Μέσα σε δύο συνεδριάσεις έχει αλλάξει χέρια σχεδόν το 1% των μετοχών της ΔΕΗ, μέσα από δύο πολύ μεγάλα πακέτα που έλαβαν χώρα την Παρασκευή αλλά και χθες.
Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα «αλισβερίσι» στη μετοχή και κάποιος ισχυρός αγοραστής, που είναι θέμα χρόνου να γνωστοποιηθεί στην αγορά, ίσως και άμεσα.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής πέρασε πακέτο 1,8 εκατ. μετοχών της Επιχείρησης που αφορούσε το 0,45% των μετοχών της εισηγμένης. Το πακέτο της Παρασκευής άλλαξε χέρια έναντι 9,61 εκατ. ευρώ, με τη ΔΕΗ να μπαίνει στην πρώτη θέση των συναλλαγών όλης της συνεδρίασης.
Χθες Δευτέρα, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έγινε ένα σχετικά μικρό πακέτο 200 χιλ. μετοχών αξίας 1,08 εκατ. ευρώ, στην τιμή των 5,42 ευρώ ανά μετοχή. Συνάμα, μετά τις 17:00 μ.μ. και στις δημοπρασίες έλαβε χώρα νέο μεγάλο πακέτο 1.684.123 μετοχών, στα 5,46 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 9,2 εκατ. ευρώ.
Έτσι, συνολικά η ΔΕΗ είχε χθες τζίρο 11,45 εκατ. ευρώ, ενώ το διήμερο Παρασκευή και Δευτέρα διακίνησε συναλλαγές 23,85 εκατ. ευρώ, τέτοιες που είχε να κάνει από το Νοέμβριο του 2021 όταν και είχε μπει στο δείκτη MSCI Standard Greece.
Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε χθες στα 5,49 ευρώ με άνοδο 2,81%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης ανέρχεται στα 2,09 δισ. ευρώ, που τη φέρνει στην 9η θέση στο σύνολο του Χ.Α. πίσω από Coca Cola HBC, OTE, ΟΠΑΠ, Eurobank, Εθνική, Μυτιληναίο, Prodea Investments και Alpha Bank.
Buyback
Από τα τέλη περίπου Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ ξεκίνησε το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (buyback), διαδικασία που έχει βάλει αναχώματα και έχει προσδώσει σταθερότητα στη μετοχή, ασχέτως ευρύτερου κλίματος.
Η Επιχείρηση μπορεί να αγοράσει μετοχές που αντιστοιχούν μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της, μετά την αφαίρεση των 1.856.000 ιδίων μετοχών που έχουν ήδη αποκτηθεί από προηγούμενο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, δηλαδή μέχρι και 36.344.000 μετοχές.
Οι μετοχές θα αποκτηθούν σε τιμή μεταξύ 2,48 ευρώ κατ' ελάχιστον η οποία ισούται με την ονομαστική αξία της μετοχής, και 17 ευρώ, κατά το μέγιστο. Το πρόγραμμα επαναγοράς θα χρηματοδοτηθεί από διαθέσιμα της εταιρείας.
Η εξαγορά στη Ρουμανία
Όπως επισήμανε το Σεπτέμβριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η εταιρεία μελετά στόχους εξαγορών εκτός Ελλάδας, με στόχο να αυξήσει το αποτύπωμά της και δε θα αργήσει να ανακοινωθεί επενδυτικό «χτύπημα» της Επιχείρησης στην αγορά της Ρουμανίας. Πρόκειται για μια μεγάλη αγορά, με εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πολύ ισχυρότερους της χώρας μας, που μπορεί να δώσει πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία σε κάθε επενδυτικό project.
Η ΔΕΗ έτσι κι αλλιώς εξετάζει την εξαγορά μεγάλων φωτοβολταϊκών και αιολικών projects στα Βαλκάνια, έχοντας σκανάρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες κατ' αρχήν στη Ρουμανία και μετά στη Βουλγαρία.