Την αυξανόμενη διεθνοποίηση των συναλλαγών φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη -που συμπίπτει με την κατασκευή νέων υποδομών- καταδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις.
Αφενός η κορυφαία εταιρεία εμπορίας της χώρας ΔΕΠΑ Εμπορίας να στέλνει ξεκάθαρο «σήμα» διεθνοποίησης με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της περιοχής CEEGEX (Central and Eastern Europe Gas Exchange), που διακρίνεται από υψηλή εμπορευσιμότητα και μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων.
Αφετέρου το Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διεθνοποιείται και αυτό, με την υποδοχή το τελευταίο διάστημα συμμετεχόντων από το εξωτερικό, όπως την σλοβενική GEN-I d.o.o στα τέλη Μάϊου και την βουλγαρική Bulgargaz που εισήλθε μια εβδομάδα πριν, ενώ η διοίκηση του ΕΧΕ εξετάζει τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας με νέα προϊόντα με στόχο -μεταξύ άλλων- και την προσέλκυση ακόμα περισσότερων «παικτών», κυρίως εκτός Ελλάδας.
Η κίνηση -ματ της ΔΕΠΑ
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έγινε η πρώτη ελληνική εταιρία που έγινε μέλος του CEEGEX εξασφαλίζοντας άδεια προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουγγαρία. Πρόκειται για την 47η εταιρεία που εγγράφεται στο εν λόγω Χρηματιστήριο Φυσικού Αερίου, στο οποίο συμμετέχουν μεγάλοι όμιλοι όπως –μεταξύ άλλων- η γαλλική Engie, η γερμανική E.ON, οι κολοσσοί του trading εμπορευμάτων Vitol και Trafigura κ.α.
H διοίκηση του CEEGEX–με ανάρτηση στο LinkedIn- εξέφρασε την ικανοποίησή της για την είσοδο της ελληνικής εταιρείας στη spot αγορά φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια σύγχρονη και ανταγωνιστική εταιρεία, με σημαντική συνεισφορά στη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αναδεικνύοντας τη συμμετοχή της στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο που κατασκευάζεται στην περιοχή από την κοινοπραξία ΔΕΗ-ΔΕΠΑ- Ομίλου Κοπελούζου.
Η ΔΕΠΑ από την πλευρά της θα ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην ουγγρική αγορά, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια της Ελλάδας. για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Όπως «Το CEEGEX είναι ένας σημαντικός κόμβος διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη και η είσοδος της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε αυτό, σηματοδοτεί τη ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Ξιφαράς, παρουσιάζοντας τη στρατηγική λογική της κίνησης.
Συμφωνία με την μολδαβική ENERGOCOM
Σήμερα, εξάλλου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσε μια ακόμα σημαντική συμφωνία, καθώς αναδείχθηκε μεταξύ των νικητών της δημοπρασίας που διεξήγαγε η κρατική εταιρεία της Μολδαβίας ENERGOCOM για την προμήθεια φυσικού αερίου που θα αυξήσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2023/2024. Η ΔΕΠΑ υπέβαλε την πιο ανταγωνιστική προσφορά μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, στους οποίους συγκαταλέγονταν μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ο πρώτος στρατηγικός προμηθευτής από την Ευρώπη και ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου μη ρωσικής προέλευσης για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του εφοδιασμού και την διαφοροποίηση της ενέργειας στη χώρα. Ο κ. Ξιφαράς χαιρέτισε την έναρξη της συνεργασίας με την ENERGOCOM ως βήμα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αλληλεγγύης και της ασφάλειας εφοδιασμού για ολόκληρη την περιοχή». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENERGOCOM Victor Binzari δήλωσες ότι «Η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών που υπογράφηκε τον Μάιο στην Αθήνα (σ.σ. για ανταλλαγή τεχνογνωσίας) καθώς και η επακόλουθη συνεργασία μεταξύ των δύο κλιμακίων, αποτελούν εγγύηση ότι οι καταναλωτές στη Δημοκρατία της Μολδαβίας θα έχουν προμήθεια φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές».
Διεθνοποιείται το Βάθρο Εμπορίας του ΕΧΕ
Την ίδια στιγμή, με γρήγορα βήματα αναπτύσσεται το Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του ΕΧΕ που αριθμεί μέχρι στιγμής 22 μέλη, με έντονη την εκπροσώπηση ξένων ομίλων, αφού πέραν των νέων εισόδων Bulgargaz και GEN-I, στο Μητρώο Συμμετεχόντων συναντώνται επίσης οι AXPO Bulgaria και ΜΕΤ Energy Trading Bulgaria, η ιταλική Edison, η DXT International από το Λουξεμβούργο και η OMV Petrom από τη Ρουμανία.
Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με επιπλέον 8-9 εταιρείες κυρίως από το εξωτερικό, καθώς η διεύρυνση των συμμετεχόντων αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης του ΕΧΕ, μαζί με την ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα αυξήσουν την ρευστότητα της πλατφόρμας, στην οποία κατά τον Μάιο έγιναν αγοραπωλησίες που αντιστοιχούν σε 554,89 GWh φυσικού αερίου (από 357,29 GWh έναν χρόνο πριν, γεγονός που αποτυπώνει την εμβάθυνση της αγοράς). Εξετάζονται μεταξύ άλλων η δημιουργίας αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού, με απώτερο στόχο οι τιμές φυσικού αερίου του ΕΧΕ, να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.