Μενού Ροή
Σε ισχυρό κρεσέντο ανάπτυξης η Intrakat

Σε σταθερό κρεσέντο ισχυρής ανάπτυξης, πολυμέτωπης βελτίωσης της λειτουργίας του ομίλου σε όλα τα επίπεδα, αλλά και ενίσχυσης του κατασκευαστικού και ενεργειακού αποτυπώματος βρίσκεται η Intrakat το τελευταίο διάστημα. Μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα 1ου εξαμήνου όπου ο όμιλος πέρασε σε λειτουργική κερδοφορία, ήρθε η ανάληψη νέων έργων πρόσφατα, η θετική εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Άκτωρ, ενώ κάποιες πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζεται νέο σημαντικό «χτύπημα» εξαγοράς στον ενεργειακό κλάδο έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Θυμίζουμε πως η Intrakat έχει ολοκληρώσει με επιτυχία δύο αυξήσεις κεφαλαίου μέσα σε σχεδόν ένα έτος, ενώ μετά και την εξαγορά της Άκτωρ, θα αλλάξει κατηγορία, ανεβαίνοντας στην… ελίτ του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας μας.

Την περασμένη Τρίτη η Επ. Ανταγωνισμού έκανε την εκτίμηση πως η απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της Άκτωρ από την Intrakat δεν δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού κι ως εκ τούτου προτείνεται η έγκρισή της. Η ολομέλεια θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2023, για να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να αποφανθεί. Κύκλοι της Intrakat μετά τη θετική πρώτη εισήγηση της Επ. Ανταγωνισμού, επισήμαναν πως «είναι μια θετική εξέλιξη και αισιοδοξούμε για το τελικό αποτέλεσμα».

Ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο

Έως τη λήξη του πρώτου εξαμήνου 2023, το ανεκτέλεστο ανερχόταν στα 2,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 850 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Στο τέλος του έτους, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης εξαγοράς της Άκτωρ ΑΤΕ, το ανεκτέλεστο του ομίλου, υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί στα 4,9 δισ. ευρώ.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η εταιρεία υπέγραψε συμβάσεις, ή είναι προς υπογραφή, και συμμετέχει σε μια σειρά νέων, σημαντικών έργων κατασκευών και υποδομών, όπως π.χ. η κατασκευή του ΒΟΑΚ (τμήμα Χερσονήσου – Μαλίων – Νεάπολης) και του Οδικού Άξονα ΝΔ Πελοποννήσου (τμήμα Καλαμάτας – Ριζόμυλου – Πύλου – Μεθώνης), τη διευθέτηση ρεμάτων στην Ανατολική Αττική, την κατασκευή του Riviera Marina Tower και των Αθλητικών Εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, τα Δίκτυα Διανομής ΔΕΔΔΗΕ, κ.ά., προσθέτοντας συνεχώς νέα τεχνικά αντικείμενα στις δραστηριότητές της.

Το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο

Ο όμιλος Intrakat διαθέτει χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ύψους 2,8GW. Ηδη είναι σε δοκιμαστική λειτουργία 15MW και εντός του 2023 θα τεθούν σε λειτουργία άλλα 5MW, ενώ μέχρι το 2025 αναμένεται να είναι σε λειτουργία 121MW από αιολικά, 338MW από φωτοβολταϊκά και 100MW από αποθήκευση.

Το μεγάλο έργο στα ΗΑΕ

Μεγάλη αίσθηση στα μέσα καλοκαιριού η εξασφάλιση ενός πολύ μεγάλου έργου στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου υπέγραψε σύμβαση με την Ecomar Storage Solutions FZE, συνδεδεμένη εταιρεία με την Ecomar Energy Solutions, με έδρα τα ΗΑΕ και δραστηριότητα στους τομείς επεξεργασίας, εμπορίας πετρελαίου – φυσικού αερίου και βιώσιμης ασφαλούς διύλισης.

Η σύμβαση προβλέπει την εκτέλεση του έργου «Ecomar Phase 3 Terminal Project, συνολικού προϋπολογισμού 382,72 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, κι αφορά στην κατασκευή ενός νέου Τερματικού Σταθμού Αποθήκευσης Πετρελαίου (ΤΣΑΠ) στα Η.Α.Ε., δυναμικότητας 1.300.000 κυβικών μέτρων.

Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα, με προοπτική ολοκλήρωσης σε δύο φάσεις και τέσσερα χρόνια και προβλέπεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τον στρατηγικό ρόλο της περιοχής. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο, καθώς ο νέος σταθμός θα περιλαμβάνει 34 υπερσύγχρονες δεξαμενές, τοποθετώντας την Intrakat στον τομέα των Oil & Gas Projects, και αυξάνοντας, παράλληλα, το ανεκτέλεστο.

Τα νέα έργα ΣΔΙΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Intrakat είναι πολύ κοντά να υπογράψει νέα έργα που αφορούν δύο διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για την κατασκευή φοιτητικών εστιών στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργα που στοχεύουν να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα στέγασης που υπάρχει και στα δύο πανεπιστήμια και θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των φοιτητών.

Οι δύο διαγωνισμοί για φοιτητικές εστίες είναι προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, με το ΣΔΙΤ για το Πανεπιστήμιο Κρήτης να φτάνει τα 255 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι στα 116 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, κοντοζυγώνουν οι διαδικασίες για την υπογραφή σύμβασης για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών που θα κατασκευαστεί στην Οδό Πειραιώς με ανάδοχο το σχήμα Intrakat – Redex.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 112,5 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες της Γ.Γ. Υποδομών σε ένα κτίριο, κάτι που θα φέρει πολλαπλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Άνοδος 45% στον κύκλο εργασιών

Δυναμική πορεία κατέγραψε ο όμιλος Intrakat κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, επιτυγχάνοντας την επιστροφή του στη λειτουργική κερδοφορία, την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 45%, την αύξηση του ανεκτέλεστου και την εξυγίανση της οικονομικής του βάσης. Ο όμιλος επέστρεψε μετά από χρόνια σε λειτουργική κερδοφορία, με κέρδη προ φόρων ύψους 23,2 εκατ. ευρώ και EBITDA 9 εκατ. ευρώ και πλέον ο δρόμος για το στόχο που έχει δώσει η διοίκηση για το σύνολο της χρήσης είναι ανοιχτός. 

Ειδικότερα, στις βασικές εξελίξεις της η Intrakat παρουσίασε στο εξάμηνο:

- Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 45%

- Επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία με κέρδη προ φόρων ύψους 23,2 εκατ. ευρώ και EBITDA 9 εκατ. ευρώ

- Καθαρά κέρδη 17,7 εκατ. ευρώ

- Νέο ιστορικό υψηλό για το ανεκτέλεστο ύψους 2,1 δισ. ευρώ

- Αύξηση κατά 138% στα ταμειακά διαθέσιμα

- Ισχυρά ίδια κεφάλαια ύψους 177 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 194%

- Οικονομική εξυγίανση, με μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 26%

Στο πρώτο εξάμηνο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Intrakat διαμορφώθηκε στα 149 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% (έναντι 103 εκατ. ευρώ πέρυσι). Τα καθαρά κέρδη έφτασαν σε 17,7 εκατ. ευρώ από ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα 9 εκατ. ευρώ από ζημίες 7 εκατ. ευρώ την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 177 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 194% σε σύγκριση με την 31.12.2022, με τη ρευστότητα σημαντικά βελτιωμένη – τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 138% σε σύγκριση με την 31.12.2022 και έφτασαν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 26% για να φτάσει τα 94 εκατ. ευρώ.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας