Μολονότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS Morningstar ωφελεί πρώτα και κύρια τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και κυρίως τις τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο ράλι αντίδρασης της αγοράς, εντούτοις οφέλη – κυρίως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο – θα καρπωθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, με κυρίαρχο, τον κλάδο της ενέργειας.
Το γεγονός ότι μετά από 13 χρόνια παραμονής στην κατηγορία junk, η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται και μπαίνει στην πρώτη κατηγορία των διεθνών οικονομιών, φέρνει πολλές και σημαντικές εξελίξεις, που αλλάζουν τα δεδομένα σε όλα τα επενδυτικά assets της χώρας, στα ομόλογα, τις μετοχές και τις επιχειρήσεις.
Πλέον η Ελλάδα θα προσελκύσει νέους υψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να επενδύσουν στην Ελλάδα, λόγω καταστατικού.
Θα μειωθεί το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων που για 13 χρόνια λειτουργούσαν σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των διεθνών ομοειδών τους εταιρειών, οι οποίες είχαν πολύ καλύτερη πρόσβαση στα επενδυτικά κεφάλαια, μπορούσαν ευκολότερα να κάνουν deals, εξαγορές και επενδύσεις.
Ο ενεργειακός κλάδος που είναι ίσως ο πιο δραστήριος αλλά και εξωστρεφής κλάδος στη χώρα τα τελευταία χρόνια, έχοντας κάνει και τα περισσότερα deals, έχοντας ολοκληρώσει μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις σημαντικών ομολόγων, ασφαλώς θα βρει ακόμη πιο ευνοϊκό πεδίο δράσης και επέκτασης. Παρά το αυξημένο κόστος δανεισμού και την εν γένει επενδυτική «καραντίνα» που βίωσε η χώρα μας από το 2010 και εντεύθεν, o ενεργειακός τομέας πρωταγωνίστησε από το 2020 και πέρα.
Είδαμε σημαντικότατες εξαγορές, τόσο εντός του χρηματιστηρίου όσο και εκτός, είδαμε μεγάλες επενδύσεις σε όλο το φάσμα της «καθαρής» ενέργειας, είδαμε «χτίσιμο» τεράστιων projects σε τομείς όπως φυσικό αέριο, καθαρό υδρογόνο, φωτοβολταϊκά, επεξεργασία απορριμμάτων, αντλησοταμίευση, αλλά και μεγάλες εξαγορές στο εξωτερικό, με σημαντικές κινήσεις στα Βαλκάνια, με αιχμή τη Ρουμανία. Πλέον απελευθερώνονται ακόμη περισσότεροι οι δυνατότητες στον κλάδο, για την υποστήριξη των επόμενων μεγάλων projects, νέες επενδύσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Οι μετοχές
Εύλογα και οι μετοχές του ενεργειακού τομέα που τις τελευταίες ημέρες πιέστηκαν σημαντικά, αναμένεται να βγάλουν αντίδραση, ασχέτως αν το κεντρικό focus θα εστιαστεί στις τράπεζες. Η μετοχή της ΔΕΗ που θεωρείται ένα κατ’ εξοχήν… κυβερνητικό – κρατικό «χαρτί» από την εποχή που ήταν στον απόλυτο έλεγχο του δημοσίου, χρωστά αντίδραση. Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται, είναι από μόνο του εξαιρετικό bonus για μια επιχείρηση που μπαίνει σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια σε όλη τη χώρα, έχοντας μακράν το ισχυρότερο πελατολόγιο.
Η μετοχή την περασμένη Πέμπτη υποχώρησε κατά 3,85%, ενώ τη Δευτέρα είχε χάσει 2,82%, με τις απώλειες το μήνα Σεπτέμβριο να διαμορφώνονται στο -6,37%.
Η μετοχή της Viohalco υποχωρεί κατά 8% το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ η θυγατρική της ElvalHalcor χάνει 7% το ίδιο διάστημα, παρά το +4,10% της Παρασκευής.
Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα υποχωρεί κατά 7,13% στις έξι συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, ενώ ακόμη η αγορά δεν έχει καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τα οφέλη από την επικράτηση στη μάχη της Αττικής Οδού, όπου ο όμιλος έδωσε προσφορά 3,27 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας την ελκυστικότερη σύμβαση παραχώρησης στη χώρα. Ο τίτλος έχασε 2,95% την Πέμπτη, ημέρα ανακοίνωσης των προσφορών, ενώ την Παρασκευή ξένισε με την εντελώς αδύναμη εικόνα της, καθώς ενισχύθηκε μόλις κατά 0,16%.
Η μετοχή της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) είχε απώλειες 7,38% το τελευταίο 7ήμερο, ενώ η Mytilineos διορθώνει κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, χάνοντας 6,09%, έχοντας μόνο μία ανοδική συνεδρίαση και πέντε πτωτικές. Το ΑΔΜΗΕ υποχωρεί κατά 5,32% το τελευταίο 7ήμερο, ενώ ο τίτλος της Αλουμύλ έχει μεγάλες απώλειες 11,26% στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς είχε προηγηθεί ράλι.
Η Cenergy Holdings υποχωρεί λιγότερο χάνοντας 3,31% το 7ήμερο, ενώ η Intrakat καταγράφει πτώση κοντά στο 4% το Σεπτέμβριο.
Τέλος, οι δύο μετοχές των ομίλων Ελλάκτωρ και AVAX που συμμετείχαν από κοινού στην κοινοπραξία που είχε την ευθύνη για την Αττική Οδό και θα την έχει έως τον Οκτώβριο του 2024, δεν ήταν ανάμεσα στους επικρατέστερους για τη νέα σύμβαση, κάτι που έφερε ισχυρές πιέσεις στις δύο μετοχές. Η Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 11,26% το Σεπτέμβριο, ενώ η AVAX χάνει 14,10% το τελευταίο 7ήμερο.
Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν σήμερα και στις επόμενες συνεδριάσεις οι μετοχές του ενεργειακού τομέα, των υποδομών, και των κατασκευών.