Μενού Ροή
Τα deals του 2022 που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη

Ξεπερνούν τα είκοσι τα deals και οι ευρύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες και κοινοπραξίες που έχουν «κλειδώσει» μέσα στο 2022, καθιστώντας το τρέχον έτος – και ενώ απομένουν τεσσεράμισι ακόμη μήνες για την ολοκλήρωσή του – το πιο πλούσιο και «παραγωγικό» των τελευταίων πολλών ετών.

Μολονότι φέτος δεν έχουμε – τουλάχιστον έως τώρα – συμφωνία ανάλογης αξίας με την περυσινή πώληση του ΔΕΔΔΗΕ όπου το αυστραλιανό Macquarie Group έδωσε 2,1 δισ. ευρώ στην πιο προσοδοφόρα ιδιωτικοποίηση της ιστορίας της χώρας, εντούτοις υπάρχουν πολλές συμφωνίες που αλλάζουν σταδιακά το χάρτη στον κλάδο.

Εξαγορές εισηγμένων αλλά και μη εισηγμένων εταιρειών, συμφωνίες επιχειρηματικής σύμπραξης με στόχο διάφορα projects στην πράσινη ενέργεια (φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, πράσινο υδρογόνο, ηλεκτροκίνηση) και άλλες τέτοιες διαδικασίες είναι στην ημερήσια διάταξη. Παρόμοιο σκηνικό επικρατεί βεβαίως και σε όλη την Ευρώπη – και όχι μόνο – καθώς σύσσωμος ο πλανήτης βρίσκεται σε μια γενικευμένη στροφή προς την «καθαρή» ενέργεια, ευελπιστώντας να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, τόσο για το 2030 όσο και για το 2050.

Από τη μία η ανάγκη για πράσινη «στροφή» ολόκληρου του φάσματος της ενέργειας διεθνώς, από την άλλη ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αποκοπή της πρώτης από τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δρώμενα, είναι παράγοντες που συνδυαστικά με το ευρύτερο timing φέρνουν τεκτονικές αλλαγές σε ολόκληρο τον κλάδο. Η εποχή που διανύουμε είναι ιδιάζουσα για τον κλάδο, καθώς οι εξελίξεις απαιτούν ταχύτητα, αμεσότητα και ετοιμότητα, τόσο επιχειρησιακή, όσο και κεφαλαιακή.

Οι συμφωνίες του 7μηνου

Η γενικότερη τάση είναι όσοι ενδιαφέρονται να πρωταγωνιστήσουν να προχωρούν σε αγορές έτοιμων ή υπό κατασκευή έργων, αποκτώντας – με το ανάλογο αντίτιμο – αμέσως πλεονέκτημα και εκτόπισμα στην αγορά. Ήδη έχουν ανακοινωθεί αρκετά deals το πρώτο 7μηνο του 2022, ενώ κυοφορούνται κι άλλα, με τον κλάδο να βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό.

Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Intrakat, Motor Oil, Viohalco, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και AVAX βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο προσκήνιο, είτε λόγω ανακοινωμένων deals, είτε λόγω επικείμενων κινήσεων που θα περιλαμβάνουν κινήσεις πώλησης πακέτων, placements ή επιχειρησιακές συμπλεύσεις και κοινοπραξίες.

Μέσα στο πρώτο 7μηνο είχαμε κάποια σημαντικά deals με αιχμή την ενέργεια και τις υποδομές, όπως την εξαγορά του 30% της Ελλάκτωρ από τον όμιλο Motor Oil με παράλληλη αποχώρηση της ομάδας των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, οι οποίοι εισήλθαν στην Intrakat αποκτώντας μαζί με άλλους εφοπλιστές σχεδόν το 60% της εισηγμένης σε ένα εξαιρετικά σημαντικό deal.

Πρόκειται για τις δύο σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών του 2022, που αλλάζει ευρύτερα το χάρτη στον κλάδο. Η Motor Oil θα αποκτήσει το πράσινο χαρτοφυλάκιο της ΕΛΤΕΧ Άνεμος με αποτέλεσμα να καταστεί η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πίσω από την Τέρνα Ενεργειακή, αλλάζοντας και το δικό της μείγμα παραγωγής ενέργειας.

Επίσης, η πώληση της Intrakat από τον όμιλο Intracom Holdings και τον Σωκ. Κόκκαλη με παράλληλη είσοδο ισχυρής εφοπλιστικής ομάδας στην εισηγμένη διαμορφώνει νέο σκηνικό στις υποδομές, τις κατασκευές και την ενέργεια. Και αυτό διότι η Intrakat έχει καταστεί μια λίαν ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, με ανεκτέλεστο 1,1 δισ. ευρώ και συμμετοχή σε μερικά από τα πλέον σύνθετα και απαιτητικά projects των τελευταίων ετών, ενώ συμμετέχει σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς.

Εξαγορές και συμπράξεις

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς από την ΔΕΗ σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης (enterprise value), ύψους 133 εκατ. ευρώ, με την συμφωνία να αφορά 112 MW αιολικών, εν λειτουργία ή υπό κατασκευή.

Πρωτύτερα είχε ανακοινωθεί η συμφωνία της Επιχείρησης με τη Motor Oil με την ίδρυση κοινοπρακτικού σχήματος (Joint Venture) με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα, με στόχο μεγάλο projects στον τομέα του πράσινου υδρογόνου. Η κοινοπραξία φιλοδοξεί να ηγηθεί της ανάπτυξης της οικονομίας του υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και τεχνογνωσία της Motor Oil.

Στις 4 Ιουλίου ανακοινώθηκε η σύμπραξη των Ελληνικών Πετρελαίων με την RWE όπου μέσω των αντίστοιχων θυγατρικών ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και RWE Renewables GmbH ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία projects στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η κοινοπραξία θα είναι 50-50, ενώ γίνεται σε ένα νευραλγικό timing όπου ο κλάδος της καθαρής ενέργειας πρέπει να απλωθεί και πέρα από τα φωτοβολταϊκά, που λόγω ευκολίας στην αδειοδότηση αλλά και στο «στήσιμο» κινδυνεύουν να γίνουν μονοκαλλιέργεια φέρνοντας νέα ανισορροπία.

Η Sunlight (όμιλος Olympia) εξαγόρασε το 70% της εταιρείας τεχνολογίας Technoform που εδρεύει στο Κιλκίς έχοντας ιδιόκτητη μονάδα κατασκευής μεταλλικών θηκών για μπαταρίες, ενώ το fund EOS Capital Partners εξαγόρασε έναντι 6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Αρχειοθήκη Α.Ε..

Η R Energy 1 του Γιώργου Ρόκα προχώρησε στην εξαγορά του 100% των μετοχών των εταιρειών «Α.Λ. Ενεργειακή ΙΚΕ», «Α.Π. Ενεργειακή ΙΚΕ», και «Ε.Π. Ενεργειακή ΙΚΕ», του ομίλου SUNEL Group.

Νέες συμφωνίες στα φωτοβολταϊκά

Στις 2 Αυγούστου ανακοινώθηκε μια νέα συμφωνία εξαγοράς αυτή τη φορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία έχει θέσει ως στόχο να φτάσει σε ισχύ το 1 GW. Η δημόσια επιχείρηση αερίου προχώρησε στην εξαγορά του 100% της New Spes Concept εταιρείας η οποία έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Η εταιρεία αναπτύσσει 14 φωτοβολταϊκά έργα και έχει στην κατοχή της 14 βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση εξαγοράς της ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία το 2021 απέκτησε το 49% της North Solar, μιας εταιρείας η οποία έχει πλάνο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 500 MW στη Δυτική Μακεδονία. Με την εξαγορά της New Spes Concept, η ΔΕΠΑ ανεβάζει το "πράσινο" χαρτοφυλάκιο της στα 732 MW.

Προ ημερών ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσε την εξαγορά έναντι τιμήματος 90 εκατ. ευρώ των εταιρειών Μακρυλάκκωμα και Σάγιας, που διαθέτουν αιολικά πάρκα ισχύος 55,2 MW στη Μάνη από τους ομίλους Κοπελούζου και Διεθνής Κατασκευαστική. Συγκεκριμένα εξαγοράζονται δύο αιολικά πάρκα στη θέση Μακρυλάκκωμα στην Ανατολική Μάνη, που έχουν συνολική ισχύ 29,9 MW και αποτελούνται από 13 ανεμογεννήτριες και άλλα δύο στη θέση Προφήτης Ηλίας στην Ανατολική Μάνη, με συνολική ισχύ 25,3 MW και 11 ανεμογεννήτριες.

Ηλεκτροκίνηση

Η ΔΕΗ blue στις 14 Ιουνίου εξαγόρασε την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης Garge. Πρόκειται για startup που έχει αναπτύξει λογισμικό για εφαρμογές οι οποίες, μεταξύ άλλων, δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να πλοηγηθεί μέσα από έναν ψηφιακό χάρτη φθάνοντας στον σταθμό φόρτισης από την καλύτερη και ταχύτερη διαδρομή. Η σχετική τεχνολογία μπορεί να δώσει επίσης μια σειρά από άλλες πληροφορίες όπως την υγεία της μπαταρίας του οχήματος κ.α.

Επίσης, μέσα στον Ιούλιο η nrg του ομίλου Βαρδινογιάννη προχώρησε στην εξαγορά του 60% της εταιρείας Automotive Solutions, η οποία αποτελεί σημαντικό παίκτη στον τομέα της ηλεκτροκίνησης με δραστηριότητα από το 2002. Η εν λόγω εταιρεία διαθέτει μία ευρεία γκάμα ηλεκτρικών οχημάτων και λύσεων και με την εξαγορά αυτή, η nrg εδραιώνει τη θέση της ως πρωτοπόρος εταιρεία ενέργειας στο χώρο του e-mobility και της βιώσιμης μικροκινητικότητας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας