Με τις μετοχές της ενέργειας, των υποδομών και των διυλιστηρίων να πρωταγωνιστούν στις αποδόσεις και να στηρίζουν το Γενικό Δείκτη στην επιτυχή προσπάθεια για ανοδικό φινάλε έτους έκλεισε το 2022 το ελληνικό χρηματιστήριο, αποτελώντας μια από τις ελάχιστες αγορές στην Ευρώπη που ολοκλήρωσε θετικά μια χρονιά εξαιρετικά μεγάλων κλυδωνισμών.
Ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας, των υποδομών και των διυλιστηρίων κυριάρχησε όχι μόνο στις χρηματιστηριακές αποδόσεις, αλλά και στις επιχειρηματικές συμφωνίες και στα deals, ενώ – ειδικά ο κλάδος διυλιστηρίων – είχε την καλύτερη χρήση στην ιστορία του, αν κρίνουμε από τα δείγματα γραφής του εννεαμήνου.
Ο κλάδος της ενέργειας και των υποδομών έδωσε πάνω από είκοσι μικρά και μεγαλύτερα deals μέσα στο 2022, ενώ δεν πέρασε μήνας σε αυτό το έτος που να μην υπήρξε πολύ σημαντική επιχειρηματική συμφωνία σε αυτούς τους τομείς.
Επιταχυντής
Ο κλάδος, θυμίζουμε ήταν πρωταγωνιστής και το 2021, όταν οι εισηγμένες «σήκωσαν» μέσω ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίου πάνω από 8 δισ. ευρώ, με το ήμισυ αυτών να γίνεται από τον ευρύτερο τομέα που αναφερόμαστε. Το 2022 δεν είχε τις ΑΜΚ και τις εκδόσεις ομολόγων του 2021, όμως, η πράσινη μετάβαση και ο πόλεμος στο κατώφλι της Ευρώπης με όλο το ντόμινο εξελίξεων που ακολούθησε, λειτούργησε ως επιταχυντής νέων προσαρμογών και ρηξικέλευθων αλλαγών στον κλάδο.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, οι μετοχές του συγκεκριμένου τομέα, ξεχωρίζουν όχι μόνο σε αποδόσεις, αλλά και σε όγκους και τζίρους, παίρνοντας την πρωτοκαθεδρία από τις τράπεζες. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που δείχνει ότι ο κλάδος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Χρηματιστήριο και να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς πλέον επηρεάζει και το Γενικό Δείκτη – συνολικά – περισσότερο από τις τράπεζες.
Οι μετοχές της ενέργειας άλλωστε, μαζί με αυτές των τραπεζών «ευθύνονται» για την υπεραπόδοση φέτος του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι της συντριπτικής πλειονότητας των διεθνών αγορών, που έκλεισαν με σημαντικές απώλειες το έτος, ενώ το Χ.Α. όχι μόνο μάζεψε όλες τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου, αλλά έκλεισε το έτος με άνοδο 4,08% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
Στον MSCI Standard Greece
Ο κλάδος της ενέργειας έχει ήδη τρεις συμμετοχές στον MSCI Standard Greece (ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή) - όσες και οι τράπεζες, ενώ οι οιωνοί δείχνουν ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 θα υπάρξει και τέταρτος ενεργειακός πυλώνας, με την επιστροφή της Motor Oil. Αν γίνει αυτό, ο ενεργειακός κλάδος θα γίνει η… ναυαρχίδα από ελληνικής πλευράς και στο δείκτη MSCI Standard Greece, που αποτελεί γενικό μπούσουλα και επενδυτική πυξίδα για μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια.
Διυλιστήρια αλλά και όμιλοι όπως Mytilineos παρουσίασαν στο 9μηνο ιστορικά ρεκόρ μεγεθών «κλειδώνοντας» ότι το 2022 θα είναι η κορυφαία χρήση στην ιστορία τους, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία επενδυτικά χαρτοφυλάκια στον κόσμο, όπως η Fairfax δίνουν εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο, καθώς ανέβασε εκ νέου το ποσοστό του άνω του 5% στη Mytilineos.
Στην αγορά, ακόμη και στις ημέρες των εορτών καταγράφηκε μεγάλη επιχειρηματική κινητικότητα όπως η κίνηση της Fairfax στη Mytilineos, ενώ η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί σε deals, συμφωνίες και συνεργασίες, την ώρα που δρομολογείται η αύξηση κεφαλαίου της Intrakat, επίκειται η επιχειρηματική συμφωνία για την Τέρνα Ενεργειακή.
Ποιοι στήριξαν το Γενικό Δείκτη
Κορυφαία blue chips της πραγματικής οικονομίας και δη της ενέργειας και των διυλιστηρίων ήταν αυτά που στήριξαν το Γενικό Δείκτη το 2022, με πρώτη τη Motor Oil που έκλεισε το έτος με ράλι +58,69%, δεσπόζοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με μπαράζ επενδυτικών κινήσεων μεγάλου βεληνεκούς (Ελλάκτωρ, Άνεμος, VERD κ.α.), ενώ έδωσε και μερίσματα. Θυμίζουμε πως η Motor Oil προχωρά στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2030.
Ακολούθησε σε απόδοση η Τέρνα Ενεργειακή που εδώ και χρόνια «πλασάρεται» μέσα στις πρώτες των αποδόσεων, καθώς ενισχύθηκε κατά 50% το 2022. Η εταιρεία είναι το πιο δυνατό πράσινο play της ελληνικής αγοράς, ενώ η αγορά «χτίζει» πάνω στην προοπτική να κλειδώσει σύντομα το deal με το αυστραλιανό fund.
Η Ελλάκτωρ είχε άνοδο 34,72% το 2022 καθώς τον περασμένο Μάιο… κόπηκε ο… Γόρδιος δεσμός που κρατούσε εγκλωβισμένο το management, καθώς βρέθηκε λύση στο μετοχικό μπραντεφέρ που είχε εξελιχτεί την τελευταία διετία, με την πώληση των ποσοστών της ομάδας των εφοπλιστών στη Motor Oil. Η αγορά επικρότησε τη λύση, ενώ και η ομάδα των εφοπλιστών αποχώρησε με πολύ σημαντικά κέρδη.
Η Mytilineos
Η Mytilineos έκλεισε με άνοδο 34,17% το 2022, υπερβαίνοντας μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του έτους και τα 20 ευρώ (20,30 ευρώ με άνοδο +2,53%) που είναι νέα ιστορικά υψηλά, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται πλέον στα 2,9 δισ. ευρώ! Ο όμιλος το 2022 ολοκλήρωσε την καλύτερη χρήση της ιστορίας του, ενώ έχει βάλει πλώρη και τις βάσεις για αλλαγή επιπέδου μέσα στα επόμενα δύο – τρία χρόνια, ίσως με εισαγωγή σε μεγάλη αγορά του εξωτερικού, εν προκειμένω στον FTSE 100 του Λονδίνου.
Η μετοχή της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) έκλεισε με άνοδο 22,03% το έτος που έφυγε, ενώ επίσης οδεύει για χρήση – ιστορικών ρεκόρ, ενώ το 2022 ήταν κομβικό, καθώς ολοκλήρωσε το μετασχηματισμό σε έναν ενεργειακό όμιλο ευρύτερων προδιαγραφών, αυξάνοντας το «πράσινο» μείγμα του, ενώ εγκαινίασε και το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης, στην Κοζάνη.
H Τέρνα
Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με άνοδο 14,62% το έτος ωθούμενη από το μπαράζ ανάληψης νέων έργων, το τεράστιο ανεκτέλεστο, αλλά κυρίως από την προσδοκία ολοκλήρωσης του deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή, που θα αλλάξει τα δεδομένα για όλο τον όμιλο καθώς θα δώσει καταλυτική ανάσα στο δανεισμό.
Πλην των ανωτέρων, δύσκολη ήταν η χρονιά για μια σειρά άλλες μετοχές του κλάδου της ενέργειας και των υποδομών, που δεν ακολούθησαν, για διάφορους λόγους, την… ευδαιμονία των ανωτέρω μετοχών. Η ΔΕΗ έβγαλε το έτος με σημαντικές απώλειες 30,27%, το ΑΔΜΗΕ οδηγήθηκε σε πτώση 29,61%, η Intrakat -19,20%, η AVAX -25,90%, η Cenergy Holdings -2,60% κ.ο.κ.
Καλή εικόνα είχαν αρκετές ενεργειακές μετοχές και το μήνα Δεκέμβριο, με πρώτη την Intrakat που επιδόθηκε σε ράλι μερικής αποκατάστασης +21,70% με φόντο τη νέα αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ που υλοποιεί. Η Motor Oil είχε την καλύτερη συμπεριφορά στον FTSE 25 με άνοδο 13,40%, η Helleniq Energy ενισχύθηκε κατά 7,40% και η Τέρνα Ενεργειακή +4,50%.