Στις δύο επόμενες εβδομάδες οι μετοχές της Enel Romania περνούν οριστικά στα χέρια της ΔΕΗ, η οποία ξεφεύγει και επίσημα από τα στενά όρια της ελληνικής αγοράς και μπαίνει στην ανώτερη κατηγορία των διεθνοποιημένων ενεργειακών ευρωπαϊκών ομίλων.
Η ολοκλήρωση της εξαγοράς είναι σημαντική τόσο από πλευράς συμβολισμού για την επιχείρηση καθώς κλείνει μια ολόκληρη περίοδος και ανοίγει μπροστά της μια καινούργια με άλλου επιπέδου προκλήσεις, όσο και ουσίας, αφού θα ξεκλειδώσει αυτό που αναμένουν εδώ και μήνες οι θεσμικοί επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης.
Νέο business plan
Την ανακοίνωση του νέου business plan της ΔΕΗ, για την περίοδο 2023-2027, το οποίο θα ξεδιπλώσει όλες τις σημαντικές ειδήσεις που «ζυμώνονται» τελευταίως στο επιτελείο της: Από το νέο γύρο στρατηγικών επενδύσεων σε ΑΠΕ, έως την επέκταση στο retail, με πιθανό όχημα την αλυσίδα Κωτσόβολος - στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται η απόφαση της Currys για τον εν εξελίξει διαγωνισμό - και από την έξοδο σε νέες βαλκανικές αγορές μέχρι την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτροκίνησης με πάνω από 10.000 σημεία φόρτισης μέχρι το 2027. Σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο, ο λιγνίτης δεν θα έχει θέση. Απλώς θα επαναλαμβάνεται η πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για απολιγνιτοποίηση, ενώ θα φανεί ποιο θα είναι το μέλλον της «Πτολεμαΐδας V».
Το πανόραμα της ΔΕΗ για την επόμενη τετραετία θα ξεδιπλώσει τον Νοέμβριο ο CEO Γιώργος Στάσσης μπροστά στην αφρόκρεμα των ξένων θεσμικών, funds και αναλυτών κατά το Investor Day στο Λονδίνο. To event άργησε, θα γινόταν νωρίτερα, εντός του Οκτωβρίου, αλλά οι 11 εταιρείες της Ρουμανίας το καθυστέρησαν. Τόσες εξαγοράζει συνολικά από τους Ιταλούς στη Ρουμανία η ΔΕΗ.
Και εξαγορά έντεκα εταιρειών σημαίνει διοικητικά συμβούλια, μικρές και μεγαλύτερες διαδικασίες, επίλυση εκκρεμοτήτων για κάθε μια ξεχωριστά, συζήτηση με τις τοπικές ρυθμιστικές και άλλες αρχές, κλπ. 'Eνας μακρύς και γραφειοκρατικός δρόμος για τη ΔΕΗ που πήρε μήνες, όχι μόνο λόγω του όγκου της δουλειάς που έπρεπε να γίνει, αλλά και λόγω της αλλαγής ηγεσίας στην μητρική Enel. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Flavio Cattaneo ο οποίος διαδέχτηκε τον Francesco Starace έπρεπε να ενημερωθεί από την αρχή, με ό,τι αυτό σήμαινε για την ενδελεχή εξέταση και έγκριση των εξαγορών και των επενδυτικών αποφάσεων της προηγούμενης διοίκησης.
Το event του Λονδίνου αποτελεί για τη ΔΕΗ τόσο μια αποτίμηση και το επιστέγασμα μιας κοπιώδους προσπάθειας που ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε το 2023 με την μεγάλη έξοδο της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, όσο και τη βάση για την επόμενη μέρα ενός διεθνοποιημένου πλέον ομίλου, με αύξηση 50% σε πολλά από τα μεγέθη του. Από τα περίπου 5,5 εκατομμύρια πελάτες πλέον φτάνει στα 8,7 εκατομμύρια. Από ένα δίκτυο διανομής 240.000 χλμ, το επεκτείνει στα 340.000 χλμ και από ένα χαρτοφυλάκιο «πράσινων» έργων 10 GW, αυτά εκτινάσσονται σε πάνω από 15 GW.
Τι σημαίνει το deal με την Enel
Κυρίως όμως είναι η γεωπολιτική σημασία της κίνησης που αξίζει προσοχής. Έχοντας μπει σε μια ώριμη αγορά, όπως η ρουμανική, ο ελληνικός όμιλος απέκτησε πρόσβαση σε ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο. Αυτόν που ξεκινά από την Ελλάδα, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στην Ρουμανία. Διότι η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει γίνει ενιαία, οι περιορισμοί στις διασυνοριακές συναλλαγές έχουν αρθεί, οι εθνικές αγορές είναι συνδεδεμένες (coupling) και η ηλεκτρική ενέργεια πωλείται ελεύθερα μεταξύ των χωρών, δημιουργώντας συνέργειες και ανοίγοντας ευκαιρίες για καλύτερες τιμές.
Το ρουμανικό deal θα είναι κυρίαρχο στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ. Βάζει τις βάσεις για την επέκταση της επιχείρησης σε νέες αγορές των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Αλβανία), για νέες οικονομικές επιδόσεις και δίνει τον τόνο για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, τόσο για τα έργα των εταιρειών που εξαγόρασε, όσο και για νέα. Στο pipeline της Enel Romania βρίσκονται 5,4 πράσινα GW σε διάφορες φάσης ωρίμανσης, εκ των οποίων τα 3,1 GW φωτοβολταϊκά και τα 2,3 GW αιολικά.
Η είδηση φυσικά του νέου business plan θα αφορά στις επενδύσεις. Στο πλάνο 2023-2027 θα είναι υψηλότερες των 9 δισ. που προβλέπει το υφιστάμενο, αυτό της περιόδου 2022 – 2026, με έμφαση στις ΑΠΕ και φυσικά στο retail, το μεγάλο πλέον διακύβευμα για την επιχείρηση. Το ακριβές ύψος του επενδυτικού πλάνου θα αποφασιστεί μέσα στον Οκτώβριο, αφού πρώτα κλείσει η εξαγορά των ρουμανικών δραστηριοτήτων της Enel.
Σε αυτή την φάση βρίσκεται η ΔΕΗ, η οποία έχει βάλει φέτος πλώρη για 1,2 δισ. ευρώ EBITDA, όπως είχε αναφέρει τον Αύγουστο στους αναλυτές, ο επικεφαλής της Γιώργος Στάσσης, και ενώ «πράσινα» έργα ύψους 1,6 GW βρίσκονται σε λειτουργία και στο στάδιο της κατασκευής. Μέχρι τα τέλη του έτους, η επιχείρηση αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της και για τη διανομή του μερίσματος που θα αφορά την χρήση του 2023 και θα διανεμηθεί στους μετόχους το 2024.
Στο αμιγώς ελληνικό pipeline, αυτό της ΔΕΗ, τα 228 MW είναι νέα έργα σε λειτουργία, για έργα 451 MW έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης αναδόχου για την κατασκευή τους, τα συστήματα αποθήκευσης υπολογίζονται σε 100 MW, ενώ για έργα 250 MW έχουν εξασφαλιστεί οι όροι σύνδεσης. Επίσης, για έργα ΑΠΕ 640 MW έχουν ολοκληρωθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και βρίσκονται στην αναμονή για τους όρους σύνδεσης. Έτσι από τώρα έχει εξασφαλιστεί η ισχύς του 30% του στόχου που έχει τεθεί για το 2026 που είναι τα 5,1 GW.