Μενού Ροή
Εντός του Δεκεμβρίου και χωρίς το Ελεγκτικό Συνέδριο το placement για τη Helleniq Energy

Δίχως τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι επικείμενες συναλλαγές μέσω του Χρηματιστηρίου για τη διάθεση μέρους των μετοχών της Helleniq Energy και την αρχική δημόσια προσφορά για την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ).

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό στα δάνεια, ορίζεται ότι συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ σε ρυθμιζόμενη αγορά εξαιρούνται από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ανώτατου Δικαστηρίου και ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου αρκούν.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων δεν έχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές αυτές παρά μόνον για βαρεία αμέλεια και δόλο, ενώ δεν απαλλάσσονται για τυχόν ευθύνη τους έναντι του Ταμείου.

Η νομοθετική ρύθμιση λίγο πριν από την περαιτέρω μετοχοποίηση της Helleniq Energy και την ώρα που το IPO της ΔΑΑ είναι στην τελική ευθεία εγείρει ερωτήματα, δεδομένου ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ψηφίστηκε διάταξη για τον ρόλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα έργα του ΤΑΙΠΕΔ μέσω της κεφαλαιαγοράς. Η ρύθμιση προέβλεπε ότι οι συναλλαγές του Ταμείου στο ΧΑΑ θα εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο εντός 48 ωρών μετά από τη συμφωνία ως προς το ύψος του τιμήματος.

Λιγότερο από τρεις μήνες αργότερα, η διάταξη αυτή αποσύρεται δίχως να εφαρμοστεί ποτέ και αφού οι ετοιμασίες για τη δύο σημαντικά έργα (Helleniq Energy & ΔΑΑ) εισέρχονται στην τελική τους φάση. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η ρύθμιση ικανοποιεί την ανάγκη για ευελιξία στις αγοραπωλησίες εισηγμένων μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και ότι «οι συναλλαγές σε εισηγμένες αγορές γίνονται με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών του προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Εκτός από ερωτήματα, η τροπολογία έδωσε το έναυσμα για κριτική από τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης που έκαναν λόγω για ασυλία των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και έλλειψη διαφάνειας.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι τα επίπεδα διαφάνειας στις συναλλαγές μέσω του Χρηματιστηρίου είναι ιδιαίτερα υψηλά, δεδομένου ότι οι δημόσιες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται με τους επενδυτές πολλές πληροφορίες για να συμμορφωθούν με την απαραίτητη χρηματοοικονομική πληροφόρηση που προβλέπει το νομικό πλαίσιο για εισηγμένες εταιρείες. 

Προσθέτουν ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq Energy που βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά κατά περίπου 10%, με παράλληλη διάθεση από τους δύο κύριους μετόχους, την Paneuropean Oil and Industrial Holdings (47,12%) και το ΤΑΙΠΕΔ (35,48%) που εκπροσωπεί το Δημόσιο.

Στις αρχές του 2024 και πιθανότατα εντός Φεβρουαρίου, θα εκκινήσει η διαδικασία εισαγωγής της ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο με τη διάθεση του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας