«Ένεση» ρευστότητας άνω των 100 εκατ. ευρώ θα λάβουν έως το τέλος Απριλίου οι επιλέξιμες για αντιστάθμιση κόστους εκπομπών ρύπων ενεργοβόρες ελληνικές επιχειρήσεις -μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ό όμιλος Βιοχάλκο, η Αλουμίνιον της Ελλάδος της MYTILINEOS, οι δυο μεγάλοι διυλιστηριακοί όμιλοι Motor Oil και Helleniq Energy, η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ κ.α. στη βάση της χθεσινής απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η DG COMP (που ελέγχει τα σχήματα κρατικών ενισχύσεων) ενέκρινε το νέο ελληνικό καθεστώς μερικής αποζημίωσης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων για την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα του κόστους των έμμεσων εκπομπών στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής της ΕΕ .
Από το 2020
Το συνολικό ποσό είναι ύψους 1,36 δις ευρώ για την περίοδο 2021-2030 και θα καλύψει μέρος της αύξησης των τιμών της ενέργειας λόγω του αντίκτυπου των τιμών του άνθρακα στο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής (κόστος έμμεσων εκπομπών) που θα προκύψει κατά την εξεταζόμενη περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο σχήμα έληξε στα τέλη του 2020. Οι επιλέξιμες εταιρείες στις οποίες θα γίνει μερική επιστροφή των έμμεσων δαπανών εκπομπών που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2021-2022 είναι οι βιομηχανίες των κλάδων παραγωγής αλουμινίου, χαλκού, σιδήρου, σιδηροκραμάτων, χαρτιού, διύλισης πετρελαίου, υποτομείς πλαστικού. Δεν συμπεριλήφθηκαν οι κλάδοι λιπασμάτων και κλωστοϋφαντουργίας, στη βάση των νέων κατευθυντήρων γραμμών της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις για την ενέργεια, το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος (CEEAG).
Ετοιμάζεται η υπουργική απόφαση
Οι ελληνικές επιχειρήσεις «έχουν λαμβάνειν» αυτή τη στιγμή τα ποσά που αντιστοιχούν για το 2021 και το 2022 (αρχής γενομένης από την αποζημίωση για το 2021). Κύκλοι της βιομηχανίας εκτιμούν ότι το συνολικό κονδύλι για τη διετία είναι της τάξης των 160 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, «λαμβανομένου υπόψη του χρόνου που απαιτήθηκε για την κατάρτιση του μέτρου και των εξαιρετικών περιστάσεων που σχετίζονται με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η προθεσμία για την καταβολή των ενισχύσεων για το έτος 2021 είναι η 30ή Απριλίου 2023».
Προαπαιτούμενο για την καταβολή της ενίσχυσης είναι η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που σύμφωνα με πληροφορίες του energymag έχει ήδη τύχει επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και αναμένεται να εκδοθεί σύντομα και στη συνέχεια το «άνοιγμα» της ειδικής πλατφόρμας από τον ΔΑΠΕΕΠ. Οι προθεσμία της 30ης Απριλίου είναι σχετικά στενή και αυτό σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να «τρέξουν» οι διαδικασίες έως τότε.
Ο σχεδιασμός για τα νέα μέτρα στήριξης έναντι του ενεργειακού κόστους
«Καλοδεχούμενη αν και άργησε» ήταν η αντίδραση κύκλων της βιομηχανίας στο «πράσινο φως» της DG COMP, με τις ίδιες πηγές να προσθέτουν ότι οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είχαν κοινοποιήσει νωρίτερα τα δικά τους καθεστώτα, με αποτέλεσμα να εγκριθούν νωρίτερα και να έχει ξεκινήσει η καταβολή των ενισχύσεων της περιόδου 2021-2022.
Οι επιλέξιμες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν βεβαίως λάβει υπόψη τους τα ποσά που δικαιούνται στα οικονομικά τους αποτελέσματα και έχουν προβεί στις σχετικές προβλέψεις.
Σε κάθε περίπτωση, το «ζεστό χρήμα» για το 2021 θα «πέσει» σε μια κομβική στιγμή καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ζυμώσεις για τα πρόσθετα μέτρα στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών έναντι του ενεργειακού κόστους, μετά και το SOS που εξέπεμψαν οι 9 βιομηχανικοί σύνδεσμοι με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό μέσα στον Ιανουάριο.
Διαπραγματεύσεις με ΔΕΗ
Όπως είναι γνωστό, ορισμένοι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων (PPA) που θα αντικαταστήσουν τις συμβάσεις σταθερών με σταθερό τιμολόγιο που έληξαν στο τέλος του 2022.
Ωστόσο, για να «κλείσουν» αυτά τα PPA απαιτείται νομοθετική ρύθμιση ώστε να αρθεί το πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή για την ενέργεια που θα αφορά τις εν λόγω συμβάσεις. Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Για τις υπόλοιπες βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης με κυμαινόμενα τιμολόγια που συνδέονται με τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, οι πληροφορίες λένε ότι «κυοφορείται» πρόσθετη επιδότηση που δεν θα υπερβαίνει τα 60 ευρώ/MWh, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο και για το υπόλοιπο του 2023, με το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει το σχήμα που θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην DG COMP, στο πλαίσιο του Έκτακτου και Προσωρινού Πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις (TCF) και τα περιθώρια ελιγμών του να έχουν αυξηθεί χάρη στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου που αυξάνει τον δημοσιονομικό «χώρο» για πρόσθετες παρεμβάσεις.