Μενού Ροή
Πετάει το μπαλάκι στην ΡΑΑΕΥ η Italgas - Ζητάει μεγάλο WACC 8-9% για την υλοποίηση του επενδυτικού της ΔΕΠΑ Υποδομών

Απαραίτητο προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΠΑ Υποδομών (που προβλέπει επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2023-2029) είναι η αύξηση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) για τα επόμενα χρόνια. Αυτό τόνισε ο  Πάολο Γκάλο, Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, μητρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Πλάνου της ιταλικής εταιρείας στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, με το θέμα του «ελληνικού» WACC να αποτελεί αντικείμενο πολλών ερωτήσεων από τους αναλυτές

Σύμφωνα με τον κ. Γκάλο, η Italgas έχει βασίσει το πρόγραμμα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών σε παραδοχή για ένα WACC “πάνω από 8% και κάτω από 9%» όπως είπε χαρακτηριστικά, προσδιορίζοντας ουσιαστικά το εύρος πάνω στο οποίο θα κινηθεί η διαπραγμάτευση με την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που θα πρέπει να εγκρίνει το WACC για την επόμενη ρυθμιστική περίοδο, που καλύπτει την περίοδο 2023-2026.  Ο κ. Γκάλο σημείωσε ότι η Italgas έχει υποβάλει τρεις μελέτες στον Ρυθμιστή για να τεκμηριώσει το απαραίτητο, κατά την άποψή τους ύψος του WACC, προσβλέπει στη στήριξη της Αρχής για το επενδυτικό της πρόγραμμα και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα την λάβει, αφού θα αποσαφηνίσει τα μεγάλα οφέλη που συνεπάγεται για το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και την «επόμενη ημέρα» των ανανεώσιμων αερίων, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο. To αντίστοιχο μέγεθος για το 2022 είχε προσδιοριστεί στο 7,03%, παραμένοντας στα επίπεδα που βρισκόταν και το 2021. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη τετραετία ξεκίνησε με WACC 8,18% το 2019 και 7,45% το 2020.

Πριν τον προσδιορισμό της εύλογης απόδοσης για ολόκληρη την  Ρυθμιστική Περίοδο, θα προηγηθεί ο καθορισμός του WACC μόνο για το 2023 για τις τρεις Εταιρείες Διανομής Αερίου  (ΕΔΑ Αττικής , ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ), που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» της ΔΕΠΑ Υποδομών. Αυτό κατέστη εφικτό σε συνέχεια ειδικής νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠΕΝ τον Μάρτιο και δίνει τη δυνατότητα στην Italgas να επανεξετάσει τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν φέτος οι τρεις ΕΔΑ με βάση την απόδοση που θα εγκριθεί. Η σχετική απόφαση  της ΡΑΑΕΥ  για το φετινό WACC  -που θα είναι διαφορετικό για καθεμιά από τις τρεις ΕΔΑ- όπως είπε ο επικεφαλής της Italgas αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.

Μεταβατικό το 2023

Το 2023 αποτελεί ένα μεταβατικό έτος στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ιταλών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιάρθρωση των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τη συγχώνευσή τους σε έναν ενιαίο Διαχειριστή Δικτύου Διανομής πριν από το τέλος του έτους, που θα «κρεμαστεί» κάτω από τη ΔΕΠΑ Υποδομών που θα παραμείνει ως εταιρεία holding. Σύμφωνα με πληροφορίες του energymag, για το θέμα της ενοποίησης των τριών ΕΔΑ υπάρχει αύριο προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και της διοίκησης της ΔΕΠΑ Υποδομών. 

Η ΡΑΕΕΥ αφού πρώτα κλείσει την εκκρεμότητα του WACC του 2023 για τις τρεις ΕΔΑ, θα ξεκινήσει την άσκηση προσδιορισμού του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου για τον Ενιαίο Διαχειριστή Δικτύου Διανομής για την περίοδο 2024-2026 το Νοέμβριο. Μέχρι να οριστικοποιηθεί η νέα διοικητική δομή, η Italgas επιδιώκει να έχει βρεθεί η χρυσή τομή με τη ΡΑΑΕΥ για το WACC και της επόμενης τριετίας, ώστε να έχει την απαιτούμενη ορατότητα για να προχωρήσει στην υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων για την δημιουργία ενός έξυπνου, ευέλικτου και ψηφιακού δικτύου διανομής.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας