Μενού Ροή
Helleniq Energy: Η επιτυχία του placement δείχνει το μέλλον

Το επιτυχημένο placement για το 11% της Helleniq Energy ανοίγει τον δρόμο για την διάθεση νέου πακέτου μετοχών στο μέλλον, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση και το σωματείο εργαζομένων της εταιρείας αντιδρούν έντονα στη συναλλαγή της περασμένης εβδομάδας.

Παρά το έντονο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια χαρακτηρίζουν τη συναλλαγή που άντλησε για τους δύο κύριους μετόχους, τον όμιλο Λάτση και το ΤΑΙΠΕΔ, 235,4 εκατ. ευρώ ως μέγα πολιτικό σφάλμα, τονίζοντας παράλληλα ότι το Ελληνικό Δημόσιο μειώνει το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κάτω από το 1/3 και χάνει κάθε έλεγχο στις κρίσιμες αποφάσεις. 

Στους ισχυρισμούς αυτούς, τους οποίους υιοθέτησε και ο αντιπολιτευόμενος τύπος, απάντησε το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνοντας ότι το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Helleniq Energy μέσω του Ταμείου και άλλων φορέων υπερβαίνει το 1/3 και ως εκ τούτου το Δημόσιο διατηρεί τα καταστατικά δικαιώματα μειοψηφίας στην εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το ποσοστό 31,2% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ αρκετοί άλλοι φορείς που ελέγχονται από το Δημόσιο – κυρίως ασφαλιστικά ταμεία – έχουν μετοχές της Helleniq Energy που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν επίσης, ότι η τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας που θα αποφασιστεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 28ης Δεκεμβρίου εξασφαλίζει την αναλογική εκπροσώπηση του Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Helleniq Energy, δεδομένου ότι τώρα δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη σε περίπτωση που το ποσοστό του μειωθεί κάτω από 35%.

Το νέο καταστατικό θα προβλέπει ότι τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα διορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση που το ποσοστό που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι μεταξύ 25% και 35%.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι δύο κύριοι μέτοχοι έχουν δεσμευθεί ότι για έξι μήνες δεν θα προχωρήσουν σε νέα πώληση μετοχών. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου, Paneuropean Oil and Industrial Holdings και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο μιας νέας τοποθέτησης μέσω του Χρηματιστηρίου, λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχημένη έκβαση για την πώληση του 11% και τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.  

Όπως τονίζουν, μεγάλος αριθμός ισχυρών εγχώριων και διεθνών επενδυτών εξέφρασε ενδιαφέρον για την απόκτηση μετοχών της Helleniq Energy, γεγονός που επέτρεψε στους κύριους μετόχους και τους συμβούλους τους να επιλέξουν σε ποιους θα διαθέσουν πακέτα μετοχών.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αυξάνει τις πιθανότητες για τον όμιλο Λάτση και το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν σε νέες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των μετοχών που κατέχουν.

Άλλωστε, με την αναλογική εκπροσώπηση του Δημοσίου να είναι εξασφαλισμένη με την αλλαγή του καταστατικού, το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να διαθέσει ακόμα 6,2% δίχως να χρειαστεί να μειωθούν περαιτέρω τα τρία μέλη που θα εκπροσωπούν το Δημόσιο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Helleniq Energy.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας