Μενού Ροή
orsted ireland
Σοκ από τον κολοσσό Orsted - Περικόπτει όλα τα επενδυτικά σχέδια της 10ετίας, χωρίς μέρισμα ως τo 2025 και απολύσεις!

Σόκαρε τις αγορές ο δανέζικος κολοσσός της ενέργεθας Orsted A/S με την αποφασή του να διακόψει τις πληρωμές μερισμάτων τουλάχιστον μέχρι το 2025 και να περικόψει τα σχέδια του για την κατασκευή νέων έργων αυτή τη δεκαετία ως μέρος μιας ευρείας σειράς μέτρων μείωσης του κόστους, που περιγράφηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο Mads Nipper.

Ο δανικός κολοσσός της αιολικής ενέργειας θα μειώσει τον στόχο του για την κατασκευή του έργου πράσινης ενέργειας κατά τουλάχιστον 24% στα 35 με 38 γιγαβάτ έως το 2030, από τον προηγούμενο στόχο των 50 γιγαβάτ, σύμφωνα με δήλωση την Τετάρτη. Αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό των κεφαλαιουχικών δαπανών, με τον Nipper να αυξάνει επίσης τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων καθώς προσπαθεί να αποσύρει την εταιρεία από τεράστιες απομειώσεις σε ανεκπλήρωτα έργα.

Η Orsted πρέπει να μειώσει το κόστος και να ανακάμψει από το χτύπημα 28,4 δισεκατομμυρίων κορωνών Δανίας (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια) που υπέστη περύσι από το χαρτοφυλάκιο των αιολικών πάρκων της στα ανοικτά των ΗΠΑ. Η εταιρεία πήρε την απόφαση να ακυρώσει την ανάπτυξη δύο από αυτά τα έργα και απέλυσε δύο κορυφαία στελέχη ως μέρος μιας προσπάθειας να επαναφέρει την εταιρεία σε σταθερή βάση. 

Και απολύσεις

Η εταιρεία θα κόψει έως και 800 θέσεις εργασίας, ξεκινώντας με 250 απολύσεις τους επόμενους μήνες. Η Orsted θα βγει από ορισμένες αναδυόμενες υπεράκτιες αγορές αιολικής ενέργειας και θα περιορίσει την εστίαση του χαρτοφυλακίου υπεράκτιων εταιρειών της στις ΗΠΑ στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό. Οι ακυρώσεις έργων και οι αλλαγές στα σχέδια κατασκευής θα εξοικονομήσουν στην εταιρεία 35 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (5,1 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2026.

«Προκειμένου να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να διασφαλίσουμε τη δημιουργία αξίας και να διασφαλίσουμε την ικανότητά μας να προσελκύουμε κεφάλαια στη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα κάνουμε την Orsted μια πιο αδύνατη και αποτελεσματική εταιρεία», δήλωσε ο Nipper.

Η μετοχή της Orsted υποχώρησε πάνω από 40% πέρυσι και διαπραγματεύεται σε λιγότερο από το ένα τρίτο της αξίας της στην κορύφωση στις αρχές του 2021. Η εταιρεία είπε ότι τα σχέδιά της χρηματοδοτούνται πλήρως χωρίς καμία ανάγκη άντλησης νέων μετοχών.

ΟNipper θα περιγράψει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια για τους επενδυτές σε εκδήλωση την Τετάρτη το απόγευμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας