Η δυναμική είσοδος σε κατασκευές και ΣΔΙΤ/παραχωρήσεις στην Ελλάδα και η επιτάχυνση της ανάπτυξης του ενεργειακού χαρτοφυλακίου -με «ξεκλείδωμα» συνεργειών με τις δραστηριότητες στη μεταλλουργία είναι η βασική στόχευση του νέου εταιρικού μετασχηματισμού της MYTILINEOS που παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε την αυτονόμηση των κλάδων κατασκευών και παραχωρήσεων από τη μητρική εταιρεία μέσα από ένα διπλό spin off που θα «γεννήσει» δυο νέες θυγατρικές, την ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και την Μ Παραχωρήσεων, οι οποίες θα «προικιστούν» με ρευστότητα 1 δις. ευρώ, 300 εκατ. ευρώ σε κατατεθειμένο μετοχικό κεφάλαιο και 700 εκατ. σε εγγυητικές επιστολές και θα αναλάβουν τα υφιστάμενα έργα που έχει αναλάβει ή διεκδικεί η MYTILINEOS.
Η επιλογή για την απόσχιση των δυο θυγατρικών εδράζεται στο ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία, σχεδιασμού, διαγωνισμού και συμβασιοποίησης δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα, τα θα δώσουν δουλειά και ισχυρή ανάπτυξη στον κατασκευαστικό κλάδο για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια. Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, «αναδύονται projects άνω των 20 δις. ευρώ στο άμεσο μέλλον, τα οποία μπορούν να δημοπρατηθούν είτε ως δημόσια έργα, χρηματοδοτούμενα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή/και του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσω σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα είτε μέσω μακροχρόνιων παραχωρήσεων. Επιπλέον υπάρχει τεράστιο πεδίο σε περιβαλλοντικά έργα και άλλα έργα διαχείρισης πόρων που στοχεύουν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Τα αποκαλυπτήρια της νέας δομής συμπίπτουν με την υπογραφή τις επόμενες ημέρες της σύμβασης ΣΔΙΤ για την υλοποίηση ενός μεγάλου project, του flyover (υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος) της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 462 εκατ. ευρώ που ανέλαβε η κοινοπραξία Άβαξ-MYTILINEOS.
Στόχος του spin-off (που φημολογούνταν εδώ και αρκετό καιρό στον κατασκευαστικό κλάδο…) είναι να δοθεί η αναγκαία έμφαση από διοικητικής πλευράς στις δραστηριότητες των κατασκευών και των παραχωρήσεων, να βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά τους ως ξεχωριστές εταιρικές οντότητες και να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αποτύπωση των οικονομικών τους μεγεθών. Σημειώνεται ότι ειδικά για τα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις είναι αναγκαία η τραπεζική χρηματοδότηση που διευκολύνεται με τη δημιουργία διακριτών μονάδων εντός του Ομίλου. Ο κ . Μυτιληναίος υπενθύμισε επίσης με νόημα ότι η εταιρεία είναι μεν νεοεισερχόμενη στις κατασκευές στην Ελλάδα, όχι όμως και στο εξωτερικό όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια σε έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όπως σημείωσε, «δοκιμαστήκαμε και μάθαμε πώς να αντιμετωπίζουμε την ποιότητα των έργων, την ομαλή εκτέλεσή τους και την ολοκλήρωσή τους με αμοιβαία οικονομική ωφέλεια. Αυτή τη νοοτροπία ευελπιστούμε να φέρουμε και στην Ελλάδα».
Το στοίχημα της ενέργειας
Αναφερόμενος στον μετασχηματισμό της νέας MYTILINEOS σε εταιρεία Μεταλλουργίας και Ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «Ο κλάδος της ενέργειας είναι το μεγάλο στοίχημα του μετασχηματισμού» προσθέτοντας ότι «Μεταλλουργία χωρίς Ενέργεια δε νοείται» για να αναδείξει τη συσχέτιση μεταξύ των δυο κλάδων αλλά και τις μεταξύ τους συνέργειες. Όπως εξήγησε, ένας από τους βασικούς παράγοντες της επιτυχίας για την Αλουμίνιον της Ελλάδος –τη μοναδική καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και αλουμίνιον της Ελλάδος σε όλη την Ευρώπη- ήταν η στήριξη από την Protergia, με προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.
Η στόχευση για την ενέργεια είναι η βέλτιστη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου που καλύπτει όλο το φάσμα του κλάδου, από την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία θερμικών μονάδων και έργων ΑΠΕ, την προμήθεια λιανικής σε ηλεκτρική ενέργεια και Φυσικό Αέριο, το σχεδιασμό και κατασκευή έργων ηλεκτρικών υποδομών κ.α.
Μέχρι τώρα όλες αυτές οι δραστηριότητες διαρθρώνονταν σε τρεις ξεχωριστές επιχειρηματικές μονάδες (Φυσικό Αέριο και Ηλεκτρισμός, Ανάπτυξη και Αποθήκευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Έργα Βιώσιμης Ανάπτυξη), κάτι που προκαλούσε σύγχυση και επικαλύψεις. Για παράδειγμα, τα φωτοβολταϊκά πάρκα ήταν σε μια μονάδα και τα αιολικά σε άλλη. Προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί η πραγματική εικόνα των δραστηριοτήτων της ενέργειας και οι προοπτικές τους, δημιουργείται ένας ενιαίος κλάδος με πέντε διακριτές διευθύνσεις:
Πρώτον: Τη Μ Ανανεώσιμες, που θα ενσωματώνει το σύνολο του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και αποθήκευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, ισχύος 8,5 GW και την δραστηριότητα της κατασκευής έργων ΑΠΕ για τρίτους.
Δεύτερον, τη Μ Παραγωγή και Διαχείρισης Ενέργειας που –μεταξύ άλλων- αναλαμβάνει τη διαχείριση και λειτουργία των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, τη διαπραγμάτευση ενέργειας και τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από το χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS (ΑΠΕ και θερμικές μονάδες).
Τη Μ Ενεργειακές Λύσεις για Πελάτες που ενσωματώνει τις δραστηριότητες λιανικής στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου σε νοικοκυριά, μικρούς εταιρικούς πελάτες και επαγγελματίες.
Την Μ Integrated Supply and Trading που αφορά στην προμήθεια και διαχείριση φυσικού αερίου και την παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό και την Μ Ενεργειακά Projects, στην οποία ενσωματώνονται τα συμβατικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα ενεργειακής μετάβασης (π.χ. υδρογόνο), εξοικονόμησης ενέργειας και ψηφιακής μετάβασης.
Ο κ. Μυτιληναίος προέβλεψε ότι το μερίδιο της MYTILINEOS στην κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα θα φτάσει το 20% το 2024 (συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης του Αλουμινίου της Ελλάδος). Και κατέληξε ότι «Με αυτές τις αλλαγές, η MYTILINEOS τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως κορυφαίο και ολοκληρωμένο «πράσινο» utility, με διεθνή παρουσία, ενώ καθιερώνεται ως σημείο αναφοράς της ανταγωνιστικής «πράσινης» μεταλλουργίας σε ευρωπαϊκό τοπίο».