«Επί θύραις» βρίσκεται το ξένο fund που θα αποκτήσει το ρόλο του στρατηγικού εταίρου στην Enel Green Power Hellas, βοηθώντας την εν Ελλάδι θυγατρική του ιταλικού ομίλου Enel να επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος και την ωρίμανση της «δεξαμενής» έργων 1,5 GW που διαθέτει, έχοντας ήδη χαρτοφυλάκιο έργων εν λειτουργία εγκατεστημένης ισχύος 487 MW, όπου ξεχωρίζει το μεγάλο αιολικό πάρκο της εταιρείας στη Νότια Εύβοια.
Πέντε ξένα funds στους υποψηφίους
«Δεν σχολιάζουμε φήμες τις αγοράς», αναφέρουν τα αρμόδια στελέχη της Enel σε Ελλάδα και Ιταλία. Οι πληροφορίες από την αγορά όμως αναφέρουν από τις 20 συνολικά εταιρείες που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον όταν ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος έστειλε «σήμα» αναζήτησης εταίρου για την Enel Green Power Hellas στο πλαίσιο της επαναχάραξης της στρατηγικής του για τα assets του εξωτερικού, στη short list –και στη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών- βρίσκονται πέντε ξένα funds, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο αυστραλιανός όμιλος Macquarie με τοποθετήσεις στον κλάδο υποδομών διεθνώς και ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα (έχει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δραστηριοποιείται αυτόνομα στις ΑΠΕ μέσω της Cero Generation και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την παραχώρηση της Αττικής Οδού και την εξαγορά του 20% της «Αριάδνη Interconnection”, της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής), το fund CVC Capital (που επίσης έχει πολυεπίπεδη παρουσία στην Ελλάδα) και το αμερικανικό KKR. Πρόσφατα δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου ανέφεραν μεταξύ των «μνηστήρων» και τη γαλλική Ardian, καθώς και την Antin Infrastructure Company.
Οι αλλαγές στο μετοχικό σχήμα της Enel Green Power Hellas προαναγγέλθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enel Francesco Starace τον περασμένο Νοέμβριο κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού πλάνου του ομίλου για την διετία 2023-2025. Ελλάδα και η Αυστραλία είναι οι δυο χώρες που εντάσσονται στο λεγόμενο «Stewardship Model» που σημαίνει ότι η εταιρεία θα βρίσκεται μεν σε θέση οδηγού, αναζητώντας όμως εταίρο για να συμπράξει.
Αντίθετα, για άλλες χώρες η στρατηγική της Enel προβλέπει αποχώρηση με πώληση των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Αργεντινή, το Περού αλλά και η Ρουμανία, όπου η Enel βρίσκεται όπως είναι γνωστό σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για την πώληση των assets της Enel Romania που θα ολοκληρωθούν εντός του μήνα, με επικρατέστερο σενάριο την κατάθεση προσφοράς από την ΔΕΗ. Στόχος όλων αυτών των κινήσεων της Enel είναι η μείωση του καθαρού της χρέους κατά 21 δις. ευρώ έως το 2024.
Εως ότου ολοκληρωθούν οι διεργασίες για τον στρατηγικό εταίρο στην Ελλάδα και «πέσουν οι υπογραφές» με το fund που θα πλειοδοτήσει, η Enel Green Power Hellas προχωρά κανονικά την ωρίμανση των έργων της και ολοκληρώνει το καλοκαίρι την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 70 MW στην περιοχή της Κοζάνης.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τον περασμένο Νοέμβριο, σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Enel Green Power Hellas αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 151 εκατ. ευρώ, με ακύρωση 15.100.000 μετοχών ονομαστικής αξίας 10 ευρώ έκαστη και επιστροφή του παραπάνω ποσού στη μέτοχό της. Η ίδια γενική συνέλευση αποφάσισε πριν τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου την αύξησή του κατά 32 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση υπέρ το άρτιο ποσών και έκδοση 3.200.000 νέων κοινών μετοχών.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε το 2021 σε 71,45 εκατ. ευρώ και το μικτό κέρδος σε 43,3 εκατ. ευρώ.