Μενού Ροή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου.
HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ): Κέρδη έκπληξη στο 9μηνο

Το καλύτερο 9μηνο της μακρόχρονης ιστορίας του αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α. ο όμιλος HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ), με τις επιδόσεις να τινάζουν την μπάνκα και να σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, «κλειδώνοντας» άλλωστε και την καλύτερη χρήση συνολικά το 2022 από καταβολής της εταιρείας.

Μετά το εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο, το 3ο τρίμηνο νομοτελειακά θα είναι πολύ πιο… εκρηκτικό για τον όμιλο HelleniQ Energy, καθώς θα έχει μέσα του όλη σχεδόν την υπεραξία από την εξαιρετική σεζόν του τουρισμού (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος), καθώς ναυτιλιακά και αεροπορικά καύσιμα – Ελλάδα και εξωτερικό – είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του όγκου πωλήσεων της εταιρείας.

Ο όμιλος HelleniQ Energy, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank Equities θα ανακοινώσει κερδοφορία ρεκόρ με σημαντική αύξηση σε όλες τις γραμμές αποτελεσμάτων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στο 3ο τρίμηνο του ομίλου θα καταγραφεί αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 4%, με τα έσοδα να φθάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ (+39%) και τα προσαρμοσμένα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) τα 440 εκατ. ευρώ (+252%).

Από την πλευρά της, πρόσφατα η Optima Bank ανέβασε την τιμή – στόχο για τη μετοχή της HelleiniQ Energy στα 8,6, από 7,0 ευρώ, διατυπώνοντας σύσταση αγοράς. Συνάμα, προβλέπει ότι τα "αναπροσαρμοσμένα" EBITDA του ομίλου θα υπερβούν το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ φέτος, θέτοντας νέο ιστορικό υψηλό στα 1,2 δισ. ευρώ, προτού υποχωρήσουν στα 954 εκατ. ευρώ το 2023 και στα 760 εκατ. ευρώ το 2024. Ως εκ τούτου, εκτιμά αυξημένο μέρισμα, στα 0,5 ευρώ ανά μετοχή για το 2022, συν το ειδικό μέρισμα 0,4 ευρώ που θα καταβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους από τα έσοδα πώλησης της ΔΕΠΑ.

Οι εκπληκτικές επιδόσεις 6μήνου

Θυμίζουμε πως ήδη από το εξάμηνο ο όμιλος παρουσίασε επιδόσεις – ρεκόρ, ωφελημένος από το ξεχωριστό timing στον τομέα της διύλισης η οποία κινήθηκε σε ιστορικά υψηλά. Ο όμιλος είχε «παραγωγή» μετρητών κοντά στο μισό δισ. ευρώ σε ένα τρίμηνο, μια επίδοση που δε φαίνεται να έχει προηγούμενο στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε επίπεδο 6μήνου, η καθαρή κερδοφορία ανήλθε στα 371 εκατ. ευρώ, μόλις 1 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τα 372 εκατ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας που ο όμιλος είχε παρουσιάσει στο σύνολο της χρήσης του 2017, που ήταν και η ιστορικά καλύτερη έως τώρα από την ίδρυση της εταιρείας. Μια επίδοση που δείχνει ότι φέτος θα σπάσουν τα… κοντέρ, έστω και αν το 2ο εξάμηνο δε θα είναι το ίδιο ευνοϊκό σε περιθώρια διύλισης και άλλες παραμέτρους όσο το πρώτο.

Ο κύκλος εργασιών της HelleiniQ Energy το 1ο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε άνοδο κατά 71% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, οδηγώντας στην ιστορικά μεγάλη επίδοση των 6,777 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη κορυφαία επίδοση στην ιστορία, καθώς στις 30 Αυγούστου η Motor Oil ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 7,9 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το 2022 είναι η χρονιά – ρεκόρ των διυλιστηρίων.

Η διύλιση σε μόλις ένα τρίμηνο έφερε κέρδη 467 εκατ. ευρώ με το περιθώριο διύλισης να εκτοξεύεται στα 26,5 δολάρια ανά βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί, πως τα διυλιστήρια σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο δε λειτούργησαν στο 100% της δυναμικότητάς τους στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της προγραμματισμένης συντήρησής τους, κάτι που στέρησε από τον όμιλο επιπλέον κέρδη 164 εκατ. ευρώ. Ένα άλλο θετικό στοιχείο ήταν το γεγονός ότι ο δανεισμός έπεσε κάτω από τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος 6μήνου.

Η θετική απόδοση του ομίλου οφείλεται στις υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου και στην ισχυροποίηση του δολαρίου ως προς το ευρώ. Πέραν της εξαιρετικής συγκυρίας στη διύλιση, πολύ καλή συνδρομή είχαν και όλες οι άλλες παράμετροι και δραστηριότητες, όπως η εξαιρετική πορεία του τουρισμού που έδωσε ώθηση στη ζήτηση για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά καύσιμα. Η ζήτηση για καύσιμα αυτοκινήτων κατέγραψε αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ παράλληλα η ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα τριπλασιάστηκε, προσεγγίζοντας τα προ -Covid επίπεδα. Όλες αυτές οι παράμετροι, ίσχυσαν και με το παραπάνω και στο τρίτο τρίμηνο.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας