Ο ρόλος της ΔΕΗ είναι καθολικός για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επισήμανε κατά την γενική συνέλευση της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης. Όπως εξήγησε η εταιρεία έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας για πιθανή διακοπή της ροής του Ρωσικού αερίου προς την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που τα έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και άρα οι επιδοτήσεις θα προέρχονται ως επί το πλείστον από την επιχείρηση, λόγω των πολλών μονάδων παραγωγής που έχει η εταιρεία.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού των επιδοτήσεων, τόσο μέσω του ΤΕΜ, όσο και το πλαφόν στις αποζημιώσεις των μονάδων παραγωγής, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, θα φέρει τις τιμές στα επίπεδα του περσινού Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Επίσης, σε σχέση με τις εκπτώσεις που έδινε η διοίκηση είπε ότι “αν δεν τις δίναμε δεν είναι σίγουρο πως θα είχαμε εισπραξιμότητα των λογαριασμών ρεύματος”.
Η προετοιμασία για το Ρωσικό κόψιμο
“Στο νέο τοπίο η επιχείρηση θα έχει κεντρικό ρόλο” ανέφερε το CEO του μεγάλου παίκτη της αγοράς, τονίζοντας παράλληλα ότι εάν οι Ρώσοι περιορίσουν τις ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη θα εκτιναχθούν οι τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Ωστόσο η ΔΕΗ έχει κάνει τη σχετική προετοιμασία έχοντας “φυλάξει” υδάτινο δυναμικό στα φράγματα για τις δύσκολες μέρες, ενώ έχει γεμίσει τις αυλές με λιγνίτες για τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.
Όπως εξήγησε ο κ. Στάσσης, μία διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς όλη την Ευρώπη θα σήμαινε ότι όλες οι χώρες ταυτόχρονα θα έσπευδαν να προμηθευτούν ποσότητες από άλλες πηγές, πράγμα που «100% θα προκαλούσε φοβερή άνοδο στις τιμές».
Πρόκειται για το πιο ακραίο και αρνητικό από τα σενάρια για την ενεργειακή κρίση, το οποίο αν γίνει πραγματικότητα θα συνοδευτεί από νέα πολύ μεγάλη έκρηξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου ενώ οι χώρες θα λάβουν μέτρα μείωσης της ζήτησης, όπως δήλωσε ο κ. Στάσσης.
«Χρειάζεται ηρεμία, γιατί βρισκόμαστε στην μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του ‘70» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
Ο κ. Στάσσης τόνισε πάντως ότι σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, καθώς προμηθεύεται αέριο και από άλλες πηγές, όπως ο αγωγός TAP και το υγροποιημένο αέριο (LNG).
Αποθέματα λιγνίτη
Από την πλευρά της η ΔΕΗ συγκεντρώνει αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των μονάδων, ενώ και λειτουργεί συντηρητικά τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της για να υπάρχουν εφεδρείες σε περίπτωση που διακοπεί τελείως η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα προμηθεύεται εναλλακτικό καύσιμο και για τις μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι σε ορυχεία που έχουν κλείσει, όπως αυτά του Βόρειου Πεδίου και της Καρδιάς έχουν ήδη αποξιλωθεί μηχανήματα και θα χρειαστούν έξι μήνες ή και περισσότερο για να επανέλθει σε κάποιο επίπεδο παραγωγικής ετοιμότητας. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες λειτουργούν τα ορυχεία του Νότιου Πεδίου και της Μαυροπηγής στη Δυτική Μακεδονία και αυτό της Μεγαλόπολης.
Υπεραμύνθηκε
Βέβαια ο ίδιος, βέβαια, παρά τις συγκυριακές συνθήκες, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής για την πλήρη απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων, την πλήρη ψηφιοποίηση τους και την ανάπτυξη ενός πελατοκεντρικού μοντέλου.
“Φέρνουμε τη ΔΕΗ πιο κοντά στο μέλλον”, είπε για να υπογραμμίσει: “Σήμερα κλείνει ένας κύκλος οικονομικής αποκατάστασης και ανοίγει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης. Θα εφαρμόσουμε με συνέπεια το αναπτυξιακό μας πλάνο”