Μενού Ροή
stassis romania
Τι αναζητά ο Στάσσης στη Ρουμανία

H πορεία των assets της ΔΕΗ στη Ρουμανία -όπου είναι εκ των leader της ενεργειακής αγοράς της χώρας μετά την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Enel Romania- βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ  Γιώργου Στάσση με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Marcel Ciolacu, την οποία δημοσιοποίησε ο πρώτος με ανάρτησή του στο LinkedIn.

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που ο κ. Στάσσης συναντά τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας. Το πρώτο «ραντεβού» τους είχε γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου 2023. Στο τραπέζι βρισκόταν τότε και ο Alessio Menegazzo, υψηλόβαθμο στέλεχος της Enel Romania. To θέμα που είχε τεθεί επί τάπητος ήταν η διαχείριση των μειοψηφικών μεριδίων που κατείχε το ρουμανικό Δημόσιο -μέσω της κρατικής εταιρείας SAPE- στις εταιρείες διανομής ηλεκτρισμού o έλεγχος των οποίων πέρασε στη ΔΕΗ.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Στάσσης παρουσίασε στον Ρουμάνο πρωθυπουργό το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ στη Ρουμανία -που αποτελεί πλέον μια νέα μεγάλη αγορά για την Επιχείρηση- και τη σημασία του ενεργειακού διαδρόμου των 2 χωρών.  Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στην Αθήνα ο Αντιπρόεδρος της ΟΜV Petrom Κρίστιαν Τσιουμποτάρου και είχε κύκλο επαφών με αντικείμενο συμπράξεις και διασυνοριακές συνεργασίες σε ΑΠΕ και projects απανθρακοποίησης.

Στο ίδιο «κάδρο» εντάσσεται και η τριμερής Δήλωση Προθέσεων (Declaration of Intent) που υπέγραψαν οι Υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας στο περιθώριο της Συνόδου της CESEC τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, με επίκεντρο της συνεργασίας τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, έργα υδρογόνου και την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η ΔΕΗ ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στη ρουμανική αγορά ενέργειας

Η ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη παίκτη στον κλάδο παραγωγής καθαρής ενέργειας στη Ρουμανία, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο σταθμών ΑΠΕ (8 αιολικά και 5 φωτοβολταϊκά πάρκα) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW που παράγουν 1,3 Τεραβατώρες ετησίως. Αποτελεί επίσης τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στον κλάδο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των 3 Διαχειριστών που ελέγχει στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, με το συνολικό δίκτυο διανομής να έχει έκταση 133.000 χλμ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕΗ στο Capital Markets Day 2024 στο Λονδίνο, οι προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στη Ρουμανία κατά τουλάχιστον 10% έως το τέλος της δεκαετίας, η προβλεπόμενη αύξηση κατά 48% του μεγέθους του ηλεκτρικού συστήματος και η αύξηση της εγκατεστημένος ισχύος από ΑΠΕ κατά 6,4 GW -στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα της Ρουμανίας- απαιτούν επενδύσεις στα ρουμανικά assets της ΔΕΗ, για τις οποίες φέρεται να δεσμεύτηκε ο κ. Στάσσης απέναντι στον Ρουμάνο πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι προτεραιότητα της ΔΕΗ είναι η δημιουργία «νέων ανταγωνιστικών δικτύων παραγωγής και διανομής καθαρής ενέργειας» και ότι η Ρουμανία είναι πολύ σημαντική αγορά για την Επιχείρηση στην περιοχή, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την ψηφιοποίηση της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ προβλέπει τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ στη Ρουμανία έως το 2026 (στα 1,8 GW από 600 MW με την προσθήκη νέας ισχύος 1,3 GW). Οσον αφορά στον σχεδιασμό για το Δίκτυο Διανομής, σημαντικός παράγοντας είναι η αναμενόμενη βελτίωση του Μεσοσταθμικού Κόστους Κεφαλαίου (WACC)  για τη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2029.

Η επέκταση της ΔΕΗ στη Ρουμανία δημιουργεί έναν ενεργειακό διάδρομο με μεγάλες προοπτικές για δημιουργία αξίας με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας (που ενισχύθηκαν πρόσφατα) και Βουλγαρίας-Ρουμανίας να επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση των χαρτοφυλακίων ενέργειας, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακος και συνθήκες διαφοροποίησης του ρίσκου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας