Συνεχίζει την πολύ βελτιωμένη της εικόνα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς μετά το ράλι μερικής αποκατάστασης του Οκτωβρίου (+22,9%), συνεχίζει την ανοδική της κίνηση και το μήνα Νοέμβριο.
Χθες η μετοχή ξεχώρισε ξανά στο ταμπλό του FTSE 25 έχοντας κέρδη 3,01%, κλείνοντας στα 6,51 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν υψηλό περίπου έξι μηνών, καθώς σε αυτά είχε να ξαναβρεθεί από τις 11 Μαΐου 2022.
Μάλιστα, από τα χαμηλά των 4,8520 ευρώ που είχε κλείσει στις 12 Ιουλίου, η μετοχή καταγράφει άνοδο 34,17%, αποτελώντας το κορυφαίο σε απόδοση – μη τραπεζικό – blue chips. Βεβαίως, η ΔΕΗ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διορθώνει μερικώς το πρότερο… λιώσιμο της μετοχής, η οποία έφτασε να υποχωρεί έως και 48,38% από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς και έως τις 12 Ιουλίου.
Πλέον, έχει βελτιωθεί και η αποτίμηση, καθώς φτάνει στα 2,48 δισ. ευρώ που τη φέρνει στην 6η θέση στο σύνολο του FTSE 25 πίσω από τις Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ είναι η πρώτη ενεργειακή μετοχή σε κεφαλαιοποίηση, έχοντας αφήσει πίσω τη Μυτιληναίος (2,42 δισ. ευρώ).
Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι όγκοι στη μετοχή, ενώ συχνά λαμβάνουν χώρα και σημαντικά πακέτα, όπως την περασμένη Τετάρτη που διακίνησε 2,82 εκατ. τεμάχια μέσω ενός πολύ μεγάλου πακέτου.
Είναι σαφές ότι μεγάλοι «παίκτες» έχουν επαναδραστηριοποιθεί εκ νέου στη μετοχή, με το Covalis Capital να δηλώνει διαρκώς παρών, ανεβάζοντας το μερίδιό του.
Η Covalis Capital επενδύει σε δημόσιες μετοχές, με έμφαση σε μετοχές ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ και σε αγορές αντιστάθμισης κινδύνου. Με κάλυψη 30 χωρών και περίπου 300 διαφορετικές εταιρείες, από τις οποίες 125-150 είναι ενεργές και υπό πλήρη κάλυψη, η εμπειρία του κλάδου της Covalis καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων.
Επενδύει σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο και το νερό, καθώς επίσης σε υποδομές ενέργειας, μεταφορών, ανανεώσιμων (αιολική και ηλιακή ενέργεια), αλλά και εμπορεύματα όπως ο χάλυβας, τα βασικά μέταλλα, ο άνθρακας, τα λιπάσματα, το σιδηρομετάλλευμα κ.λπ.
Το Covalis Capital διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ εστιάζει σε μετοχές και κλάδους όπως τα χημικά και οι βιομηχανικοί κλάδοι στους οποίους πιστεύει ότι θα δοθούν υψηλότερες αποτιμήσεις από την αγορά καθώς προσπαθούν να βελτιώσουν τα πράσινα διαπιστευτήριά τους με ενέργειες όπως η μείωση της χρήσης άνθρακα ή η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Payback
Από τα τέλη περίπου Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ ξεκίνησε το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (payback), διαδικασία που έβαλε αναχώματα προσδίδοντας σταθερότητα στη μετοχή. Η Επιχείρηση μπορεί να αγοράσει μετοχές που αντιστοιχούν μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της, μετά την αφαίρεση των 1.856.000 ιδίων μετοχών που έχουν ήδη αποκτηθεί από προηγούμενο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, δηλαδή μέχρι και 36.344.000 μετοχές.
Οι μετοχές θα αποκτηθούν σε τιμή μεταξύ 2,48 ευρώ κατ' ελάχιστον η οποία ισούται με την ονομαστική αξία της μετοχής, και 17 ευρώ, κατά το μέγιστο. Το πρόγραμμα επαναγοράς χρηματοδοτείται από διαθέσιμα της εταιρείας.
Παράλληλα, φαίνεται πως δε θα αργήσει η είδηση μεγάλου «χτυπήματος» της ΔΕΗ στο εξωτερικό, μια εξαγορά που θα αναβαθμίσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο του ομίλου και θα τον καταστήσει έναν εκ των ισχυρών «παικτών» στη ΝΑ Ευρώπη. Η εξαγορά φαίνεται πως θα είναι στη Ρουμανία, που είναι μια αγορά που παρακολουθεί καιρό η διοίκηση της Επιχείρησης. Πρόκειται για μια μεγάλη αγορά, με εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πολύ ισχυρότερους της χώρας μας, που μπορεί να δώσει πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία σε κάθε επενδυτικό project.