Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντεπίθεση του ομίλου Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάνοντας πράξη τη δέσμευση του management ώστε το 50% των επενδύσεων πλέον να στρέφονται πως καθαρές μορφές ενέργειας, με στρατηγικό στόχο να αλλάξει ολιστικά το μείγμα του ομίλου σε λίγα χρόνια.
Έχοντας ολοκληρώσει το μετασχηματισμό του και τις αλλαγές σε πολλά επίπεδα το 2022 και παρά τη συγκυρία που έφερε εξαιρετικά μεγάλη κερδοφορία τα τελευταία χρόνια λόγω των τρομερά υψηλών περιθωρίων διύλισης, ο όμιλος βρίσκεται σε στρατηγική μεταστροφή προς τις «πράσινες» μορφές ενέργειας, ακολουθώντας τις απαιτήσεις των καιρών.
Στο νέο υπό διαμόρφωση περιβάλλον, ο όμιλος Helleniq Energy έχει διαφοροποιήσει τις προτεραιότητές του και το μείγμα των επενδύσεών του, καθώς πλέον μοχλός ανάπτυξης θα είναι η δραστηριότητά του στις ΑΠΕ όπου και προορίζει το ήμισυ των επενδύσεών του. Η ανάπτυξη αυτή γίνεται με ένα συνδυασμό οργανικής ισχυροποίησης και εξαγορών για επιτάχυνση στόχων.
Όπως έχει εξηγήσει ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, «πρέπει να δημιουργηθούν νέοι επιχειρηματικοί πυλώνες που θα επηρεάζουν την κερδοφορία», προτάσσοντας τη στροφή στην πράσινη ενέργεια και σε νέες τεχνολογίες, όπως το υδρογόνο, η δέσμευση διοξειδίου, το πράσινο υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα.
Σημειώνεται πως ο όμιλος έχει υπό εξέλιξη ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο 3,5 έως 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, με αιχμή τη στροφή σε βιώσιμες ενεργειακές στρατηγικές στον κλάδο διύλισης, που θα αλλάξουν εκ βάθρων τη φυσιογνωμία της εταιρείας και θα τον καταστήσουν – και περιβαλλοντικά – βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες.
Εξ αυτών των κεφαλαίων, περίπου τα μισά θα διοχετευθούν σε επενδύσεις με πράσινο πρόσημο, ενώ στόχος είναι μέσα σε ενάμιση έτος τα ΕΛΠΕ να έχουν υπερδιπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο αδειών σε ΑΠΕ.
Η επέλαση στα Βαλκάνια και οι στόχοι
Ο όμιλος τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε μεγάλη επένδυση στην Κύπρο, την πρώτη στο νησί, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει δύο πολύ σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες. Στις 27 Ιουλίου ανακοίνωσε τη μεγάλη συμφωνία – ορόσημο με τις τράπεζες Εθνική και Eurobank για χρηματοδοτική γραμμή ύψους 766 εκακτ. ευρώ, η μεγαλύτερη τέτοιου είδους συμφωνία των τελευταίων πολλών ετών αν όχι όλων των εποχών, ενώ στις 31 Ιουλίου ανακοίνωσε την πρώτη επένδυση στη Ρουμανία με την εξαγορά των φωτοβολταϊκών πάρκων που βρίσκονται υπό κατασκευή από τον όμιλο Mytilineos.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως υπάρχουν διαπραγματεύσεις και για επόμενα στρατηγικά «χτυπήματα» στο χώρο των Βαλκανίων.
Στόχος του ομίλου είναι έως το 2025 η εγκατεστημένη ισχύς σε έργα ΑΠΕ να είναι ύψους 1 GW, ενώ έως το 2030 ο στόχος είναι να έχει φτάσει έως τα 2 GW. Αυτή τη στιγμή το χαρτοφυλάκιο του ομίλου σε έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης φθάνει τα 3,4 GW και η εγκατεστημένη ισχύς του ανέρχεται σε 356 MW, έχοντας υπερδεκαπλασιαστεί την τελευταία διετία. Αιχμή του δόρατος και κεντρική ομπρέλα για όλες τις πράσινες επενδύσεις είναι η θυγατρική Helleniq Renewables.
Η ρουμανική αγορά
Η αγορά ΑΠΕ της Ρουμανίας είναι ταχέως αναπτυσσόμενη αφού εντός του 2023 αναμένεται να εγκατασταθούν αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 2,3 GW, ενώ έως το 20230 προβλέπεται να προστεθούν άλλα 3,7 GW μέχρι. Το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Ρουμανία είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για τους επενδυτές και αυτή την ευκαιρία επιδιώκει να αξιοποιήσει ο ελληνικός όμιλος που δεν είναι ο μοναδικός ελληνικών συμφερόντων όμιλος που προβαίνει σε επενδύσεις στη συγκεκριμένη χώρα.
H Helleniq Energy εισέρχεται στην αγορά της Ρουμανίας με συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 800 MW, επισπεύδοντας την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού για τουλάχιστον 1 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και άνω των 2 GW το 2030.
Μέσω της θυγατρικής HELLENiQ Renewables υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την Mytilineos για την κατασκευή και απόκτηση τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ρουμανία, με συνολική ισχύ 211 MW. Τα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το Δ’ Τρίμηνο 2023 έως το Γ’ Τρίμηνο 2025.
Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται πως θα ξεπερνά τις 300 GWh, ικανή για να καλύψει τις ανάγκες 100.000 νοικοκυριών. Παράλληλα, η HELLENiQ Renewables προχώρησε σε συμφωνία με έτερο αντισυμβαλλόμενο, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW στη Ρουμανία. Αν και δεν ανακοινώθηκαν ποσά, η συμφωνία για τα τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα από τη Mytilineos εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη επένδυση στην Κύπρο που έγινε το Μάιο
Στα τέλη του περασμένου Μαΐου ανακοινώθηκε η εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 15 MW στην Κύπρο (επαρχία Λευκωσίας), μέσω της θυγατρικής της εταιρίας Helleniq Renewables.
Για την κατασκευή των πάρκων - που έχουν χωροθετηθεί σε γαιοτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 300.000 m² - χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως, η ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας των οποίων αναμένεται να ξεπερνά τις 27.000 MWh.
Η επένδυση στη Λευκωσία ήταν η πρώτη που έκανε η Helleniq Energy εκτός Ελλάδος, η οποία συνάμα σηματοδότησε την έναρξη της δραστηριοποίησης του ομίλου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για αντίστοιχες κινήσεις στο νησί, με στόχο έως το τέλος του έτους, ή τους πρώτους μήνες του 2024 να φτάσει σε ισχύ τα 50-60 MW στην Κύπρο.
Η πρώτη ελληνική εταιρεία στη Διεθνή Συμμαχία "eFuel Alliance"
Θυμίζουμε πως ο όμιλος Helleniq Energy ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάχθηκε στη Συμμαχία "eFuel Alliance” και ο μοναδικός όμιλος από τη χώρα μας που συμμετέχει σε έναν διεθνή φορέα για την προώθηση και ανάπτυξη των συνθετικών καυσίμων, ως μέρος της ενεργειακής μετάβασης του κλάδου και του οράματός του για το μέλλον.
Τα μέλη της πρωτοβουλίας "eFuel Alliance” έχουν δεσμευτεί για την ανάπτυξη και την προώθηση της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων, όπως είναι τα συνθετικά καύσιμα που θα παράγονται από νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και για την ευρεία χρήση τους σε πολλούς τομείς.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να γίνει ευρύτερα γνωστός ο ρόλος και η καθοριστική συμβολή που μπορούν να έχουν τα υγρά καύσιμα στην πορεία προς την απανθρακοποίηση των μεταφορών, τη κλιματική ουδετερότητα και τη βιώσιμη προστασία του κλίματος, εφόσον η τεχνολογία αυτή στηριχθεί με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, όπως γίνεται με άλλες αντίστοιχες τεχνολογίες μείωσης εκπομπών.