Τους καρπούς όλων των επενδύσεων εκσυγχρονισμού που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, ώστε οι μονάδες του να παράγουν άκρως ανταγωνιστικά προϊόντα που βρίσκονται στην αιχμή της παγκόσμιας ζήτησης δρέπει η Cenergy Holdings, ο βραχίονας του ομίλου Viohalco στον κλάδο των εξειδικευμένων ενεργειακών projects. Η Cenergy Holdings που δημιουργήθηκε από την ένωση των εταιρειών Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου προ πενταετίας, βρίσκεται στην καλύτερη και πιο αναπτυξιακή φάση της ιστορίας της, κερδίζοντας διαρκώς παγκόσμιου βεληνεκούς διαγωνισμούς, κάτι που αυξάνει το ανεκτέλεστο.
Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια και Σωλ. Κορίνθου έχουν κερδίσει πολυάριθμούς διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο, ανεβάζοντας πλέον το συνολικό ανεκτέλεστο του ομίλου σε ιστορικά υψηλά, καθώς στα τέλη του 1ου εξαμήνου διαμορφώθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση της εταιρείας.
Θυμίζουμε πως οι πωλήσεις του ομίλου Cenergy Holdings ανήλθαν στα 659 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο έναντι 486 εκατ. ευρώ πέρυσι (+36%), ενώ το ανεκτέλεστο εκτοξεύτηκε στα 1,1 δισ. ευρώ και είναι το υψηλότερο που είχε ποτέ ο όμιλος. Αυτό σημαίνει πως με τα τρία κάτωθι έργα, που υπογράφηκαν μετά το 1ο εξάμηνο, ανεβαίνει περαιτέρω.
Μόνο βιώσιμα projects διεθνώς
Πλέον, σε όλο τον κόσμο δημιουργούνται μόνο βιώσιμα ενεργειακά projects, που απαιτούν εξειδικευμένα τεράστιας δυναμικότητας καλώδια, ενώ οι αγωγοί πάσης φύσεως απαιτούν σωλήνες πολύ υψηλής ανθεκτικότητας. Έργα που λίγοι όμιλοι στον κόσμο έχουν τις τεράστιες υποδομές που απαιτούνται για να… συναρμολογούν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων υψηλής τάσης και σωλήνων που μπορούν να αντέξουν τον «πόλεμο» της διάβρωσης.
Ήδη η Ε.Ε. έχει «χτίσει» νομοθεσία με στόχο να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη παγκόσμια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, ενώ παρόμοια στρατηγική τάση καταγράφεται σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Παγκοσμίως υπάρχει ένας οργασμός διασυνδεσιμότητας που απαιτεί νέα δίκτυα καλωδίων αλλά και σωλήνων, πολύ υψηλών απαιτήσεων και υψηλά ενεργειακά standards.
Με βάση διεθνείς μελέτες και αναλύσεις, μέχρι το 2050, αναμένεται αλματώδης ανάπτυξη στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αγορά ενέργειας είναι ο κοινός παρονομαστής και των δυο εταιρειών, καθώς η ενέργεια για να μεταφερθεί χρειάζεται τόσο καλώδια όσο και σωλήνες χάλυβα.
Η σύμβαση με τη 50Hertz για την υποβρύχια σύνδεση αιολικού πάρκου
Χθες, η Hellenic Cables, ο τομέας καλωδίων της Cenergy Holdings υπέγραψε σύμβαση με την 50Hertz, σημαντικό διαχειριστή του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς ενέργειας, για ένα σύστημα export καλωδίων 220 kV για το έργο Ostwind 3 στη Γερμανία. Πρόκειται για σύμβαση "με το κλειδί στο χέρι", όπου η Ostwind 3 θα συνδέσει ένα τμήμα της οριοθετημένης περιοχής του αιολικού πάρκου Windanker με το γερμανικό δίκτυο μεταφοράς υπερυψηλής τάσης. Με τη σύνδεση του αιολικού πάρκου Windanker, θα διατεθεί στο γερμανικό δίκτυο πράσινη ενέργεια ισχύος 300 MW, η οποία θα είναι ικανή να τροφοδοτήσει περίπου 260.000 νοικοκυριά.
Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την παράδοση, την αποθήκευση, την εγκατάσταση, τη σύνδεση, τον τερματισμό, τη δοκιμή και τη θέση σε λειτουργία ενός υποβρύχιου export καλωδίου μήκους 105 χλμ. (220kV), καθώς και χερσαίου export καλωδίου (220kV) μήκους 13,5 χλμ., καλωδίων πλατφόρμας (220kV) μήκους 2 χλμ. και καλωδίων πλατφόρμας (66kV) μήκους 2 χλμ.
Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο καθετοποιημένο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο, και στο εργοστάσιο κατασκευής υπογείων καλωδίων υψηλής τάσης στη Θήβα, ενώ η παραγωγή των καλωδίων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 και η παράδοση θα γίνει έως το 2025.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου στην Αργεντινή
Στις 26 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε πως η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο τομέας σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings, επιλέχθηκε από την TotalEnergies και τους συνεργάτες της (WintershallDea και Pan American Sur) για την κατασκευή και την προμήθεια περίπου 40 χιλιομέτρων αγωγού σωλήνων χάλυβα 24 ιντσών ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW), για τον αγωγό φυσικού αερίου Fenix φάση 1.
Το κοίτασμα φυσικού αερίου Fenix αποτελεί μέρος του Cuenca Marina Austral (CMA-1), που λειτουργεί από την Total Austral στη Γη του Πυρός της Αργεντινής από τη δεκαετία του 1990, μια από τις νοτιότερες περιοχές εξόρυξης στον κόσμο. Το Fenix θα είναι η πιο πρόσφατη επέκταση της ανάπτυξης του κοιτάσματος με την ελάχιστη εγκατάσταση πλατφόρμας που προωθεί το φυσικό αέριο προς την πλατφόρμα Vega Pleyade, για σύνδεση με τον υπάρχοντα υποθαλάσσιο αγωγό προς την ξηρά.
Οι σωλήνες θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στην Ελλάδα και οι εργασίες εγκατάστασης θα ξεκινήσουν το 2023.
Το άνοιγμα στην ασιατική αγορά
Στις 5 Ιουλίου 2022, ανακοινώθηκε πως η Hellenic Cables υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας και Δέσμευσης Παραγωγής για την προμήθεια inter-array καλωδίων XLPE 66 kV και συναφών εξαρτημάτων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long 2 και 3 στην Ταϊβάν, κάτι που βάζει τον ελληνικό όμιλο στην ασιατική αγορά.
Η κατασκευή του Hai Long Offshore Wind Project είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ταϊβάν που αναπτύχθηκε από κοινού από την Northland Power Inc., την Yushan Energy Pte Ltd και την Mitsui & Co, ενώ αποτελείται από δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.044 MW. Το πάρκο θα βρίσκεται 40-50 χιλιόμετρα από την ακτή Changhua και θα φθάνει σε υποθαλάσσιο βάθος μεταξύ 35 και 55 μέτρων.
Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Hellenic Cables θα προμηθεύσει περίπου 140 χιλιόμετρα XLPE μονωμένων inter-array καλωδίων 66 kV με τα συναφή εξαρτήματα. Τα καλώδια θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Κορίνθου, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 για το Hai Long 2 και το τελευταίο τρίμηνο του ίδιου έτους για το Hai Long 3.