Μενού Ροή
Πως η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ θα… δείξει τον νικητή των εκλογών

Ανέκαθεν η ΔΕΗ θεωρούνταν το πιο… κυβερνητικό «χαρτί» της αγοράς, ενώ για δεκαετίες έχει ταυτιστεί ως Επιχείρηση άρρηκτα συνδεδεμένη με το κράτος. Αυτό ισχύει, έστω και σε λιγότερο βαθμό και σήμερα, μολονότι πλέον το μερίδιο του κράτους, μετά την αύξηση κεφαλαίου έχει περιοριστεί. Το κράτος διατηρεί μεν ισχυρή παρουσία, ελέγχοντας μέσω του Υπερταμείου το 34,12%, όμως σαφώς μικρότερη από το παρελθόν.

Όμως, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ευθαρσώς ότι η επανακρατικοποίηση της Επιχείρησης θα είναι ο κεντρικός ενεργειακός άξονας της κυβέρνησής του αν εκλεγεί, καταλαβαίνουμε ότι η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ συνδέεται ασφαλώς άρρηκτα με τις πολιτικές εξελίξεις, και δη τις δημοσκοπήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη ομιλία του στην Καλαμάτα, η κυβέρνησή του θα κάνει πράξη άμεσα και δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, καταρχάς «με την κρατικοποίηση της ΔΕΗ και την απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας».

 

Κοινωνική πολιτική στην… πλάτη της ΔΕΗ

Θυμίζουμε πως στην «πλάτη» της ΔΕΗ, έχουν γίνει τεράστια… εγκλήματα τα τελευταία 40-50 χρόνια. Ανέκαθεν το κράτος (και κάθε κυβέρνηση) έκανε κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ, ενώ τη χρησιμοποιούσε ως μέσο πολιτικών εξυπηρετήσεων με «τυφλούς» διορισμούς, «παρκάρισμα» στη διοίκησή της ανθρώπων που αποτύγχαναν να εκλεγούν βουλευτές, ή ήταν κομματικά στελέχη. Ασχέτως αν ήξεραν τη δουλειά, ασχέτως αν ήταν δικηγόροι ή γιατροί!

Συνδικαλιστές σκύλευσαν επί δεκαετίας πάνω στη ΔΕΗ, με τρόπο που ίσως δεν συναντάται αντίστοιχος σε χώρα του δυτικού κόσμου, ενώ χιλιάδες Έλληνες διορίστηκαν με κομματικά κριτήρια ως... διοικητικό προσωπικό! Η… ταμπέλα διοικητικό προσωπικό, δέσμευε τη διοίκηση, που δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτούς τους υπαλλήλους εκεί που είχε ανάγκη, στους λιγνίτες, στις εκσκαφές, δηλαδή στο δύσκολο μέτωπο του «πολέμου».

Επίσης, η ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκε ως εισπρακτικός μηχανισμός (βλέπε ΕΕΤΗΔΕ), ενώ εδώ και δεκαετίες έχει «φορτωθεί» να χρεώνει και την πληρωμή της ΕΡΤ αλλά και τα δημοτικά τέλη! Αν δεν υπήρχαν αυτές οι τρίτες χρεώσεις, το μηνιαίο «κόμιστρο» για τα νοικοκυριά θα ήταν κατά 50% ελαφρύτερο, άρα πιο βατό στην πληρωμή.

Παράλληλα, οι κακοπληρωτές, ακόμη και οι συστημικοί, για χρόνια τύγχαναν ιδιαίτερα ευνοϊκών ρυθμίσεων, αντιθέτως με τους ανταγωνιστές, τους ιδιώτες παρόχους, οι οποίοι… νομιμοποιούνται να κόβουν το ρεύμα στη δεύτερη ανεξόφλητη τιμολόγηση!

Ποιος δε θυμάται ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε υπουργός ενέργειας Π. Σκουρλέτης είχε άτυπα παγώσει τις αποκοπές ρεύματος για οφειλές έως 1000 ευρώ; Βεβαίως υπήρχε η οικονομική κρίση και το ρεύμα είναι ένα αγαθό καθώς χωρίς αυτό δεν μπορεί να σταθεί ένα σπίτι και μια οικογένεια, όμως αυτή η πρακτική εκτίναξε τις ανεξόφλητες οφειλές των πελατών της ΔΕΗ στα 3 δισ. ευρώ, φέρνοντας την Επιχείρηση στο κατώφλι του αδιεξόδου και της χρεοκοπίας.

 

Τι έδειξε το 2019

Τώρα, ο κ. Τσίπρας προαναγγέλλει επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Εύλογα, η πορεία της μετοχής, θα δείξει και θα «μαρτυρήσει» προς τα που στρέφεται η κάλπη. Ίσως δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ είναι από μόνη της μια… δημοσκόπηση για το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών.

Θυμίζουμε πως το 2019, χρονιά που εκλέχθηκε η Ν.Δ., η μετοχή έκανε πάρτι με ιλιγγιώδη κέρδη. Αρχικά, υπό το φόβο της χρεοκοπίας είχε πέσει τον Απρίλιο του 2019 στα 1,26 ευρώ, ενώ ολοκλήρωσε εκείνο το έτος στα 4,13 ευρώ, με ράλι +228% από το χαμηλό του Απριλίου.

Στην τωρινή συγκυρία, η μετοχή ΔΕΗ αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα των Τεμπών τις πρώτες συνεδριάσεις πιέστηκε σημαντικά, αντανακλώντας την άσχημη εικόνα της κοινωνίας για την κυβέρνηση, αλλά και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Μέσα σε ένα τριήμερο μετά τα Τέμπη, η μετοχή έχασε 10,36% της αξίας της, πέφτοντας στα 7,53 ευρώ, ενώ και τις επόμενες ημέρες πιέστηκε, «διαβάζοντας» την αρνητική εικόνα των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση.

Έκτοτε όμως, έχει βελτιώσει την εικόνα της, επίσης αντανακλώντας το νέο άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Τι είχε δείξει τον Ιούνιο του 2012

Τη μεγάλη εξάρτησή της από τις πολιτικές εξελίξεις είχε δείξει η μετοχή της ΔΕΗ και τον Ιούνιο του 2012, όταν ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις είχε βυθιστεί στο ιστορικό χαμηλό των 1,13 ευρώ (χαμηλό 5ης Ιουνίου 2012), όταν η χώρα φλέρταρε με το Grexit. Όμως, στις επόμενες συνεδριάσεις και έως τις 17 Ιουνίου που έγιναν οι εκλογές, ο τίτλος έκανε ράλι άνω του +80%, φτάνοντας στις 19 Ιουνίου 2012 στα 2,13 ευρώ, που σημαίνει ότι κέρδισε ένα ευρώ από τα ιστορικά χαμηλά μέσα σε μόλις δέκα συνεδριάσεις.

Η αιτία του ράλι ήταν οι κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι τα ποσοστά Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ κ.λπ. αρκούσαν για να δημιουργηθεί κυβέρνηση, όπως και έγινε με τη συνεργασία Σαμαρά – Βενιζέλου, οπότε η χώρα δεν πάει σε ακυβερνησία. Ήταν τότε που η Ελλάδα κινδύνεψε με άμεση φυγή από το ευρώ.

Η τωρινή συγκυρία

Από την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ λοιπόν τις επόμενες εβδομάδες, θα φανούν πολλά. Ήδη ο τίτλος το τελευταίο 7ήμερο από 28/3 ενισχύεται σε ποσοστό 9,10%, ενώ από την αρχή του έτους είναι στο +24,33%. Στην τελευταία συνεδρίαση, αυτή της περασμένης Πέμπτης, η μετοχή της ΔΕΗ ήταν κυρίαρχη στον FTSE 25 με άνοδο 2,52% και κλείσιμο στα 8,15 ευρώ. Πλέον, απέχει 0,54 ευρώ από τα υψηλά 52 εβδομάδων και τα 8,69 ευρώ που βρέθηκε πριν από ένα χρόνο, στις 14 Απριλίου 2022.

Η κίνηση της μετοχής την Πέμπτη, αποδίδεται στις (νέες) δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων διευρύνεται εκ νέου, φτάνοντας τις πέντε μονάδες, έναντι τριών τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα. Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι λοιπόν μια διαρκής... δημοσκόπηση. Αν συγκλίνει προς τα 8,50 και τα 9 ευρώ, τότε θα «βλέπει» συνέχιση της τωρινής πορείας. Αν αρχίσουν οι πιέσεις, θα σημάνει αλλαγή σκηνικού…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας