Μενού Ροή
Mevaco: Τα εξαιρετικά μεγέθη και το άνοιγμα στην ενέργεια

Κάτι παραπάνω από εξαιρετική είναι η πορεία της εταιρείας Mevaco Μεταλλουργική Α.Ε. η οποία μέσω του ανοίγματος που έχει κάνει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην κατασκευή – παραγωγή μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων, έχει σημειώσει πολύ μεγάλη αύξηση εργασιών, ενώ στοχεύει και την είσοδο στην αγορά των φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τα αποτελέσματα 9μήνου ήταν εξαιρετικά, καθώς σχεδόν διπλασίασε τον κύκλο εργασιών της συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, φτάνοντας στα 32,5 εκατ. ευρώ έναντι 17 εκατ. ευρώ πέρυσι! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της εταιρείας για το σύνολο του 2022 έκαναν λόγο για 35 εκατ. ευρώ, νούμερο που θα ξεπεραστεί κατά πολύ.

Λόγω του ισχυρού αναπτυξιακού momentum των ΑΠΕ στη χώρα μας, η Mevaco Μεταλλουργική, η οποία μεταξύ άλλων παράγει και τις μεταλλικές βάσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών πάνελ, βλέπει τα μεγέθη της να εκτινάσσονται. Ο τζίρος στο τρίτο τρίμηνο πήγε εξαιρετικά αυξάνοντας τις πωλήσεις εννεαμήνου 90% και στα 32,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων πέτυχαν αντίστοιχη ποσοστιαία βελτίωση φτάνοντας τα 2,9 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ.

Η Mevaco έχει πολυετή εμπειρία στις μεταλλικές κατασκευές, καθώς κατασκευάζει και παρέχει σταθερές και περιστρεφόμενες μεταλλικές βάσεις για φωτοβολταικά πάρκα. Μέχρι σήμερα, πολλές κατασκευές έχουν παραδοθεί παγκοσμίως (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Λατινική Αμερική, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος κ.ά.), έχοντας ήδη στο ενεργητικό της εγκαταστάσεις ισχύος άνω των 1000MWp (1GWp).

Θυμίζουμε πως τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση ύψους περίπου 13,2 εκατ. ευρώ με την «Kiefer Tek LTD» για την κατασκευή – παραγωγή σταθερών μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 225 MWp, που πρόκειται να ανεγερθεί στο νομό Κοζάνης. Το έργο είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας της έχει καταγράψει η MEVACO στο εννεάμηνο του 2022, με την εταιρεία να αναφέρει, απαντώντας στην ερώτηση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ότι τα οικονομικά της μεγέθη δεν επηρεάσθηκαν ουσιωδώς από την ενεργειακή κρίση, την πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και τις συνθήκες του μακροοικονομικού περιβάλλοντος εν γένει.

Στα 3,45 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα EBITDA της εταιρείας στο εννεάμηνο σημειώνοντας άνοδο 67%, με την εισηγμένη να αναφέρει ότι η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχουν επηρεάσει ουσιωδώς τα μεγέθη της.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στο εννεάμηνο ανήλθε σε 32,34 εκατ. ευρώ έναντι 17,05 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2021, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 90%, ενώ σε επίπεδο γ' τριμήνου ανήλθε σε 13,34 εκατ. ευρώ έναντι 7,19 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 86% σε σχέση με τα μεγέθη της προηγούμενης περιόδου.

Άνοδος της κερδοφορίας παρά τις επιπτώσεις του πολέμου

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) στο εννεάμηνο έφτασαν τα 2,90 εκατ. ευρώ έναντι 1,53 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 89%, ενώ στο γ' τρίμηνο ανήλθαν σε 1,17 εκατ. ευρώ έναντι 643,27 χιλ. ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 83%.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) στο εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 67% και ανήλθαν σε 3,45 εκατ. ευρώ, έναντι 2.,07 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ στο γ' τρίμηνο σημείωσαν άνοδο κατά 53% καθώς διαμορφώθηκαν στα 1,25 εκατ. ευρώ έναντι 819,26 χιλ. ευρώ.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανήλθαν στο τέλος του φετινού 9μήνου σε 24,55 εκατ. ευρώ από 13,87 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ τα ίδια κεφάλαια έφτασαν στα 25,75 ευρώ από 23,39 εκατ. ευρώ πέρυσι. Υπήρξε δηλαδή μεγάλη αύξηση υποχρεώσεων, όμως τα ίδια κεφάλαια υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις.

Ο δανειακές υποχρεώσεις τη εταιρείας μειώθηκαν στα 1,91 εκατ. ευρώ από 5,49 εκατ. στη λήξη του περυσινού εννιαμήνου, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 5,86 εκατ. ευρώ από 5,18 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια δεν την επηρέασε

Η εταιρεία προς το παρόν βγαίνει αλώβητη από την ενεργειακή κρίση καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν επηρεάζει ουσιωδώς την δραστηριότητά της, μιας και οι όποιες επιπτώσεις περιορίζονται στα αρνητικά επακόλουθα στην μεταφορική και εφοδιαστική αλυσίδα (ελλείψεις σε βασικές κατηγορίες πρώτων υλών, αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, αυξήσεις στα μεταφορικά κόστη). Παράλληλα, όπου μπορεί προσαρμόζει την εμπορική της πολιτική, μετακυλίοντας μέρος του κόστους όπου αυτό είναι εφικτό.

Η χρηματιστηριακή παρουσία

Η Mevaco έχει ιστορία πάνω από σαράντα χρόνια, ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο εισήλθε την 1η Μαρτίου του 1999. Διαπραγματεύονται 10,5 εκατ. μετοχές, στην τιμή των 2,58 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ. Υποφέρει από πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα κάτι που «αδικεί» σημαντικά την παρουσία της μετοχής στο ταμπλό, η οποία σαφώς αξίζει πολύ καλύτερης εικόνας. Κερδίζει 20% το 2022, έχοντας χαμηλό 52 εβδομάδων τα 1,89 ευρώ από τις 8 Μαρτίου 2022 και υψηλό στα 2,86 ευρώ από τις 24 του περασμένου Οκτωβρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας