Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει δει να κλείνουν, να χρεοκοπούν, να… διώκονται και να αποχωρούν εκατοντάδες βιομηχανίες, ελληνικών αλλά και ξένων συμφερόντων, είναι εξαιρετικά ευχάριστο και αξίζει διπλής επισήμανσης το γεγονός ότι κάποιες βιομηχανίες άντεξαν στο χρόνο, πέρασαν το δικό τους καθαρτήριο και επανήλθαν ακόμη πιο δυναμικά στο προσκήνιο.
Πρόκειται για τις (δυστυχώς) όχι πολλές περιπτώσεις όπου η αναδιάρθρωση δανεισμού και οι διευκολύνσεις από τον τραπεζικό κλάδο έπιασαν τόπο, καθώς η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη μετατροπή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο, καταφέρνοντας να αλλάξει εντελώς το status quo στον ιστορικό όμιλο.
Διαρκής βελτίωση μεγεθών την τελευταία 4ετία, γεωμετρική αύξηση πωλήσεων και κερδών το ίδιο διάστημα και ειδικά την τελευταία διετία, επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη που είχε κλείσει το 2013, αλλά και ισχυρά συμβόλαια με ξένους ομίλους για την παροχή νέας γενιάς τελικών προϊόντων αλουμινίου χαρακτηρίζουν την πορεία της εταιρείας Αλουμύλ Μυλωνάς, η οποία στο 1ο εξάμηνο του 2022 πέτυχε νέα ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων και κερδών.
Η εταιρεία πέρασε δια πυρός και σιδήρου τη δεκαετία από το 2008 έως και το 2018 με τον δανεισμό να «πνίγει» κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, όμως η συμφωνία με τις τράπεζες το 2021 που μετατρέπει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, άλλαξε εντελώς τα δεδομένα και το status quo στον ιστορικό όμιλο.
Η συμφωνία Αλουμύλ - τραπεζών ήταν κοινά επωφελής και για τις δύο πλευρές, καθώς τόσο ο βασικός μέτοχος Γιώργος Μυλωνάς κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας του και να πετύχει την αναχρηματοδότηση που της ήταν απαραίτητη, όσο και οι τράπεζες πέτυχαν να αποφύγουν το «κούρεμα» από το οφειλόμενο ποσό των 158 εκατ. ευρώ, που θα τους επιστραφεί μέχρι το 2033.
Το εκτόπισμα της Alumil
Η Alumil είναι ένας πολυεθνικός όμιλος με 2.700 εργαζομένους και 32 θυγατρικές, έχοντας παρουσία σε πάνω από 60 χώρες, ενώ άνω του 80% των πωλήσεών του κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού. Ο όμιλος διατηρεί 12 εργοστάσια στην Ευρώπη, τα οποία διαθέτουν τις πλέον εξελιγμένες γραμμές παραγωγής, ικανές να υποστηρίξουν ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες κτιριακές ανάγκες και ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος που η εταιρεία κατάφερε τόσο το 2021 όσο και στο πρώτο μισό του 2022 να πετύχει εκτόξευση πωλήσεων, καθώς οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες και τα κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού επιλέγουν τα προϊόντα της και συνεργάζονται μαζί της.
Άλμα 178% των καθαρών κερδών το 1ο εξάμηνο
Το πρώτο εξάμηνο λοιπόν που η εταιρεία ανακοίνωσε χθες, ο κύκλος εργασιών εκτοξεύτηκε στα 206 εκατ. Ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 46,5% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος το 2021 που ήταν στα 140,5 εκατ. ευρώ, με τα αποτελέσματα της να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφούμενα στα 25,3 εκατ. ευρώ από 9,1 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι (+178,3%). Και όλα αυτά, παρά την ενεργειακή κρίση και τις πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις. Συνάμα, ο όμιλος έχει δρομολογήσει ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο με επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τα big data, τη ρομποτική και την αυτοματοποίηση.
Σε επίπεδο εταιρείας, σημείωσε το πρώτο μισό του 2022 αύξηση τζίρου κατά 56,2%, στα 141,2 εκατ. ευρώ, έναντι 90,4 εκατ. ευρώ το 2021. Όσο για τα καθαρά κέρδη, αυτά εκτοξεύθηκαν στα 14,7 εκατ. ευρώ, από 4,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας ιλιγγιώδη αύξηση 242%.
Οι ισχυρές επιδόσεις της Alumil, παρά τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία την προηγούμενη περίοδο και τώρα η ενεργειακή κρίση, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του ομίλου η οποία επικεντρώνει στις επενδύσεις, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Γιώργος Μυλωνάς, σημείωσε: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Alumil κατέγραψε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της, επιταχύνοντας της βιώσιμη ανάπτυξή της. Για μία ακόμα φορά πετύχαμε αύξηση ρεκόρ στα κέρδη και τον κύκλο εργασιών της εταιρείας μας, σε ένα μάλιστα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που σημαδεύεται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πρωτοφανή πληθωρισμό.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022, αλλά και της προηγούμενης περιόδου, δικαιώνουν το επιχειρησιακό σχέδιο και τη στρατηγική ανάπτυξης που με συνέπεια ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια. Στρατηγική που έχει καταστήσει την Alumil έναν από τους κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, με μεγάλη διεθνή δραστηριοποίηση και ο οποίος επιδεικνύει όλα εκείνα τα ζωτικά στοιχεία που έχει ανάγκη η Ελληνική Οικονομία: καινοτομία, εξωστρέφεια, βιωσιμότητα. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά, επενδύοντας διαρκώς σε νέα και καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες, υπερκαλύπτοντας ταυτόχρονα τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουμε θέσει».
Ανάπτυξη με όχημα την εξωστρέφεια και την καινοτομία
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Alumil στηρίζεται στην ικανότητά της να επινοεί διαρκώς νέες τεχνικές λύσεις και να σχεδιάζει καινοτόμα συστήματα αλουμινίου που διακρίνονται για τον ξεχωριστό σχεδιασμό, τις κορυφαίες επιδόσεις και την εξαιρετική ενεργειακή τους απόδοση, τα οποία δοκιμάζονται και πιστοποιούνται από τα κορυφαία διεθνώς ινστιτούτα και εργαστήρια πιστοποίησης (ift Rosenheim, Istituto Giordano, CSTB, ATG, EXOVA κλπ.).
Για τον σκοπό αυτό ο Όμιλος έχει αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας (εκτυπωτές 3D, μηχανήματα CNC κ.α.) που της επιτρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων.
Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο για την Alumil, όπως τονίζει ο κ. Μυλωνάς, είναι η αποτελεσματική διασύνδεση και οργάνωση των ραγδαία αναπτυσσόμενων παγκόσμιων δραστηριοτήτων του Ομίλου, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικά και τεχνολογικό περιβάλλον. Για να το κερδίσει, η εταιρεία έχει δρομολογήσει ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο με επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τα big data, τη ρομποτική και την αυτοματοποίηση, το οποίο, μάλιστα, φιλοδοξεί να εντάξει στις προβλέψεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επένδυση στη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία
Η Alumil επενδύει συστηματικά στην κυκλική οικονομία και τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Εθνικού Σχεδίου, Ελλάδα 2.0 που θέτουν τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας.
Εδώ και δεκαετίες εφαρμόζει πρωτοπόρες μεθόδους για την ανακύκλωση αλουμινίου, ενώ διαθέτει ιδιόκτητο χυτήριο που από το 2014 τροφοδοτείται ενεργειακά από μονάδα φωτοβολταϊκών πάνελ, με τη βοήθεια της οποίας μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από 840 τόνους. Παράλληλα, τα δύο προηγούμενα χρόνια επένδυσε πάνω από 4,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας διαλογής και επεξεργασίας σκραπ στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, μέσω της οποίας παράγει προϊόντα από ανακυκλωμένο «πράσινο» αλουμίνιο.
Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, η Alumil έγινε η πρώτη εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίων στην Ελλάδα που λαμβάνει τη διεθνή πιστοποίηση Cradle to Cradle Certified Silver, η οποία αποτελεί το παγκόσμιο πρότυπο για ασφαλή και βιώσιμα προϊόντα που παράγονται με σεβασμό προς το περιβάλλον. Παράλληλα, βρίσκεται σταθερά στη λίστα του Quality Net Foundation με τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της βιωσιμότητας στη χώρα μας, αλλά και στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών που αξιολογεί την απόδοση των επιχειρήσεων σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνικού αποτυπώματος και εταιρικής διακυβέρνησης.