Μενού Ροή
Στρατηγική επένδυση η μονάδα ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας του Mytilineos στη Βόρεια Μακεδονία

Σημαντικό βήμα για την ωρίμανση του  project ύψους 211 εκατ. ευρώ της MYTILINEOS για κατασκευή μονάδας συμπαραραγωγής ηλεκτρικής  και θερμικής ενέργειας από φυσικό αέριο στα Σκόπια αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης  της Βορείου Μακεδονίας να το υπαγάγει στο καθεστώς της στρατηγικής επένδυσης. Κάτι που  όχι μόνο «μεταφράζεται» σε επιτάχυνση και διευκόλυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών, αλλά και σε συνέχιση της ισχυρής πολιτικής στήριξης της σημερινής κυβέρνησης της γείτονος  υπό τον Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι σε ένα σχέδιο που είχε αρχίσει να συζητείται επί θητείας Ζόραν Ζάεφ ήδη από την άνοιξη του 2021.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τη γειτονική χώρα, η  επένδυση της MYTILINEOS  αποτελείται από μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 90-105 MW και θερμικής ενέργειας ισχύος 135-150 MWh. Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1.150 Γιγαβατώρες και η αντίστοιχη παραγωγή θερμικής ενέργειας σε 275 Γιγαβατώρες.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι τo πρότζεκτ  είχε βρεθεί στο «μενού» της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βορειομακεδόνα πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στην Αθήνα ένα μήνα πριν (13 Σεπτεμβρίου), κατά την οποία ψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν οι  επενδύσεις ελληνικών ενεργειακών ομίλων στη γειτονική χώρα και η ενίσχυση της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου Ελλάδας και Βορείου Μακεδονίας.  Στην ίδια συνάντηση είχε συζητηθεί και το project της κατασκευής υδροηλεκτρικού σταθμού στο Cebren, για το οποίο η ελληνική κοινοπραξία ΔΕΗ- Archirodon ήταν η μοναδική που υπέβαλε έγκυρη και δεσμευτική προσφορά με πλήρη φάκελο στον τελευταίο διεθνή διαγωνισμό. Το κλίμα στη Βόρειο Μακεδονία φέρεται να είναι ιδιαίτερα θετικό για τη συγκεκριμένη επένδυση, με τις αρμόδιες αρχές να έχουν δεσμευτεί να  αξιολογήσουν την προσφορά έως το τέλος του έτους . Αν εγκριθεί, η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται έως τον Ιούνιο του 2023. Η υδροηλεκτρική μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Κοβάτσεφσκι μίλησαν επίσης και για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας, με δεδομένο τον σχεδιασμό για την αναβάθμιση της Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV Μελίτης-Μπίτολα (project για το οποίο συνεργάζεται ο ΑΔΜΗΕ με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Β. Μακεδονίας MEPSO), καθώς για το διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας- Βορείου Μακεδονίας (Νέα Μεσήμβρια- Νεγκότινο) που συμπεριλαμβάνεται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ. Για το εν λόγω έργο βρίσκεται σε εξέλιξη το market test και εάν έχει θετική έκβαση θα ακολουθήσει η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, που τοποθετείται προς το τέλος του έτους.

Ο κ. Κοβάτσεφσκι από την πλευρά του είχε υπογραμμίσει ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί να συμμετέχει στο project της κατασκευής του FSRU στην Αλεξανδρούπολη (προκειμένου να διασφαλίσει ροή φυσικού αερίου στη Βόρειο Μακεδονία από εναλλακτικές πηγές), μέσω εισόδου στο μετοχικό σχήμα της Gastrade, του φορέα υλοποίησης του έργου, όπου συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz, ο ΔΕΣΦΑ και η ναυτιλιακή GasLog.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας