Μενού Ροή
Ελληνική «χείρα βοηθείας» στην αύξηση κερδών της Italgas για το α' εξάμηνο του 2023

Την σημαντική συνεισφορά της θυγατρικής ΔΕΠΑ Υποδομών στα οικονομικά μεγέθη της Italgas -που ανακοίνωσε χθες διψήφια ποσοστά αύξησης σε όλα τα βασικά της οικονομικά μεγέθη για το πρώτο εξάμηνο του 2023- ανέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος Πάολο Γκάλο κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές. Ο κ. Γκάλο υπογράμμισε επίσης ότι η νέα ιδιοκτησία της ΔΕΠΑ Υποδομών σηματοδοτεί την ένταση της αναπτυξιακής προσπάθειας για τις τρεις ΕΔΑ που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» της (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ) με αύξηση των «ελληνικών»  επενδυτικών δαπανών κατά 41% σε ετήσια βάση (49,2 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2023 από 34,8 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν) και επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου κατά 48% (311 χλμ. νέων αγωγών από 210 χλμ. ένα χρόνο πριν) με το «ελληνικό» δίκτυο να καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με το νέα δίκτυα που ανέπτυξε η Italgas συνολικά κατά την περίοδο Μαρτίου 2022-Μαρτίου 2023.

Ο γεωγραφικός καταμερισμός των νέων δικτύων ανά την ελληνική επικράτεια επιβεβαιώνει, όπως ανάφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, την στρατηγική πρόθεση της ιταλικής εταιρείας να προχωρήσει την διαδικασία διείσδυσης του φυσικού αερίου στο σύνολο της χώρας, εφόσον πληρούνται οι ανάλογες τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις.  Στο πλαίσιο αυτό, τα 311 χιλιόμετρα του νέου δικτύου αγωγών που κατασκευάστηκαν επιμερίζονται σε 181 χιλιόμετρα για την ΔΕΔΑ, 73 χιλιόμετρα για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και 57 χιλιόμετρα για την ΕΔΑ Αττικής.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γκάλο στο κομμάτι του οργανωτικού μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ Υποδομών και την ενοποίηση των τριών ΕΔΑ σε μια ενιαία εταιρεία που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκάλο ανέφερε πως τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει, όπως η συστέγαση  όλων των εταιρειών σε ένα κτίριο στην Αθήνα, η μετάπτωση όλων των IT υποδομών στο Cloud και ο ανασχεδιασμός των IT υποδομών για την αναβάθμιση του δικτύου και των υπηρεσιών που παρέχονται στους τελικούς καταναλωτές.  Ο ίδιος τόνισε για μια ακόμη φορά ότι πρόθεση του ιταλικού ομίλου είναι να αξιοποιήσει στην Ελλάδα την  τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει και εμπεδώσει από την δραστηριότητά της στη γειτονική Ιταλία τα τελευταία χρόνια. «Η Ελλάδα είναι η απόδειξη ότι μπορούμε να είμαστε ένας σημαντικός παίκτης στον τομέα δραστηριότητάς μας και εκτός Ιταλίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.   Επανέλαβε επίσης τον στρατηγικό στόχο οι ελληνικές δραστηριότητες να προσεγγίσουν το επίπεδο κερδοφορίας των αντίστοιχων ιταλικών σε ορίζοντα πενταετίας, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα το σχέδιο βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος.

Ερωτώμενος για το ύψος του WACC τα επόμενα χρόνια μετά το 2023 (σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης της ΡΑΑΕΥ για WACC 8,57% για τη φετινή χρήση) ο κ. Γκάλο επισήμανε ότι ο προσδιορισμός του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου θα προχωρήσει με την ίδια  μεθοδολογία που χρησιμοποίησε και φέτος ο Ρυθμιστής, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Αρχή έχει την υποδομή να εκτιμήσει σωστά την πραγματικότητα και επομένως να προσδιορίσει τα αντίστοιχα μεγέθη όπως θα πρέπει πραγματικά να είναι προκειμένου να ανταποκρίνονται στις δεδομένες ανάγκες και προκλήσεις για την περίοδο 2024-2026.

 

 

 

Αναφορικά με  την πορεία των οικονομικών μεγεθών της Italgas, o κ. Γκάλο ανέφερε ότι τα EBITDA αυξήθηκαν  την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023 κατά 18,3% υπερβαίνοντας τα  600 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων το 10% περίπου ή 61,2 εκατ. ευρώ προήλθε από τη ΔΕΠΑ Υποδομών),  τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν στα 213, 2 δισεκατομμύρια ευρώ, υψηλότερα κατά 14,9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους  και ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 913,8 εκατ. ευρώ (+31,7%), με μερίδιο 87 εκατ. ευρώ να αναλογεί στη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Ενοποιημένα οικονομικά και χρηματοοικονομικά αποτελέσματα

Συνολικά έσοδα: 931,8 εκατ. (+31,7%)

EBITDA: 607,0 εκατ. (+18,3%)

EBIT: 358,8 εκατ. (+21,2%), εκ των οποίων 43,9 εκατ. ευρώ αναλογούν στη ΔΕΠΑ Υποδομών

Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που αναλογούν στον Όμιλο: 213,2 εκατ. (+14,9%)

Τεχνικές επενδύσεις: 398,2 εκατ

Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες: 319,6 εκατ

Καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος (εξαιρουμένων των επιπτώσεων σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 16): 6.230,7 εκατ.

 Καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος: 6.314,8 εκατ

Στον απολογισμό του εξαμήνου, η Italgas αναφέρει ότι οι δραστηριότητες τους ομίλου υπηρέτησαν τους στόχους ψηφιοποίησης του δικτύου, ως κύριο παράγοντα για την ενεργειακή μετάβαση και τους στόχους όπως τίθενται από το Στρατηγικό Πλάνο 2023-2029 και το Σχέδιο Δημιουργίας Βιώσιμης Αξίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας