Μενού Ροή
Ποια είναι η Masdar που θα συνεργαστεί με τον όμιλο Κοπελούζου, ποια η παρουσία της στην Ελλάδα

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Το ένα σκέλος του GREGY, δηλαδή του καλωδίου Ελλάδας - Αιγύπτου αφορά την προσπάθεια να ενταχθεί στην λίστα των έργων PCI/PMI και άρα να επιχορηγηθεί με ευρωπαϊκά κεφάλαια. Το πολύ σε ένα μήνα από σήμερα θα ξέρουμε.

Το δεύτερο, αφορά την ανάπτυξη στην αιγυπτιακή επικράτεια της πράσινης ενέργειας, ισχύος 3,5 GW που θα εξάγει το καλώδιο προς την Ευρώπη. Τμήμα της ενέργειας που θα παράγουν φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 9,5 GW και εκτιμώμενης αξίας κοντά στα 8 δισ., τα οποία θα κατασκευάσει ο όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο από κοινού με επενδυτές.

Η χθεσινή είδηση ότι ο όμιλος Κοπελούζου θα συνεργαστεί με την αραβική Infinity Power για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Αίγυπτο, αφορά ακριβώς το πρώτο βήμα αυτού του δεύτερου σκέλους. Το ενδιαφέρον δεν εντοπίζεται τόσο στις τεχνικές λεπτομέρειες, που ούτως ή άλλως βρίσκονται υπό διαμόρφωση, αφού πρόκειται για ένα απλό μνημόνιο, αλλά στους μετόχους της αιγυπτιο- εμιρατιανής κοινοπραξίας, κάποιος εκ των οποίων είναι γνωστός από παλιά στην ελληνική αγορά.

Ο λόγος για τη Masdar από το Αμπού Ντάμπι (Abu Dhabi Future Energy Company), θυγατρική της Mubadala Investment Company. Ενός κρατικού ταμείου της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εταιρεία μαζί με την Egypt's Infinity συνθέτουν την Infinity Power. Tην πρώτη από μια σειρά πολλών συνεργασιών, τις οποίες πρόκειται να συνάψει ο ελληνικός όμιλος με ξένους παίκτες του χώρου των ΑΠΕ για την ανάπτυξη του φαραωνικού έργου, των 9,5 GW στην αιγυπτιακή ενδοχώρα.

Ούτως ή άλλως, ένα τέτοιο έργο, από τα μεγαλύτερα projects πράσινης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν επρόκειτο να αναπτυχθεί μόνο από μια κοινοπραξία, παρά από πολλές, με τον όμιλο Κοπελούζου να ακολουθεί ένα «μοντέλο ΔΕΗ»: Σύμπραξη δηλαδή με μια σειρά από ξένες εταιρείες για την ανάπτυξη έργων κατά περίπτωση και με συχνά μειοψηφική συμμετοχή. Σημειωτέον ότι το όνομα της Masdar είχε ακουστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπέγραψε μαζί της μνημόνιο για την ανάπτυξη έργων, ισχύος 300 MW.

Με δουλειές από την Κεντρική Ασία έως τις ΗΠΑ και παρουσία σε πάνω από 30 χώρες, η Masdar έχει μέχρι σήμερα επενδύσει σε έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, συνολικής αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων. Όσο για την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των έργων της, αυτή κινείται κοντά στα 11 GW. Στις ΗΠΑ έχει αποκτήσει το 50% της EDF Renewables, της αμερικανικής θυγατρικής του γαλλικού ομίλου, με χαρτοφυλάκιο, ισχύος 1,6 GW όπου ξεχωρίζουν τρία αιολικά πάρκα σε Νεμπράσκα και Τέξας και πέντε φωτοβολταϊκά στην Καλιφόρνια. Εχει επίσης παρουσία στο Ουζμπεκιστάν και συγκεκριμένα στο πολύ μεγάλο αιολικό πάρκο Zarafshan, η ισχύς του οποίου πρόκειται να αυξηθεί από τα 500 MW στα 1,5 GW.

Το 2021, το όνομα της Masdar ακούστηκε ξανά στην Ελλάδα ως μέλος ελληνοαραβικής κοινοπραξίας, με στόχο να αναπτύξει το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο 65 MW σε περιοχή της Βοιωτίας. Στο σχήμα συμμετέχει η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, με την ισχυρή ναυτική παράδοση και τις ξενοδοχειακές μονάδες Costa Navarino και Hilton, η Autohellas του ομίλου Ε. Βασιλάκη της Aegean και η Masdar.

Τόσο στο παραπάνω έργο, όσο και σε εκείνο με την ΔΕΗ, συνεταίρος της αραβικής εταιρείας είναι ο μόνιμος partner της, η φινλανδική Taaleri Generation (MTG), με μια συνεργασία που κρατά από το 2019. Masdar και Taaleri Energia είναι συνέταιροι στο αιολικό πάρκο Čibuk 1 (158 MW) στη Σερβία, ενώ κατέχουν ισότιμο μερίδιο σε δύο αιολικά πάρκα στην Πολωνία, το αιολικό πάρκο Mlawa (37,4 MW) και το αιολικό πάρκο Grajewo (14 MW).

Τα παραπάνω αφορούν τα πρώτα βήματα του ομίλου Κοπελούζου με μεγάλες διεθνείς εταιρείες του χώρου, προκειμένου να μπει μπροστά, εκτός από το σκέλος του καλωδίου και εκείνο της παραγωγής αιγυπτιακής πράσινης ενέργειας

Τα κόστη του έργου, τα οποία αθροιστικά - καλώδιο και ΑΠΕ - φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ, αλλά και η γεωπολιτική του σημασία, καθιστούν μονόδρομο την συνεργασία με ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, με τον όμιλο Κοπελούζου να βρίσκεται σε επαφές με πληθώρα ενδιαφερομένων. Τόσο αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, όσο και από τη Μ. Ανατολή, ακόμη και από την Ιαπωνία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας