγοί και πετρέλαιο. Και βέβαια μεγαλώνει η επίπτωση από εδώ πέρα που ξεκινά η τουριστική κίνηση” σημείωσε χαρακτηριστικά.
“Όπως αυξάνεται δομικά το κόστος ενέργειας και της μεταφοράς θα δημιουργεί ανταγωνιστικά και μη ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αν εσείς έχετε εξαγωγές οι οποίες απαιτούν ένα μεγάλο μέρος του κόστους του τελικού προϊόντος να είναι η μεταφορά, θα έχετε ανταγωνιστικά μειονέκτημα, σε σχέση με κάποιον που έχει παραγωγή που έχει εκεί” τόνισε.
Επιπλέον στάθηκε στο κόστη αποθήκευσης αλλά και στο πώς οι επιχειρήσεις θα οργανώσουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας χωρίς να διακυβευτεί η ασφάλεια των τροφίμων. Τέλος κάλεσε τις επιχειρήσεις να εξετάσουν το θέμα των διμερών συμβολαίων με παρόχους ενέργειας αλλά και να ενισχύσουν δράσεις εξοικονόμησης και αυτοπαραγωγής παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν.