Μενού Ροή
Θετικά κρίνει η αγορά την καινούρια ονομασία των ΕΛΠΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, που πλέον μετατρέπεται σε μια «νέα» εταιρεία ενέργειας με φόντο τα καινούρια δεδομένα που οι καιροί διαμορφώνουν. Ο όμιλος των ΕΛΠΕ μετασχηματίζεται από έναν αμιγώς πετρελαϊκό όμιλο σε ενεργειακή εταιρεία Συμμετοχών, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των assets, το πιο διαυγές management και την ισχυροποίηση του brand σε Ελλάδα και διεθνώς.

Στο πλαίσιο αυτό, θετική είναι η πρώτη αντίδραση της αγοράς στη νέα ονομασία του ομίλου HELLENiQ ENERGY HOLDINGS, που έγινε γνωστή την Παρασκευή και έχει στόχο να καθρεφτίσει με τον πλέον ξεκάθαρο και αντιπροσωπευτικό τρόπο τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Κύκλοι της αγοράς ανταποκρίθηκαν θετικά στη νέα ονομασία που πλέον δεν περιχαρακώνει τον όμιλο αυστηρά από τη λέξη «πετρέλαιο», ενώ από την άλλη πλευρά δίνει στο στίγμα της αλλαγής και της φυγής προς τα εμπρός. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η νέα ονομασία αφενός διατηρεί την ελληνικότητα και συνδέει τον όμιλο με τις… ρίζες του, αφετέρου είναι σαφές ότι αναφέρεται στο μέλλον της πράσινης ενέργειας που τα ΕΛΠΕ επενδύουν στρατηγικά.

Η νέα ονομασία κρίνεται άμεση, επίκαιρη και ξεκάθαρη, με σύγχρονη προσέγγιση, που συνδέει τον όμιλο με το παρελθόν αλλά συνάμα τον πάει και στο επόμενο επίπεδο. Στόχος της νέας πρότασης ονομασίας είναι να επιβεβαιώνει την τεχνολογική υπεροχή των ΕΛΠΕ, να είναι έξυπνη και ευφυής, αλλά και να αντανακλά το νέο εκτόπισμα του ομίλου που πλέον δεν έχει μόνο πετρελαϊκές δραστηριότητες, αλλά μετασχηματίζεται σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας.

Η νέα εμπορική επωνυμία συνδέει τον όμιλο με την Ελλάδα, ενώ το «iQ» επελέγη για να δείξει πως περνάει στο επόμενο στάδιο, σε αυτό της «έξυπνης ενέργειας», στην «ενέργεια του αύριο» με νέες εφαρμογές και επενδύσεις σε τεχνολογία και άλλους τομείς. Το «ENERGY» δείχνει πως ο όμιλος δραστηριοποιείται πλέον και επενδύει σε τομείς της ενέργειας πέραν του πετρελαίου, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), κ.λπ.

Η συνολική παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας, που θα σηματοδοτήσει και τυπικά την πλήρη μετάβαση του Ομίλου ΕΛΠΕ στη νέα εποχή της Ενέργειας, θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022.

Μετασχηματισμός και ΑΠΕ

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ τονίζει πως η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου με επένδυση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος υλοποιείται με επιτυχία, καθώς μέσα στο 2ο τρίμηνο του 2022 ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία του νέου, μεγαλύτερου μέχρι σήμερα εν λειτουργία στην Ελλάδα, φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW στην Κοζάνη.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αναλυτών την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Γιώργος Αλεξόπουλος, «ο αντίκτυπος της επένδυσης αυτής είναι ιδιαίτερα θετικός τόσο στα αποτελέσματα της εταιρείας, όσο και στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, καθώς υποκαθιστά εισαγωγές πολύ ακριβού φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι μέσα στον Ιούλιο 2022, η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σε ΑΠΕ αυξήθηκε περαιτέρω στα 340 MW μετά και από την εξαγορά 55 MW αιολικών πάρκων σε λειτουργία στη Μάνη. Στόχος είναι η σταδιακή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου εν λειτουργία σε 1 GW μεσοπρόθεσμα και μέχρι και άνω των 2 GW έως το 2030».

Συνάμα, ο όμιλος μέσω της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες υπέγραψε στις 4 Ιουλίου όρους Συνεργασίας (Heads of Terms) με ποσοστά συμμετοχής 50-50% με την εταιρεία RWE Renewables GmbH, θυγατρική της RWE, με σκοπό την ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας