του Αλέξανδρου Μπαρότσι
Ένα κομβικό για την εταιρεία γεγονός, η ολοκλήρωση και τυπικά της εξαγοράς της Enel στην Ρουμανία, λείπει, προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά «κουτάκια» στο νέο Business Plan, 2023-2027, της ΔΕΗ, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί προσεχώς στους επενδυτές.
Κρισιμότερο κεφάλαιο που παραμένει ακόμη ανοικτό στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της επιχειρήσεις, το ύψος και το μείγμα επενδύσεων της επόμενης τετραετίας. Το κατά πόσο δηλαδή θα αναγράφει 10, 11 ή και παραπάνω δισ ευρώ, σε συνέχεια των 9,3 δισ του τρέχοντος Business Plan 2022-2026, εξαρτάται από τη Ρουμανία.
Κι αυτό καθώς, η παράδοση των μετοχών της Enel Romania στα χέρια της ΔΕΗ, θα της επιτρέψει να θέσει σε εφαρμογή, χωρίς τους οποιουσδήποτε αστερίσκους, το από εδώ και πέρα επενδυτικό της σχέδιο, όπου τα Βαλκάνια παίζουν κομβικό ρόλο. Έχοντας πλέον στέρεες βάσεις στην πιο ανταγωνιστική αγορά των Βαλκανίων, η επιχείρηση θα μπορεί να χαράξει καλύτερα ένα ευρύτερο πλέγμα επενδύσεων και συνεργειών με αντίστοιχα «ανοίγματα» στην ευρύτερη γειτονιά μας, από την αγορά της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, έως την Βόρεια Μακεδονία και αλλού. Βασική προϋπόθεση, η υπογραφή της μεταβίβασης των δραστηριοτήτων του ιταλικού ομίλου στην Ρουμανία, ούτως ώστε να μπορεί να ξεδιπλώσει το πλάνο της.
Τα ορόσημα και η μετοχή
Η οριστικοποίηση του deal τοποθετείται ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, το πολύ στις αρχές Οκτωβρίου και θα είναι το πρώτο από μια σειρά σημαντικών οροσήμων που έχει μπροστά της η ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2023. Το δεύτερο, αφορά την αποστολή στους επενδυτές της ημερομηνίας του capital market day, το οποίο τοποθετείται μέσα στο Νοέμβριο, όπου και θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του νέου, επικαιροποιημένου της Business Plan.
Αναλόγως των εξελίξεων σε μια σειρά από μέτωπα τα οποία «κυνηγά» καιρό τώρα η ΔΕΗ, μπορεί και πριν την παρουσίαση στους επενδυτές, να υπάρξουν και άλλες ειδήσεις.
Η αγορά οσμίζεται όλο αυτό το κλίμα και δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που η μετοχή της επιχείρησης διορθώνει, εμφανίζονται επενδυτές να τοποθετηθούν και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Έτσι, ενώ πριν 3 - 4 συνεδριάσεις, αυτή είχε προσεγγίσει τα 9 ευρώ, έκανε ένα σερί 3 ανοδικών στη συνέχεια και τώρα ξανακοιτάζει τα 10 ευρώ (στα 9,61 ευρώ χθες, με πτώση 1,4%, λόγω της ευρύτερης πτωτικής αγοράς). Στήριξη προσφέρουν και οι προσεκτικές αγορές ιδίων μετοχών που κάνει η εταιρεία.
Retail, ΑΠΕ, Βαλκάνια
Αμέσως μόλις κλείσει και τυπικά η ρουμανική εξαγορά θα οριστικοποιηθεί και το επενδυτικό πλάνο της επόμενης περιόδου, δηλαδή τα ακριβή ποσά που θα συμπεριληφθούν στους άξονες της ηλεκτροπαραγωγής, της ψηφιοποίησης και λειτουργικής αποτελεσματικότητας (Digitalization & Operational Efficiency), καθώς και της επέκτασης σε νέες δραστηριότητες και σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας με πελατοκεντρική προσέγγιση (Customer centricity).
Εκτός των ΑΠΕ, όπου έχει ήδη εξασφαλιστεί το 30% του στόχου που έχει τεθεί για το 2026, δηλαδή των 5,1 GW (είχε ανακοινωθεί στα αποτελέσματα εξαμήνου), το βάρος θα πέσει στις νέες τεχνολογίες, την περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό και φυσικά στο retail, όπου η επιχείρηση είχε καιρό τώρα εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εξαγοράσει είτε την Κωτσόβολος (93 καταστήματα πανελλαδικά), είτε κάποια άλλη μεγάλη αλυσίδα με έτοιμο δίκτυο σημείων πώλησης και logistics.
Τα παιχνίδια των γειτόνων
Στο εξωτερικό, νέα θα πρέπει να αναμένονται από το «σκανάρισμα» της αγοράς ΑΠΕ της Βουλγαρίας, από την Αλβανία και από την Β. Μακεδονία, όπου, παρά τη φημολογία, ακόμη δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για το αν επελέγη στο διαγωνισμό για το υδροηλεκτρικό του Cebren. Ενός εμβληματικού έργου που αφορά την κατασκευή και εκμετάλλευση σταθμού, ισχύος 333MW καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού Tikves ισχύος 116 MW, στον ποταμό Crna της γειτονικής χώρας.
Τοπικά δημοσιεύματα, εμφανίζουν το υπουργικό συμβούλιο της γείτονος να έχει κατακυρώσει τον διαγωνισμό στην κοινοπραξία ΔΕΗ - Archirodon Group, όμως ωστόσο η ΔΕΗ απάντησε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι ακόμη δεν έχει λάβει ενημέρωση από την αναθέτουσα αρχή για οριστική ανάθεση του έργου.
Το deal της ΔΕΗ με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για την εξαγορά στο Cebren έχει εξαγγελθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά των σκοπιανών, τουλάχιστον τέσσερις φορές. Τον Σεπτέμβριο του 2022, τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2023 - από το Φόρουμ των Δελφών δια στόματος Ζόραν Ζάεφ – και προ ημερών. Κάθε φορά, παρουσιάζεται ως μια «κλειδωμένη» συμφωνία, ωστόσο ποτέ δεν είναι.
Γιατί επιμένουν λοιπόν οι γείτονες; Εσωτερική πολιτική, απαντούν οι γνώστες των πολιτικών ισορροπιών στην Β.Μακεδονία.