Μενού Ροή
Λογαριασμός ΣΥΡΙΖΑ από το μακρινό 2015 8,5 εκατ. ευρώ φέρνει πονοκέφαλο στους Ιταλούς της ΔΕΠΑ Υποδομών

Μια….εκκρεμότητα από το παρελθόν απέναντι στις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει η Italgas (ως ιδιοκτήτρια της ΔΕΠΑ Υποδομών που ελέγχει τις ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣΣ και ΔΕΔΑ).

Πρόκειται για την συνέχεια των πρόσφατων αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία οι τρεις εταιρείες Διανομής Φυσικού Αερίου καλούνται να επιστρέψουν τους βιομηχανικούς καταναλωτές ποσό της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ για υπερβάλλοντα τέλη χρήσης δικτύου που κατέβαλαν την περίοδο 14 Αυγούστου 2015- 1 Δεκεμβρίου 2016, παρότι οι εν λόγω χρεώσεις αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που με αποφάσεις της ζήτησε από τους τρεις Διαχειριστές να επιστρέψουν στις βιομηχανίες τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά.

Επί ΣΥΡΙΖΑ

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν με το Νόμο 4336/2015 θεσπίστηκε προσωρινό τέλος διανομής αερίου (4 ευρώ/MWh, αυξημένο κατά 500% σε σχέση με αυτό που ίσχυε μέχρι τότε. Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) αντέδρασε έντονα στην παράνομη κατά την κρίση της αύξηση των τιμολογίων που επιβάρυνε ιδιαίτερα τις εταιρείες που είχαν μεγάλες καταναλώσεις φυσικού αερίου.

Προσέφυγε δε για το θέμα -πέραν της ΡΑΕ- και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  τονίζοντας ότι αφενός ότι το προσωρινό τέλος διανομής είχε θεσπιστεί με νομοθετική ρύθμιση (ενώ αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΡΑΕ, σύμφωνα με την  ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/73), αφετέρου ότι  το προσωρινό τέλος διανομής ήταν οριζόντιο και δεν λάμβανε υπόψη το προφίλ κατανάλωσης των χρηστών, επομένως δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της μη διακριτικής και αναλογικής τιμολόγησης που θέτει η ίδια  κοινοτική οδηγία.

Καταγγελία ΕΒΙΚΕΝ

Η Κομισιόν, αποδεχόμενη την καταγγελία της ΕΒΙΚΕΝ, διατύπωσε εγγράφως τις απόψεις της προς τη ΡΑΕ, που στη συνέχεια ενέκρινε αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των  βιομηχανικών χρηστών που είχαν επιβαρυνθεί με το εν λόγω τέλος, προσδιορίζοντας μάλιστα και τα επιστρεπτέα ποσά. Πλην όμως οι τρεις ΕΔΑ αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της ΡΑΕ και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη (Διοικητικό Εφετείο Αθηνών) για να τις ακυρώσουν, αρνούμενες να επιστρέψουν τα ποσά που είχαν καταλογιστεί   Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές κάνοντας επί της ουσίας αποδεκτές τις αποφάσεις της ΡΑΕ, που καλούν τους Διαχειριστές να επιστρέψουν στις βιομηχανίες το ποσό που αντιστοιχεί στα υπερβάλλοντα τέλη διανομής φυσικού αερίου την περίοδο Αυγούστου 2015-Δεκεμβρίου 2016.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των τριών ΕΔΑ (που βρίσκονται πλέον υπό ιταλικό έλεγχο) και αν θα εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα,  ασκώντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου και οδηγώντας την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Από την άλλη πλευρά, το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη στρεφόμενες κατά των Διαχειριστών Δικτύων Διανομής για να λάβουν τα ποσά που τους οφείλονται εξετάζουν και οι βιομηχανίες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΡΑΕ (από το 2021) η ΔΕΔΑ θα πρέπει να επιστρέψει στις επιχειρήσεις συνολικά 4 εκατ. ευρώ, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης -Θεσσαλίας 3,2 εκατ ευρώ και η ΕΔΑ Αττικής 1,4 εκατ.  ευρώ, με τον ρυθμιστή να προκρίνει την καταβολή των ποσών σε 36 δόσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας