Το καλύτερο εξάμηνο της ιστορίας της ανακοίνωσε η εταιρεία Αλουμύλ Μυλωνάς, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής σε όλα τα επίπεδα, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια συνεχίζει τη βελτίωση μεγεθών, έχοντας αφήσει πίσω την περίοδο 2008 – 2018, όπου ο όμιλος έφτασε κοντά στο αδιέξοδο, εν μέσω δυσβάστακτου δανεισμού.
Η εταιρεία πέρασε δια πυρός και σιδήρου τη δεκαετία από το 2008 έως και το 2018 με τον δανεισμό να «πνίγει» κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, όμως η συμφωνία με τις τράπεζες το 2021 που μετέτρεψε το βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, άλλαξε εντελώς τα δεδομένα και το status quo στον ιστορικό όμιλο.
Βεβαίως, η εταιρεία μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης είχε επιστρέψει στην κερδοφορία το 2018, συνεχίζοντας και στις επόμενες χρήσεις με συνέπεια τη βελτίωση μεγεθών, με αποκορύφωμα τα αποτελέσματα του 2021 που ήταν τα καλύτερα της ιστορίας της, ενώ η επίδοση 1ου εξαμήνου 2022 δείχνει ότι η επιχειρηματική «επιστροφή» συνεχίζεται.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε αύξηση 46,5% και διαμορφώθηκε στα 205,9 εκατ. έναντι 140,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν άλμα και διαμορφώθηκαν στα 39,8 εκατ. έναντι 19,5 εκατ. συγκριτικά με το 1ο εξάμηνο του 2021, μια ποσοστιαία αύξηση 103,5%. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 60,0 εκατ. έναντι 38,6 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αυξημένα κατά 55,6%.
Κατά το α’ εξάμηνο του 2022, ο Όμιλος εμφάνισε κέρδη προ φόρων 30,4 εκατ. έναντι κερδών 11,0 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, βελτιωμένα κατά 175,9%. Αντίστοιχα, κέρδη εμφανίζουν και τα αποτελέσματα μετά φόρων, ύψους 25,3 εκατ. έναντι κερδών 9,1 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, βελτιωμένα κατά 178,3%.
Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του ομίλου το 1ο εξάμηνο, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γεώργιος Μυλωνάς, ανέφερε: «Τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου επιβεβαίωσαν την ικανότητα της Αλουμύλ να πετυχαίνει, ακόμα και κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Η Αλουμύλ έγκαιρα τις ευρύτερες επιπτώσεις της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης και των εντονότατων πληθωριστικών πιέσεων.
Και όχι μόνο διατηρήθηκε αλώβητη, αλλά κατέγραψε ακόμα πιο εντυπωσιακές επιδόσεις, πετυχαίνοντας νέα ιστορικά επίπεδα κύκλου εργασιών, EBITDA και κερδοφορίας. Όμως, δεν εφησυχάζουμε. Αντίθετα σχεδιάζουμε τη μετάβαση σε ακόμη πιο αυξημένα οικονομικά μεγέθη, σε απόλυτη ταύτιση και με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουμε θέσει».
«Κλειδί» η συμφωνία με τις τράπεζες
Η εταιρεία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση – σε Ελλάδα και διεθνώς – από το 2008 και εντεύθεν, κάτι που είχε αντανάκλαση στα λειτουργικά κέρδη του ομίλου, που από περίπου 37 εκατ. το 2008, έπεσαν στα 5 εκατ. το 2014.
Ειδικά η 7ετία 2008 έως 2015 ήταν πολύ δύσκολη, με κατακόρυφη μείωση πωλήσεων, ενώ τα δάνεια «έτρεχαν». Στο πλαίσιο αυτό, πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις με το κλείσιμο εργοστασίων, όπως αυτό που λειτουργούσε στην Ξάνθη και απασχολούσε 130 εργαζόμενους, το οποίο άνοιξε ξανά φέτος την άνοιξη. Από το 2015 ο βραχνάς του μεγάλου δανεισμού που ξεπερνούσε τα 178 εκατ. ευρώ «έπνιγε» την εταιρεία η οποία έφτασε σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και κοντά στο αδιέξοδο.
Τελικά, ύστερα από ένα μπαράζ διαπραγματεύσεων, στις αρχές του 2021 επήλθε οριστική συμφωνία με τις τράπεζες, που μετατρέπει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, αλλάζοντας τους δείκτες της εταιρείας και την εικόνα του ισολογισμού της, με αποτέλεσμα να της δίνει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.
Η συμφωνία Αλουμύλ - τραπεζών ήταν κοινά επωφελής και για τις δύο πλευρές, καθώς τόσο ο βασικός μέτοχος Γιώργος Μυλωνάς κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας του και να πετύχει αναχρηματοδότηση, όσο και οι τράπεζες πέτυχαν να αποφύγουν το «κούρεμα» από το οφειλόμενο ποσό των 158 εκατ. ευρώ, που θα τους επιστραφεί μέχρι το 2033.
Πλέον, η Αλουμύλ, έχοντας τακτοποιήσει το ζήτημα με το μεγάλο δανεισμό, ατενίζει από διαφορετική θέση το μέλλον, σε μια συγκυρία που η ζήτηση για τα προϊόντα της είναι πολύ μεγάλη.
Ξεμπλοκάρισμα έργων, νέα γενιά προϊόντων
Αυτό που σήκωσε την εταιρεία το 2021 ήταν το ξεμπλοκάρισμα πολλών κομβικών έργων βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και η ζήτηση επώνυμων προϊόντων για αρχιτεκτονικές χρήσεις. Αυξήθηκε σημαντικά το πελατολόγιο τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, όπου ανοίχτηκαν νέες, πολλά υποσχόμενες αγορές. Άλλωστε, το αλουμίνιο και οι κατασκευές αλουμινίου είναι στην κορυφή της ζήτησης για όλη την «καινούρια» βιομηχανία, καθώς είναι 100% ανακυκλώσιμο, έχει πλεονεκτήματα όπως το χαμηλό βάρος (αναφορικά με την αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες εφαρμογές) και γενικώς θεωρείται το μέταλλο του μέλλοντος.
Το management εστίασε στη νέα γενιά προϊόντων αλουμινίου και στο ανακυκλωμένο «πράσινο» αλουμίνιο, πιάνοντας ολοένα και περισσότερο αγορές και κατασκευές που έχουν υψηλούς δείκτες στον τομέα της βιωσιμότητας.
Η Μυλωνάς διαθέτει σήμερα μία από τις μεγαλύτερες, αποδοτικότερες και πιο σύγχρονες μονάδες χύτευσης αλουμινίου στην Ευρώπη, ετήσιας δυναμικότητας παραγωγής 65.000 τόνων δευτερόχυτου ανακυκλωμένου πράσινου αλουμινίου. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η ισχυροποίηση των μεγεθών του ομίλου και το «μπουμ» των παραγγελιών, δείχνει ότι τα προσεχή 4-5 χρόνια θα είναι πολύ δυνατά για την εταιρεία, οπότε τόσο το 2022 όσο και το 2023 αναμένεται να κάνει νέα ρεκόρ πωλήσεων.