Τις καλύτερες αποδόσεις – μαζί με τις τράπεζες – έδωσαν το μήνα Οκτώβριο οι ενεργειακές μετοχές, με τον κλάδο να είναι στην αιχμή των εξελίξεων από πλευράς αποτελεσμάτων και επιχειρηματικής κινητικότητας, κάτι που έχει αντανάκλαση και στο ταμπλό.
Σύσσωμος σχεδόν ο ευρύτερος ενεργειακός κλάδος, μαζί με τις υποδομές και τις κατασκευές βρίσκεται στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος καθ’ όλη τη διάρκεια και του 2022, συνεχίζοντας το εντυπωσιακό κρεσέντο του 2021, όταν και ήταν ο κλάδος που συγκέντρωσε μακράν τα περισσότερα κεφάλαια από αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων.
Φέτος ξεπερνούν τα 30 τα μικρά ή μεγαλύτερα deals και οι ευρύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες και κοινοπραξίες που έχουν «κλειδώσει» μέσα στο 2022, καθιστώντας το τρέχον έτος – και ενώ απομένουν δύο μήνες για την ολοκλήρωσή του – το πιο πλούσιο και «παραγωγικό» των τελευταίων πολλών ετών. Μολονότι φέτος δεν έχουμε – τουλάχιστον έως τώρα – συμφωνία ανάλογης αξίας με την περυσινή πώληση του ΔΕΔΔΗΕ όπου το αυστραλιανό Macquarie Group έδωσε 2,1 δισ. ευρώ στην πιο προσοδοφόρα ιδιωτικοποίηση της ιστορίας της χώρας, εντούτοις υπάρχουν πολλές συμφωνίες που αλλάζουν ολιστικά το χάρτη στον κλάδο.
Εξαγορές εισηγμένων αλλά και μη εισηγμένων εταιρειών, συμφωνίες επιχειρηματικής σύμπραξης με στόχο διάφορα projects στην πράσινη ενέργεια (φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, πράσινο υδρογόνο, ηλεκτροκίνηση) και άλλες τέτοιες διαδικασίες είναι στην ημερήσια διάταξη.
Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Intrakat, Motor Oil, Cenergy Holdings, Μυτιληναίος, Helleniq Energy, ΔΕΗ και AVAX βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο προσκήνιο, είτε λόγω ανακοινωμένων deals, είτε λόγω επικείμενων κινήσεων που θα περιλαμβάνουν κινήσεις πώλησης πακέτων, placements ή επιχειρησιακές συμπλεύσεις και κοινοπραξίες.
Το πρώτο 10μηνο είχαμε κάποια σημαντικά deals με αιχμή την ενέργεια και τις υποδομές, όπως την εξαγορά του 30% της Ελλάκτωρ από τον όμιλο Motor Oil με παράλληλη αποχώρηση της ομάδας των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, οι οποίοι εισήλθαν στην Intrakat αποκτώντας μαζί με άλλους εφοπλιστές σχεδόν το 60% της εισηγμένης σε ένα εξαιρετικά σημαντικό deal.
Επίσης, η πώληση της Intrakat από τον όμιλο Intracom Holdings και τον Σωκ. Κόκκαλη με παράλληλη είσοδο ισχυρής εφοπλιστικής ομάδας στην εισηγμένη διαμορφώνει νέο σκηνικό στις υποδομές, τις κατασκευές και την ενέργεια.
Πρωτύτερα είχε ανακοινωθεί η συμφωνία της ΔΕΗ με τη Motor Oil με την ίδρυση κοινοπρακτικού σχήματος (Joint Venture) με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα, με στόχο μεγάλο projects στον τομέα του πράσινου υδρογόνου. Η κοινοπραξία φιλοδοξεί να ηγηθεί της ανάπτυξης της οικονομίας του υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και τεχνογνωσία της Motor Oil.
Επίσης, στις αρχές Ιουνίου 2022 ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς από την ΔΕΗ σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης (enterprise value), ύψους 133 εκατ ευρώ, με την συμφωνία να αφορά 112 MW αιολικών, εν λειτουργία ή υπό κατασκευή της Volterra
Τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε η σύμπραξη της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) με την RWE όπου μέσω των αντίστοιχων θυγατρικών ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και RWE Renewables GmbH ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία projects στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η κοινοπραξία θα είναι 50-50, ενώ γίνεται σε ένα νευραλγικό timing όπου ο κλάδος της καθαρής ενέργειας πρέπει να απλωθεί και πέρα από τα φωτοβολταϊκά, που λόγω ευκολίας στην αδειοδότηση αλλά και στο «στήσιμο» κινδυνεύουν να γίνουν μονοκαλλιέργεια φέρνοντας νέα ανισορροπία.
Τον Αύγουστο ανακοινώθηκε η εξαγορά της WATT+VOLT από τον όμιλο Mytilineos έναντι 36 εκατ. ευρώ, που καθιστά πλέον τη θυγατρική του Protergia έναν ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας και στην 1η θέση από πλευράς πελατολογίου με ενιαίο μερίδιο αγοράς περί το 10%. Σημαντικές κινήσεις έχει κάνει και ο όμιλος Sunlight όπως ανέφερε χθες το EnergyMag.gr σε ξεχωριστό θέμα, ενώ χθες επίσης ανακοινώθηκε η εξαγορά του 20% της R Energy 1 του Γιώργου Ρόκα από τη Lamda Energy Investments, (100% θυγατρική της Lamda Development).
Ποιοι διακρίθηκαν, ποιοι υστέρησαν στο ταμπλό
Δύο μετοχές του κλάδου της ενέργειας, οι ΔΕΗ και Μυτιληναίος πρωταγωνίστησαν με αποδόσεις άνω του 20% το μήνα Οκτώβριο. H ΔΕΗ εντυπωσίασε με απόδοση 22,9% το μήνα που έφυγε, καθώς στα τέλη του Σεπτέμβρη ξεκίνησε και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που βοήθησε να αντιστραφεί η πτωτική πορεία της μετοχής.
Τις τελευταίες ημέρες όμως και ειδικά χθες που έκλεισε στο +5,10%, φαίνεται πως υπάρχει κινητικότητα για μεγάλη εξαγορά στο εξωτερικό, κάτι που επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή της η Επιχείρηση, γνωστοποιώντας ότι κοιτάζει προς τις αγορές Ρουμανίας και Βουλγαρίας.
Συνάμα, μέσα στον Οκτώβριο έγινε γνωστό πως το fund Covalis Capital, το οποίο είχε συμμετάσχει στη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ της Επιχείρησης το Νοέμβριο του 2021, ανέβασε το ποσοστό του – για πρώτη φορά – πάνω από το 5%, αγοράζοντας μετοχές από το χρηματιστήριο. Πάντως, η ΔΕΗ εξακολουθεί να χάνει 32% το 10μηνο του 2022, παρά το ράλι του Οκτώβρη.
Η Μυτιληναίος είχε απόδοση 21,4% τον Οκτώβριο, ενώ τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικά. Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 14,1% τον Οκτώβριο ανεβάζοντας την απόδοσή της στο 10μηνο στο +38,6%, αποτελώντας το κορυφαίο «χαρτί» του FTSE 25, ασχέτως κλάδου. Από σήμερα μπήκαμε στο μήνα Νοέμβριο, που ότι είναι να γίνει με το αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο First Sentier θα γίνει έως το τέλος του μήνα, ίσως και νωρίτερα.
Η Viohalco ενισχύθηκε κατά 12,3% το μήνα που έφυγε, όμως υποχωρεί κατά 17,2% το 10μηνο, η Hellenic Energy ενισχύεται κατά 10,4% και 11,1% αντίστοιχα, η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 10,9% το μήνα αλλά υποχωρεί κατά 8,1% το 10μηνο.
Η ΓΕΚ Τέρνα κέρδισε 10,2% τον Οκτώβριο ενώ είναι στο +1,30% το 2022, ενώ η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 8,9% τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας την απόδοσή της στο +33,6% το 10μηνο, ενώ η Motor Oil κερδίζει 7,7% και 26,4% αντίστοιχα. Η AVAX δεν έχει καλή συμπεριφορά, χάνοντας 4,1% τον Οκτώβριο και 27,5% το 10μηνο, προβληματίζοντας ευρύτερα.
Ο ΑΔΜΗΕ επίσης έχει (διαχρονικά) μίζερη έως κακή εικόνα στο ταμπλό, καθώς χάνει 30,6% το 2022, ενώ η ElvalHalcor υποχώρησε κατά 22,6% το 10μηνο. Από εκεί και πέρα, απογοητεύει η εικόνα της Intrakat που απώλεσε το 18,9% της αξίας της τον Οκτώβριο και το 35,5% το 10μηνο, με φόντο τις διαδικασίες της ΑΜΚ, οι οποίες δεν είναι αυτές που ανέμενε η αγορά.