Την ακραία υποτιμητική στρέβλωση που ενυπάρχει σε μόνιμη βάση στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ και στην αντιμετώπιση που έχει από την αγορά ήρθε να επισημάνει η Eurobank Equities, δημοσιεύοντας ανάλυση στην οποία προτείνει τιμή – στόχο τα 2,90 ευρώ, συστήνοντας αγορά. Η κορυφαία ΑΧΕ, η οποία καταπιάνεται σπάνια με μετοχή που δεν ανήκει στον FTSE 25, τονίζει παράλληλα πως η μετοχή είναι υποτιμημένη και όχι τόσο «αγαπητή» όσο της αξίζει!
Με αφορμή αυτή την ανάλυση ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ ξέσπασε ανοδικά χθες, κάνοντας και εξαιρετικά μεγάλες συναλλαγές, από τις 6-7 κορυφαίες που έχει κάνει στα πεντέμισι χρόνια που διαπραγματεύεται «κομμένος» από τη ΔΕΗ, καθώς διακίνησε τζίρο 4 εκατ. ευρώ με όγκο 2,13 εκατ. ευρώ. Η μετοχή έκλεισε στα 1,8740 ευρώ με άνοδο 5,16%, ενώ έφτασε έως το +9,09%. Η Eurobank Equities ασφαλώς και εντοπίζει discount, όμως επισημαίνει πως ο τίτλος μπορεί να προσφέρει και σημαντική απόδοση στους μετόχους τα επόμενα χρόνια μέσω των μερισμάτων.
Θυμίζουμε πως το EnergyMag.gr σε κείμενό του στις 17 Νοεμβρίου 2022 με τίτλο «Μάχη» ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ – Πως η ΔΕΗ «νικάει» με απόδοση 67% από την απόσχιση είχε επισημάνει την πτωτική στρέβλωση της μετοχής, σημειώνοντας ότι «αξίζει καλύτερης εικόνας».
Αξίζει να σημειωθεί πως από την ημέρα που αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ, ήτοι από τις 19 Ιουνίου 2017, το ΑΔΜΗΕ υποχωρεί σε ποσοστό 20,26%, ενώ η ΔΕΗ ενισχύεται άνω του 216%. Το ίδιο διάστημα, ο Γ.Δ. κερδίζει 23,30%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +12,55%, ενώ ο Mid Cap ενισχύεται κατά 43,66%. Άλλα ενεργειακά «χαρτιά» έχουν εξαιρετικό ράλι, με την Τέρνα Ενεργειακή στο +524%, τη ΓΕΚ Τέρνα στο +204%, Μυτιληναίος +180,6%, Ελλάκτωρ +49%, Cenergy Holdings +261,5%, Motor Oil +24% κ.λπ.
Για κάποιους λόγους λοιπόν το ΑΔΜΗΕ δεν θεωρείται… σέξι μετοχή στο ταμπλό του Χ.Α., χάνοντας μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο και τη θέση του στον Large Cap και υποβιβάστηκε στον Mid Cap, ενώ στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση προβιβάστηκε η Autohellas.
Απογοητευτική εικόνα σε μόνιμη βάση
Γενικώς η μετοχή του ΑΔΜΗΕ έχει απογοητευτική παρουσία στο Χ.Α. σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια των πεντέμισι χρόνων που διαπραγματεύεται αυτόνομα, υστερώντας τόσο έναντι της μητρικής ΔΕΗ, όσο και έναντι του Γενικού Δείκτη αλλά και των περισσοτέρων μετοχών του κλάδου. Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία κοσμογονίας για τον κλάδο της ενέργειας, όπου και οι μετοχές τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην αιχμή της επικαιρότητας, έχοντας δώσει και τις καλύτερες αποδόσεις στους μετόχους τους.
Θυμίζουμε πως το 2022 ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ υποχώρησε κατά 29,8% ακολουθώντας – αδικαιολόγητα – τη ΔΕΗ που υποχώρησε σε ποσοστό 30,3%!
Η απόσχιση από τη ΔΕΗ και η πορεία έκτοτε
Μετά την απόσχιση του δικτύου μεταφοράς μεταφοράς ηλεκτρισμού της χώρας, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ με την πώληση του 24% στην κινεζική State Grid, έναντι 320 εκατ. ευρώ και την πώληση επιπλέον 25% σε κρατική εταιρεία, η μετοχή της ΔΕΗ «έσπασε» στα δύο. Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, οι δύο «κομμένες» μετοχές, ανέβηκαν εκ νέου στο ταμπλό του Χ.Α. μετά την απόσχιση και την αναστολή διαπραγμάτευσης της ΔΕΗ για ολίγες ημέρες.
Η τιμή εισαγωγής του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών είχε οριστεί στα 2,12 ευρώ, ενώ για τη μετοχή της ΔΕΗ δεν υπήρξε διοικητική παρέμβαση, οπότε η αγορά «έκοψε» την αξία του ΑΔΜΗΕ από μόνη της στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης αμφότερων.
Η ΔΕΗ λοιπόν επέστρεψε στο ταμπλό με τιμή εκκίνησης τα 3,83 ευρώ, που ήταν η τιμή της 14ης Ιουνίου όταν και ανεστάλη η διαπραγμάτευση, οπότε η αγορά έκανε το… αναλογούντα haircut, οδηγώντας τον τίτλο σε πτώση έως και 54,31%, ενώ στο τέλος έκλεισε στα 2,26 ευρώ με απώλειες 40,99% καθώς ήταν ελεύθερη η διακύμανση την πρώτη ημέρα.
Αντιθέτως, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ βρήκε εξαιρετική ανταπόκριση από την αγορά, καθώς εισήλθε στην τιμή των 2,12 ευρώ, έφτασε να ενισχύεται έως και 13,68% στα 2,39 ευρώ, ενώ τελικά έκλεισε στα 2,35 ευρώ με άνοδο 10,85%.
Τώρα, μετά από πεντέμισι και πλέον χρόνια, ο ΑΔΜΗΕ έχει κεφαλαιοποίηση 434,7 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΗ (που βεβαίως έκανε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ πέρυσι) έχει αποτίμηση 2,73 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά τα χρόνια η διακύμανση της μετοχής του ΑΔΜΗΕ είναι εξαιρετικά «φτωχή» όπως και αντίστοιχη είναι και η απόδοσή της προς τους μετόχους. Στις 16 Ιανουαρίου 2019 η μετοχή έπεσε στο ιστορικό της χαμηλό των 1,47 ευρώ (όχι μακριά από το πρόσφατο χαμηλό των 1,58 ευρώ που έπεσε στις 12 Οκτωβρίου 2022). Στις 8 Απριλίου 2021 η μετοχή του ΑΔΜΗΕ βρέθηκε στα 2,8450 ευρώ που έως τώρα αποτελεί το ιστορικό υψηλό του ομίλου.
Aξίζει καλύτερης εικόνας
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η πορεία της μετοχής «αδικεί» κατάφωρα το εκτόπισμα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που έχει τον πλέον καταλυτικό και κομβικό ρόλο για τον ενεργειακό κλάδο στη χώρα μας, τη διανομή του ρεύματος σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Διαθέτει ενεργητικό 3,32 δισ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 758,7 εκατ. ευρώ, ταμιακά διαθέσιμα 20,8 εκατ. ευρώ, μηδενικό δανεισμό, ενώ έχει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ!
Τι επισημαίνει η Eurobank Equities
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank Equities, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ελληνική ενεργειακή μετάβαση. Η ελληνική ρυθμιστική αρχή ΡΑΕ έχει εγκρίνει ένα δεκαετές επενδυτικό σχέδιο ύψους 5 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν σε 413 εκατ. ευρώ έως το 2025, από 300 εκατ. ευρώ περίπου το 2022, κυρίως λόγω της εισαγωγής του ειδικού RAB με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης το 2024.
Η επακόλουθη αύξηση του RAB το 2024 μαζί με την προσαύξηση του WACC κατά 1% θα αυξήσει τα επιτρεπόμενα έσοδα κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής. Ως εκ τούτου, αναμένεται σημαντική αύξηση της κερδοφορίας μέχρι το 2024, με τα EBITDA να φτάνουν τα 290 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ (51%-57% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2021).
Με βάση τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η Eurobank Equities, η μερισματική απόδοση του AΔΜΗΕ θα μπορούσε να φθάσει τα 0,14 ευρώ έως το 2025 (απόδοση περίπου 8%), με τις ανώτερες προοπτικές ανάπτυξης να καθιστούν τις υψηλές αποδόσεις βιώσιμες.