Μενού Ροή
Έλαστρον: Το ενεργειακό κόστος, ο πόλεμος, η ανθεκτικότητα και το ισχυρό ταμείο

Πιστοποιώντας ότι πρόκειται για μια από τις πλέον νοικοκυρεμένες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου και μολονότι δραστηριοποιείται στο μεταλλουργικό κλάδο που έχει τεράστια εξάρτηση από την ενέργεια η οποία το 2022 έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εντούτοις η Έλαστρον συνεχίζει να παρουσιάζει έναν υγιέστατο ισολογισμό.

Πάντως, η έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά το 1ο εξάμηνο του 2022, οδήγησε μεταξύ άλλων σε σημαντική αύξηση του κόστους ενέργειας και κατ’ επέκταση του κόστους παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων, γεγονός που συνέβαλε στην περαιτέρω άνοδο των τιμών. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε, όμως τα κέρδη μειώθηκαν.

Από τα 104 εκατ. ευρώ που ήταν ο κύκλος εργασιών το 2020, έφτασε στα 163,3 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ πέρυσι ο τζίρος ανήλθε στα 181 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 11% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 19,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του 2021 που ήταν στα 22,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε 14,2 εκατ. έναντι 18,7 εκατ. το 2021. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 25 εκατ. ευρώ έναντι 23,1 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το 2020 ήταν στα 31,7 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε 14,2 εκ. έναντι 18,7 εκ. πέρυσι.

 

Ο όμιλος διατηρεί ισχυρή ρευστότητα ύψους 39,5 εκατ. ευρώ έναντι 26,6 εκατ. ευρώ το 2021, τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 87,3 εκατ. ευρώ από 80,8 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται στα 0,2020 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 7,8%. Από τις ελάχιστες του κλάδου που δίνει μέρισμα και μεταξύ των καλύτερων του Χ.Α. σε κεφαλαιακή επιστροφή.

Ο όμιλος αποτιμάται μόλις στα 47,86 εκατ. ευρώ, ήτοι κάτι λιγότερο από σχεδόν στο ¼ του κύκλου εργασιών του! Συσχετισμός που ελάχιστες εισηγμένες έχουν, αν υπάρχουν μάλιστα αντίστοιχες περιπτώσεις.

Το 2022 είχε και για την Έλαστρον, όπως για τις περισσότερες μεταλλουργικές δύο πρόσωπα: Στο πρώτο εξάμηνο και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αυξήθηκαν οι τιμές πρώτων υλών και ενέργειας, βοηθώντας τα περιθώρια με αποτέλεσμα οι εταιρείες να καταγράψουν σημαντικά κέρδη.

Το καλό είναι πως η εισηγμένη, λόγω καλών υποδομών σε φωτοβολταϊκά, δεν επηρεάστηκε σημαντικά από το ενεργειακό κόστος. Όμως στο δεύτερο εξάμηνο μειώθηκε λόγω των υψηλών τιμών η ζήτηση, υποχώρησαν οι τιμές και άρα και τα περιθώρια, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα.

 

Η εικόνα του χαλυβουργικού τομέα

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν τα αποτελέσματα του χαλυβουργικού τομέα του ομίλου το 2022, παρά την σημαντική άνοδο του κύκλου εργασιών και την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας για 2ο συνεχόμενο έτος. Ειδικότερα, η έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά το 1ο εξάμηνο της χρήσης, οδήγησε μεταξύ άλλων σε σημαντική αύξηση του κόστους ενέργειας και κατ’ επέκταση του κόστους παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων, γεγονός που συνέβαλε στην περαιτέρω άνοδο των τιμών πώλησης.

 

Στο πλαίσιο αυτό ο κύκλος εργασιών και τα αποτελέσματα του ομίλου σημείωσαν βελτίωση έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021. Η συνεχιζόμενη ωστόσο αύξηση του κόστους σε κομβικούς κλάδους απορρόφησης χαλυβουργικών προϊόντων όπως αυτοί των κατασκευών και της βιομηχανικής παραγωγής επιβράδυναν την ζήτηση και κατανάλωση χαλυβουργικών ειδών με αποτέλεσμα την σταδιακή υποχώρηση των τιμών των Ά υλών, την μείωση των τιμών πώλησης και την πτώση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας έναντι του 1ου εξαμήνου του 2022.

Κύρια συμπεράσματα από τις επιδόσεις του 2022

  • Διατήρηση του επιπέδου δραστηριότητας εν μέσω αυξημένου κόστους εμπορευμάτων και Ά υλών που ακολούθησε την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
  • Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11% ή 17,7 εκατ. ως αποτέλεσμα της αυξημένης μέσης τιμής πώλησης και μίγματος πωλήσεων.
  • Διόρθωση των τιμών των Ά υλών από το 2ο τρίμηνο του 2022 με επακόλουθο την μείωση των τιμών πώλησης και των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας.
  • Σημαντική αύξηση του μεταφορικού κόστους ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους ενέργειας.
  • Συγκράτηση της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα των επενδύσεων σε Φ/Β σταθμούς παραγωγής Η/Ε με την μορφή του ενεργειακού συμψηφισμού.
  • Πώληση μη λειτουργικού βιομηχανικού ακινήτου και Φ/Β σταθμού επί στέγης έναντι τιμήματος 6,9 εκ. €, σημαντικά υψηλότερου της λογιστικής τους αξίας.
  • Αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους ως αποτέλεσμα της αύξησης του επιτοκίου αναφοράς Euribor από την ΕΚΤ κατά το 3ο τρίμηνο του έτους και των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης που δημιούργησε η άνοδος των τιμών των Ά υλών και του λειτουργικού κόστους.

 

Ενίσχυση ιδίων κεφαλαίων και ταμείου

Εν μέσω της ευρύτερης αστάθειας του οικονομικού περιβάλλοντος, που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις, η Έλαστρον πέτυχε σημαντική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τα οποία κατά την περίοδο 2020- 2022 αυξήθηκαν κατά 32% ή 21,1 εκατ. και διαμορφώθηκαν στα 87,3 εκατ. έναντι 66,2 εκατ. Σημειώνεται επίσης ότι τα διαθέσιμα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 48% και ανήλθαν σε 39,5 εκατ. έναντι 26,6 εκατ. το 2021.

Κατά την διάρκεια του 2022 συνεχίστηκε το επενδυτικό πλάνο με την ολοκλήρωση της κατασκευής νέων ιδιόκτητων αποθηκευτικών και βιομηχανικών χώρων για την στέγαση υφιστάμενων και νέων γραμμών παραγωγής που εμπλουτίζουν την γκάμα των προσφερόμενων χαλυβουργικών ειδών και αυξάνουν την παραγωγική δυναμικότητα μέσω βελτίωσης του χρόνου παραγωγής και διανομής.

Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η πώληση μη λειτουργικού βιομηχανικού ακινήτου στον Σκαραμαγκά Αττικής, καθώς και Φ/Β σταθμού επί στέγης του εν λόγω ακινήτου, έναντι ποσού 6,9 εκατ. ευρώ το οποίο βελτιώνει την ρευστότητα του ομίλου, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί στην χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων.

 

Επενδύσεις 22,3 εκατ. ευρώ την πενταετία 2018 – 2022

Στην πενταετία 2018-2022 υλοποιήθηκαν επενδύσεις σε αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους, καθώς και σε μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής, συνολικού ύψους 22,3 εκατ. ευρώ. Έγιναν έργα εκσυγχρονισμού  που διαφοροποιούν τον όμιλο σε μια συγκυρία που διατηρήθηκαν οι προοπτικές του κλάδου, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα τόσο κατά την διάρκεια της πανδημίας όσο και υπό τις τρέχουσες συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας.

 

Εκτιμήσεις για το 2023

Η σημαντική πτώση των τιμών των Ά υλών από το 2ο τρίμηνο του 2022 συνεχίστηκε έως και το τέλος του προηγούμενου έτους με την αγορά να ισορροπεί και να ανακάμπτει από τις αρχές του 2023 και τις τιμές των Ά υλών να παρουσιάζουν ανοδική τάση.

Η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων του ομίλου στο 1ο τρίμηνο του 2023 σημειώνει άνοδο οδηγούμενη τόσο από την εγχώρια όσο και από τις αγορές του εξωτερικού με το ποσοστό των εξαγωγών να ανέρχεται σε 35% περίπου του κύκλου εργασιών, συμβάλλοντας στην βελτίωση του χρηματοοικονομικού κυκλώματος.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας