Μενού Ροή
Revoil: Οι πράσινες επενδύσεις, τα πρατήρια και το εταιρικό ομόλογο

Συνεχίζει τις επεκτατικές κινήσεις στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο όμιλος Revoil που τα τελευταία χρόνια κάνει μεγάλο και στρατηγικό άνοιγμα στις «πράσινες» επενδύσεις, με στόχο να διαφοροποιήσει το μείγμα των υπηρεσιών του, δίνοντας βάση στους δείκτες βιωσιμότητας, αλλά και διαβλέποντας τα σημεία των καιρών και τη στροφή που λαμβάνει χώρα μέσω της σταδιακής απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο όμιλος ελέγχει τέσσερις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων εκ των οποίων δύο ιδιόκτητες σε Ασπρόπυργο και Χίο χωρητικότητας 15.084 m3 και δύο μισθωμένες σε Κάλυμνο και Μάταλα Ασπροπύργου χωρητικότητας 8.032 m3.                                                                                

Έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 160 MW( 135 ΜW Αιολικά, 25 MW Φωτοβολταϊκά)                              

Όπως η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο όμιλος διαθέτει:

1.1 MW σε λειτουργία, 13.34 MW σε αναμονή ηλέκτρισης, 12MW υπό κατασκευή,

124MW σε διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης:                                                                                           

Εν Λειτουργία

Φωτοβολταϊκό Πάρκο 1.1 MW στην Εύβοια σε σύνδεση με το δίκτυο από τον Ιούλιο 2023

Σε Αναμονή Σύνδεσης                                                                                         

Φωτοβολταϊκό Πάρκο 3.34 MW στην Αρκαδία με συμμετοχή 90%, σε σύνδεση έως Απρίλιο  ́24

Φωτοβολταϊκό Πάρκο 10 MW στην Θήβα με συμμετοχή 100% σε σύνδεση έως Φεβρουάριο  ́24.

Υπό Κατασκευή                                                                                          

Αιολικό Πάρκο 3 MW στη Βοιωτία

Επίσης έχει υπό κατασκευή εννέα φωτοβολταϊκά πάρκα του 1 ΜW (4 MW Βοιωτία, 3 MW Στυλίδα, 2 MW B. Εύβοια).

Υπό Ανάπτυξη (Αδειοδοτική Ωρίμανση)                                                                                                                         

Αιολικά Πάρκα 124 MW σε Ροδόπη, Βοιωτία σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς και Μονάδα Αποθήκευσης 24 MW στην περιοχή της Ναυπάκτου.      

Εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τα όσα εκτίμησε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Πέτρος Ρούμπης, οι μονάδες που αναμένεται να συνδεθούν φέτος με το δίκτυο προβλέπεται να προσφέρουν σε ετήσια βάση EBITDA 1-1,1 εκατ. ευρώ και αυτές που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής (ελπίζεται να αρχίσουν να αποδίδουν από το 2025) σε ετήσια βάση γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το σύνολο των υπό δρομολόγηση 110 MW πάρκων - όταν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν - θα είναι σε θέση να προσφέρουν για τα επόμενα είκοσι χρόνια, ετήσιο EBITDA κοντά στα 15-16 εκατ. ευρώ και ετήσια προ φόρων κέρδη γύρω στα 5 με 5,5 εκατ. ευρώ. Τα projects που έχουν επιλεγεί προβλέπουν ένα εσωτερικό βαθμό αποδοτικότητας (IRR) γύρω στο 18%.

Πιθανή η έκδοση ομολόγου για τη χρηματοδότηση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, το «πράσινο» επενδυτικό πρόγραμμα της Revoil και όλες αυτές οι επεκτατικές κινήσεις, απαιτούν ένα κόστος κατασκευής περίπου 135 εκατ. ευρώ, οπότε εξετάζονται διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης. Αν δεν αρκέσουν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας από την εμπορία πετρελαιοειδών, τότε θα υπάρξει και τραπεζικός δανεισμός, που είναι και το πιθανότερο, ενώ υπάρχει και σκέψη για έκδοση ομολόγου μέσω του χρηματιστηρίου.

Το εμπόριο των πετρελαιοειδών και το δίκτυο των 510 πρατηρίων

Σε ότι αφορά τον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών, η Revoil κατέχει μερίδιο αγοράς 9% διαθέτοντας ένα δίκτυο 510 πρατηρίων. Η κερδοφορία του 2023 εκτιμάται ότι ήταν σαφώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2022, καθώς:

α) Το 2022 υπήρξαν κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων (άνοδος τιμής πετρελαίου) ενώ το 2023 δεν υπήρξε κάτι αντίστοιχο

β) Το κόστος χρηματοδότησης ήταν αυξημένο λόγω της πορείας των επιτοκίων και των επενδύσεων στις ΑΠΕ

γ) Οι όγκοι πώλησης ήταν μειωμένοι το 2023 λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης που προκλήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες του πρώτου τετραμήνου της χρονιάς.

Λιγότερα κατά 500 τα πρατήρια στην 5ετία

Η διοίκηση της Revoil αναμένει σταδιακή υποχώρηση της ζήτησης κατά τα επόμενα 5-10 χρόνια, τόσο λόγω της σταδιακής υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης, όσο και της στροφής προς την ηλεκτροκίνηση (έρευνες δείχνουν ότι έως το 2035 το 20% των αυτοκινήτων θα κινείται με ηλεκτρισμό). Βεβαίως, στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κίνησης συμβάλουν και τα υβριδικά οχήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Revoil, μέσα στην επόμενη 5ετία, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των πρατηρίων καυσίμων στη χώρας μας, περίπου κατά 500 σε σχέση με τα σημερινά 5.200, με την εταιρεία ωστόσο να πιστεύει ότι θα διατηρήσει τις οικονομικές της επιδόσεις, καθώς καταφέρνει να αντικαθιστά τα δικά της πρατήρια που κλείνουν με νέα.

Στόχος της εισηγμένης είναι να διατηρήσει τον αριθμό των συνεργαζόμενων πρατηρίων της κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, πράγμα άλλωστε που έχει καταφέρει κατά τα τελευταία χρόνια, παρά τη μείωση του αριθμού των δραστηριοποιούμενων πρατηρίων στη χώρα.

Τα μεγέθη του 9μήνου 2023

Μειωμένα ήταν τα μεγέθη της Revoil το 9μηνο του 2023, καθώς ο κύκλος εργασιών κατήλθε στα 602,23 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 12,27% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, με τον όμιλο να ολοκληρώνει το εννεάμηνο με κέρδη 2,24 εκατ. από 5,28 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των επιτοκίων βάσης δανεισμού, η μείωση των πωλούμενων όγκων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας, καθώς και η μειωμένη συνεισφορά στα έσοδα από τη διαχείριση των αποθεμάτων, που κατά το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022 λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών ήταν πολύ μεγάλη, είναι οι κύριες αιτίες της συγκριτικά μειωμένης κερδοφορίας.

Η εικόνα του τρίτου τριμήνου του 2023 είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα στο σύνολο των μεγεθών με τα κέρδη προ φόρων να κλείνουν στα 1,18 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά -19,88% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 αλλά υψηλότερα σε σχέση με τα 1,06 εκατ. συνολικά των δύο πρώτων τριμήνων του 2023.

Ιστορικό

Η εταιρεία Revoil ιδρύθηκε το 1982 με κύρια δραστηριότητα την εμπορία πετρελαιοειδών προϊόντων με κύριο αρωγό τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων που διέθεται στη Χίο. Το 1995 εξαγοράστηκε από τους τωρινούς μετόχους και αναπτύχθηκε ταχύτερα, έχοντας αυξήσει τις εργασίες έκτοτε, ελέγχοντας, όπως προαναφέρθηκε, τέσσερις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων εκ των οποίων δύο ιδιόκτητες και δύο μισθωμένες.                                                                                                                                                    

Η Εταιρεία είναι κάτοχος αδειών εμπορίας Α’ και ΣΤ’ με τις οποίες ασκεί πανελλαδική εμπορία πετρελαιοειδών προϊόντων και άδειας εμπορίας Β1’ με την οποία ασκεί εμπορία ναυτιλιακών καυσίμων. Κατέχει επίσης, άδεια Δ' για εμπορία ασφάλτου και άδεια προμήθειας φυσικού αερίου από την ΡΑΕ. Επιπρόσθετα, η Revoil συνεργάζεται με πάνω από 200 ανεξάρτητα πρατήρια «ΑΠ», καθώς επίσης και με μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα με την εμπορία υγρών καυσίμων, η Revoil δραστηριοποιείται στην αγορά λιπαντικών διαθέτοντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων τα οποία φέρουν το διακριτικό σήμα revolution (λιπαντικά βενζινοκινητήρων, πετρελαιοκινητήρων, υδραυλικών συστημάτων, οδοντωτών τροχών και αγροτικών μηχανημάτων).

Σήμερα οι εγκαταστάσεις της Χίου διαθέτουν 12 δεξαμενές υγρών καυσίμων με χωρητικότητα 7.048 κ.μ., σύγχρονο προβλήτα και αγκυρόβολιο εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιων και περιβαλλοντικά φιλικό σύστημα αυτόματης φόρτωσης των βυτιοφόρων με διασφάλιση ανάκτησης των ατμών βενζίνης.

Η μετοχή

Η Revoil εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 7 Ιανουαρίου 2004. Γενικώς έχει χαμηλό προφίλ στο ταμπλό του Χ.Α. χωρίς εξάρσεις, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στο περιορισμένο free float και στους πολύ μικρούς γενικά όγκους που διακινεί. Χθες έκλεισε στα 1,84 ευρώ με πτώση 1,34%, ενώ η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 40,3 εκατ. ευρώ.

Δίκτυο πρατηρίων της Revoil

 

Περιοχή                               Revoil                            Ποσοστό                    Ανεξάρτητα

Αττική                                   113                                22,16%                        22

Μακεδονία                              127                               24,90%                         51

Πελοπόννησος                         82                                 16,08%                         17                                                                                                     

Στερεά Ελλάδα (πλην Αττικής)   73                                 14,31%                         10

Θεσσαλία                                40                                  7,84%                          11

Νήσοι Αιγαίου                          20                                  3,92%                           2

Ήπειρος                                  11                                  2,16%                           4

Θράκη                                    22                                  4,31%                           2

Νήσοι Ιονίου                           16                                   3,14%                          4

Κρήτη                                     6                                    1,18%                          0

 

Σύνολο                                  510                                  100%                         123                        

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας